Офіційно: Фонд гарантування вкладів реструктуризував кредит Велти на 6 млрд грн

Офіційно: Фонд гарантування вкладів реструктуризував кредит Велти на 6 млрд грн
Джерело фото: https://velta-ua.com/media/

Підтвердилися дані джерел NADRA.INFO про успішну реструктуризацію боргів видобувної компанії після року переговорів

Між ПАТ «Промінвестбанк», ліквідацію якого здійснює Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО), та ТОВ ВКФ «Велта» укладено угоду про реструктуризацію заборгованості цієї компанії перед банком на суму 6 млрд грн. Це найбільша за сумою угода з реструктуризації, укладена за програмою Фонду, повідомляють у ФГВФО.

Від представників бізнесу, що мають заборгованість перед банками, що ліквідуються, продовжують надходити заяви на реструктуризацію заборгованості.

«Ми розробили і постійно вдосконалюємо спеціальні умови погашення заборгованості, щоб забезпечити надходження коштів для задоволення вимог кредиторів банків та водночас зменшити фінансове навантаження на позичальників. В останні два роки ми бачимо позитивну тенденцію – позичальники банків, що передаються під управління Фонду гарантування, прагнуть врегулювати свою заборгованість, не накопичуючи борги. Ця справа показує, що реструктуризація є виграшною стратегією для усіх сторін. Позичальник може безперешкодно продовжувати ведення бізнесу; Фонд і банки, що ліквідуються, отримують грошовий потік для задоволення вимог кредиторів цих банків та повернення коштів державі», – наголосила заступниця директора-розпорядника Фонду Ольга Білай.

«Майже 10 років «Велта» була заручником російського банку, всі наші спроби щодо реструктуризації боргу просто блокувались. Конструктивні перемовини розпочались лише після того, як «Промінвестбанк» був переданий в управління Фонду гарантування у 2022 році. Хочу зазначити, що «Велта» обслуговувала позику, здійснюючи платежі тіла та процентів», – прокоментував Андрій Бродський, генеральний директор компанії «Велта».

У ФГВФО нагадують, що 1 вересня 2023 року Фонд продовжив дію своєї програми з реструктуризації заборгованості позичальників-суб’єктів господарювання. Кожен такий позичальник може звернутись до банку-кредитора з документами-обґрунтуванням такого звернення, і після їх розгляду Фонд ухвалює рішення про зміну умов погашення боргу.

Процедуру ліквідації підконтрольного країні-агресору ПАТ «Промінвестбанк» було розпочато 25 лютого 2022 р. на підставі рішення Правління Національного банку України від 25 лютого 2022 року «Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію Публічного акціонерного товариства «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк» та рішення виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб від 25 лютого 2022 року «Про початок процедури ліквідації ПАТ «АКЦІОНЕРНИЙ КОМЕРЦІЙНИЙ ПРОМИСЛОВО-ІНВЕСТИЦІЙНИЙ БАНК» та делегування повноважень ліквідатора банку».

Нагадаємо, в липні 2022 р. Фонд гарантування вкладів фізичних осіб виставив на торги зобовʼязання Велти перед банком «Промінвестбанк» (в заставі – майно і корпоративні права, з порукою). ФГВФО кілька разів намагався продати права вимоги до Велти, але марно. Перший аукціон зі стартовою ціною близько 5,8 млрд грн було заплановано на 01.08.2022, але він не відбувся через відсутність учасників. Наступні торги, зі зниженою на 10%, 20% і 30% стартовою ціною мали відбутися 05.08.202211.08.2022 і 17.08.2022 відповідно, проте на них також не зареєструвався жоден учасник.

В грудні 2022 р. у ФГВФО заявили NADRA.INFO, що відмовилися від подальших спроб продати борги Велти, «оскільки Фонд розглядає питання щодо реструктуризації заборгованості».

Велта – потужний виробник і експортер титановмісної продукції, активно розробляє Бирзулівське родовище руд титану і цирконію. За даними компанії, поточна потужність Бирзулівського гірничо-збагачувального комбінату становить до 270 тис. тонн ільменітового концентрату на рік.

У вересні 2022 р. повідомлялося, що холдингова компанія групи Велта – Velta Holdings US Inс. – отримала патент Бюро патентів й товарних знаків США на технологію виготовлення порошків металевого титану та його сплавів. 

У травні 2023 р. ЗМІ із посиланням на директора з інвестицій і стратегії компанії Анатолія Амеліна писали про наміри Велти побудувати виробничий комплекс у три черги з доведенням випуску титанового порошку до 10 тис. тонн за п’ять із половиною років.

В червні 2023 р. у Велті заявили про збільшення видобутку ільменіту на Бирзулівському родовищі (Кіровоградська обл.) і сертифікацію науково-дослідного центру Velta RD Titan за стандартами ISO.

В червні 2023 р. Велта відчужила спеціальний дозвіл на Лікарівське родовище титанових руд (Кіровоградська обл.) на користь ТОВ «Декарт Мінералс» (м. Дніпро).