Велта отримала європейський грант програми Horizon

Велта отримала європейський грант програми Horizon
Джерело зображення: https://www.facebook.com/velta.ua/

Європейська програма Horizon оголосила про надання чотирирічного гранту у розмірі 7,3 млн. євро у рамках конкурсу Resilient Value Chains 2024 проекту REPTiS (Відповідальний видобуток і переробка титану та інших первинних сировинних матеріалів для забезпечення промислових ланцюгів вартості та стратегічних секторів ЄС), учасниками якого є українські компанії «Велта»* та «Велта РД Титан».

Метою програми є продемонструвати вдосконаленні рішення видобутку та переробки критичної сировини титану на всіх етапах ланцюжка створення вартості – починаючи з видобутку ільменітової руди на Бирзулівському родовищі та виробництва титанового порошку з низьким вуглецевим слідом методом Velta Ti Process до виробництва кінцевих продуктів шляхом 3D друку та лиття під тиском.

«Україна безумовно розглядається як стратегічний партнер для Європи у розрізі критичних матеріалів і проект REPTiS дасть можливість поглибити це співробітництво у сфері титану. Наша компанія, як українська сторона проекту, абсолютно розділяє екологічні виклики у процесі виготовлення титанових виробів і ми будемо раді поділитися власним досвідом з колегами» – прокоментував Андрій Бродський, генеральний директор компанії «Велта».

Читайте також: Велта
не братиме участі у
приватизації ОГХК

У консорціумі беруть участь 11 провідних європейських компаній та наукових інститутів, що спеціалізуються на титановій сировині, порошкових матеріалах та їх застосуванні у різних галузях промисловості.

Дослідження охоплюватимуть:

  • На базі видобувних потужностей компанії «Велта» у Кіровоградській області будуть тестуватися нові підходи для зниження енергоспоживання та зменшення впливу на навколишнє середовище при виробництві титанової сировини.
  • На базі науково-дослідницького центру «Велта РД Титан» будуть продемонстровані вдосконалені технології виробництва титанових порошків Velta Ti Process, включаючи розширення вторинної переробки відходів та сфероїдизацію порошків.
  • З українського титанового порошку буде виготовлено ряд кінцевих виробів провідними європейськими компаніями: деталь літаку, медичні імпланти, корпус годинника для подальших випробувань.
Читайте також: Фонд
гарантування вкладів
реструктуризував кредит
Велти на 6 млрд грн

Окрім того буде проведений комплексний аналіз життєвого циклу виробництва (LCA) – від видобутку сировини до виробництва кінцевих виробів. Це дозволить продемонструвати екологічну ефективність впроваджених в рамках проекту REPTiS удосконалень, включно з українською технологією Velta Ti Process, порівняно з традиційними методами видобутку та виробництва металевого титану і кінцевих виробів.

Читайте також: Лікарівське
родовище титанових руд
таки змінює власника

 

*В розділах  Говорять асоціації , Говорять компанії , Надра інших деякі публікації/новини/прес-релізи компаній-надрокористувачів, сервісних компаній, асоціацій у сфері надрокористування та інших медіа можуть відтворюватися дослівно. В разі передруку редакція не здійснює додаткову перевірку викладеного, покладаючись на першоджерела.