Зіновій Козицький структурує бурштиновий бізнес

Зіновій Козицький структурує бурштиновий бізнес
Зображення асоціативне

ТОВ «Нордік-Буд» Зіновія Козицького відчужує всі спеціальні дозволи на користування бурштиноносними ділянками. Новим надрокористувачем буде інша компанія пана Козицького – ПП «Гео-Топо-Кадастр». Повідомляє ІА NADRA.INFO із посиланням на Наказ Голови Державної служби геології та надр України Романа Опімаха від 30.11.2023 №618 про внесення змін до спецдозволів.

Станом на 05.12.2023 Держгеонадра погодили внесення змін до таких  дозволів:

  • №5251 – ділянка Таворівська (Рівненська обл.).
  • №5254 – ділянка Дакалівська (Рівненська обл.);
  • №5302 – ділянка Федорівська-16 (Рівненська обл.);

Імовірно, найближчим часом, Служба внесе зміни і в два інші спецдозволи, якими володіє Нордік-Буд. Щодо цих ділянок надр також подано відповідні заяви від ПП «Гео-Топо-Кадастр»:

  • №5396 – Ділянка Гальбин-8;
  • №5397 – Ділянка Гальбин-7.

Всі спецдозволи Нордік-Буд купив за результатом аукціонів Держгеонадр:

Зіновій Козицький в коментарі NADRA.INFO заявив, що відчуження спецдозволів відбувається в рамках структурування бурштинового бізнесу групи, оскільки Нордік-Буд як компанія, що спеціалізується на промисловому будівництві у видобувній сфері, виконав ключові задачі на етапі геологічного вивчення.

«Ми вже зробили геологічні вишуковування. Далі треба йти до видобутку, тому вирішили структурувати цей напрям, і передати на компанію, яка більше займається надрами», – пояснив Зіновій Козицький.

Головний геолог групи Західнадрасервіс Юрій Неспляк заявив NADRA.INFO, що на всіх бурштиноносних ділянках програми робіт виконуються в повній мірі, попри форс-мажор, заявлений надрокористувачем на тлі режиму воєнного стану.

«На ділянках, отриманих в користування в 2021 р., триває проведення комплексу геолого-розвідувальних робіт. Буримо шурфи для встановлення вмісту бурштину-сирцю. По одному зі спецдозволів (ділянка Таворівська) вже подано документи про перехід на стадію дослідно-промислової розробки. По інших ділянках – планово працюємо над отриманням в користування землі, готуємо документи, спілкуємося з лісниками», – розповів головний геолог.

Він також пояснив, що відчуження спецдозволів від Нордік-Буду до Гео-Топо-Кадастру відбувається за вартістю, яка включає ціну, сплачену за результатами аукціонів Держгеонадр плюс витрати первісного надрокористувача на освоєння ділянки надр.

Суттєвим стримуючим фактором для освоєння бурштиноносних надр Юрій Неспляк назвав нормативні обмеження обсягів видобутку бурштину-сирцю на етапі дослідно-промислової розробки – не більше 5 кг з гектару ділянки (нещодавно NADRA.INFO обговорювали це питання з Головою Державної комісії по запасах корисних копалин Сергієм Паюком – Ред.).

«При нормі не більше 5 кг/га – абсолютно немає економічної доцільності дослідно-промислової розробки. Це замала кількість, відповідно, будуть затверджені малі запаси. І ти вкладеш в розробку ділянки чималі кошти, а заробити не зможеш, залишишся в мінусах. Цю норму потрібно переглянути в бік збільшення вилучення бурштину в період дослідно-промислової розробки», – переконаний Юній Неспляк.

ТОВ «Нордік-Буд» засновано в 2019 р.. Статутний капітал – 75 420 грн. Реєстрація – м. Львів. Керівник: Башинський Любомир. Інших спеціальних дозволів на користування надрами, крім згаданих, компанія не має (дані YouControl).

ПП «Гео-Топо-Кадастр» засновано в 2006 р.. Статутний капітал – 850 грн. Реєстрація – м. Львів. Керівник: Козицький Степан Зіновійович. ПП «Гео-Топо-Кадастр» володіє єдиним дійсним спецдозволом №4771 на Підгірцівську площу (нафта, газ природний, конденсат) (дані YouControl).

ТОВ «Нордік-Буд» і ПП «Гео-Топо-Кадастр» належать до групи Західнадрасервіс Зіновія Козицького.

Інша компанія пана Козицького – ТОВ «Велл Ко» – реалізує першу в Україні дієву Угоду про розподіл продукції на ділянці Угнівська (газ природник, конденсат, нафта та ін.).

Нагадаємо, 28.03.2023 набули чинності зміни до Кодексу України про надра, передбачені Законом Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері користування надрами (законопроект 4187). Серед іншого, було дозволено відчуження спецдозволів на користування надрами шляхом укладення договору купівлі-продажу або внесення як вкладу до статутного капіталу (запроваджено т.з. вільний обіг прав користування ділянками надр). Перший спецдозвіл, про відчуження якого стало відомо – на родовище титанових руд Лікарівське (Кіровоградська обл.). ТОВ «ВКФ «Велта» Андрія Бродського відчужило спецдозвіл на користь ТОВ «Декарт Мінералс» Олексія Царапкіна. Згодом NADRA.INFO писали про інші випадки відчуження спеціальних дозволів на користування надрами.