Ніхто не скаржився: в Держгеонадрах розповіли про розгляд заяв від надрокористувачів

Ніхто не скаржився: в Держгеонадрах розповіли про розгляд заяв від надрокористувачів

До Державної служби геології та надр України не надходили скарги від надрокористувачів чи сервісних компаній щодо термінів розгляду заяв про надання спеціальних дозволів без проведення аукціону, продовження строку дії та внесення змін до спецдозволів на користування надрами, а також щодо процедури номінування ділянок надр на аукціони. Про таке в Держгеонадрах відповіли на запит NADRA.INFO.

Також у Службі надали розлогі розʼяснення щодо порядку та термінів розгляду заяв щодо ініціювання аукціонів з продажу спецдозволів та розгляду інших заяв від надрокористувачів.

В Держгеонадрах нагадали, що відповідно до статті 163Кодексу України про надра, рішення про оголошення аукціону (електронних торгів) щодо надання спеціального дозволу на користування надрами приймається протягом 25 робочих днів з дня отримання заяви разом з документами без урахування строків, визначених частинами одинадцятою і тринадцятою статті 16 цього Кодексу щодо погодження ділянок надр, які пропонуються для виставлення на аукціон (електронні торги) з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно- промислової розробки, корисних копалин з подальшим видобуванням корисних копалин (промислової розробки родовищ).

 

У свою чергу, таке погодження, згідно ч. 11 і ч. 13 статті 16 Кодексу, може тривати 15 днів з дня надходження запиту відповідного дозвільного органу разом з відповідними документами.

В Держгеонадрах заявили, що Служба виконує вимоги Закону України «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях», з урахуванням вимог режиму воєнного стану в Україні:

«…відповідно до пункту 4 статті 5 Закону України «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях» розкриття інформації центральним органом виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр здійснюється за допомогою розміщення на своєму офіційному веб-сайті інформації про заяви на отримання спеціальних дозволів на користування надрами та заяви про проведення підготовки ділянок надр до аукціону з продажу спеціальних дозволів на користування надрами, що надійшли від суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях, про видані спеціальні дозволи на користування надрами, укладені угоди про умови користування надрами (з відповідними додатками, включаючи програми робіт, виконання яких передбачено угодами).

 

Пунктом 1 статті 11 Закону України «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях» передбачено, що центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр, зобов’язаний оприлюднювати та постійно оновлювати на своєму офіційному веб-сайті або в електронній системі подання та аналізу звітності (за наявності такої системи):

  • інформацію про заяви на отримання спеціальних дозволів на користування надрами та заяви про проведення підготовки ділянок надр до аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами, що надійшли від суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях, із зазначенням, зокрема, дати надходження такої заяви, її змісту, заявника, координат ділянки надр, стадії розгляду, інформації щодо погодження чи відмови у погодженні заяви уповноваженими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, результатів розгляду заяви (із зазначенням підстави у разі відмови у видачі спеціального дозволу на користування надрами);
  • інформацію про видані (чинні) спеціальні дозволи на користування надрами із зазначенням, зокрема, реєстраційного номера і дати видачі, суб’єкта господарювання, підстави надання, виду користування надрами, відомостей про ділянку надр (назва родовища, місцезнаходження, координати ділянки), строку та особливих умов дії спеціального дозволу на користування надрами із розміщенням копій спеціальних дозволів, угод про умови користування надрами та додатків до них, включаючи програми робіт та зміни до них.

Разом з тим, звертаємо Вашу увагу, що у зв’язку із військовим станом, що введений в дію Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 No 64/2022, на вимогу підпункту 4 пункту 1 Постанови Кабінету Міністрів України від 12.03.2022 року No 263 «Деякі питання забезпечення функціонування інформаційно-комунікаційних систем, публічних електронних реєстрів в умовах воєнного стану» та з метою відведення загрози національній безпеці, Державна служба геології та надр України тимчасово призупиняє доступ до відкритих даних, розміщених на офіційному веб-сайті Держгеонадр. Додатково повідомляємо, інформація щодо аукціонів (електронних торгів) з продажу лотів знаходиться у відкритому доступі в системі електронних торгів «ProZorro.Продажі». Кожен зацікавлений суб’єкт господарювання має рівні права та можливості для участі в аукціоні з продажу спеціальних дозволів на користування надрами на загальних умовах після оголошення про його проведення в установленому законодавством порядку. Дані електронної торгової системи «ProZorro.Продажі» є доступними та відкритими для їх подальшого вільного використання та поширення. Будь-яка особа може вільно копіювати, публікувати, поширювати, використовувати, у тому числі в комерційних цілях, у поєднанні з іншою інформацією або шляхом включення до складу власного продукту, публічну інформацію у формі відкритих даних з обов’язковим посиланням на джерело отримання такої інформації. Також, відповідно до пункту 5 частини першої вищевказаного звернення, повідомляємо, Держгеонадра відповідно до свого Положення здійснює розгляд звернень громадян з питань, пов’язаних з діяльністю Держгеонадр, підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління Держгеонадр.

 

Разом з тим, зазначаємо, інформація щодо надходження запитуваних скарг щодо процедури номінування ділянок надр на аукціони у Держгеонадра відсутня.

 

Додатково повідомляємо, що інформація щодо стану розгляду заяв та дати проведення аукціонів знаходиться у відкритому доступі на офіційному веб-сайті Держгеонадр в розділі «Надрокористування» → «Аукціони» → «Інформація стосовно заяв, які надійшли для виставлення ділянок надр на аукціон».

 

Щодо пунктів 1 та 2 частини 2 Вашого звернення слід зазначити, що поняття «змісту» заяви, визначеному у вищевказаному пункті 1 статті 11 Закону України «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях» не визначає необхідність оприлюднення суті заяви (надання, продовження строку дії, внесення змін) на офіційному веб-сайті.

 

Також зазначаємо, що на офіційному веб-сайті Держгеонадр розміщуються протоколи Робочих груп з питань надрокористування та накази Держгеонадр про прийняття рішення про надання, продовження строку дії, внесення змін, або відмову у в наданні, продовженні строку дії та внесення змін, у яких вказуються в тому числі номери та дати заяв, за результатами розгляду яких прийнято відповідне рішення.

 

Таким чином, Держгеонадра виконує вимоги Закону України «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях», – заявили в Держгеонадрах.

Також у Службі зауважили, що з введенням в роботу Електронного кабінету надрокористувача заявники мають можливість в онлайн режимі відслідковувати стан розгляду поданих заяв.

При цьому «всі подані до 28.03.2023 заяви з доданими до них документами, подані відповідно до Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.05.2011 №615 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 19.02.2020 №124), були розглянуті Держгеонадра в установленому законодавством порядку, прийнято відповідні рішення Держгеонадр (протоколи рекомендацій Робочої групи з питань надрокористування та накази Держгеонадр регулярно розміщуються на веб-сайті Держгеонадр у відповідних розділах)».

Також у Службі нагадали про всі визначені Кодексом підстави, з яких надрокористувачу може бути відмовлено в наданні спеціального дозволу, продовження строку його дії, внесенні змін до спецдозволу, і підстави для залишення заяви без розгляду: