МХП продає спецдозвіл на родовище піску у Вінницькій області

МХП продає спецдозвіл на родовище піску у Вінницькій області
Засновник і Виконавчий директор МХП Юрій Косюк. Фото: https://mhp.com.ua/

Ще 9 ділянок змінюють користувачів через процедуру відчуження спецдозволів, нещодавно дозволену Кодексом України про надра

Найбільший в Україні виробник та експортер курятини, який спеціалізується також на вирощуванні зернових і веде іншу аграрну діяльність, ПрАТ «МХП» Юрія Косюка відчужує на користь іншої компанії спецдозвіл №6627 на видобування піску у Вінницькій обл., який отримало в 2022 році без аукціону. Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.INFO із посиланням на дані Державної служби геології та надр України і власні джерела.

Набувачем спецдозволу МХП є ТОВ «СІЛІКАД» (власники Лукʼяненко Дмитро, Коломєйцева Світлана). Внесення відповідних змін до спеціального дозволу на користування надрами у жовтні схвалили в Держгеонадрах (див. нижче).

 

Загалом, за підрахунками NADRA.INFO, у серпні-жовтні 2023 р. Державна служба геології та надр України схвалила внесення змін до 10 спеціальних дозволів на користування надрами у звʼязку з відчуженням.

Йдеться про такі ділянки і користувачів:

  • ТОВ «ЛАНДШАФТ» (власники Бовін Володимир і Макаров Євгеній) відчужує на користь ТОВ «МЕГАПРОМЕКОЛОГІЯ» (Зленко Сергій) спецдозвіл №4582 на видобування руд марганцю техногенного родовища Шламосховище рудозбагачувальної фабрики ім. Максимова в Дніпропетровській обл. (Наказ Держгеонадр №400 від 08.08.2023).
  • ФОП Потапчук Володимир Антонович – на користь ТОВ «РЕНТЛЕНД ГРУП» (Бондар Світлана, Головачук Світлана, Горпинко Олександр) спецдозвіл №6244 видобування піску родовище Сереховицьке (ділянки №1, №2) у Волинській обл. (Наказ Держгеонадр №400 від 08.08.2023).
  • ТОВ «КУБГАЗ-БОРОВА» (Злочевська Анна, Злочевська Каріна) – на користь ТОВ «СИСТЕМОЙЛІНЖЕНЕРІНГ» (Злочевська Анна, Злочевська Каріна): №4662 на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою і подальшим видобуванням газу природного, нафти, конденсату Західно-Ольгівської площі в Харківській обл. (Наказ Держгеонадр №400 від 08.08.2023).
  • ТОВ «АЛДЕА УКРАЇНА» (Злочевська Анна, Злочевська Каріна) – на користь ТОВ «СИСТЕМОЙЛІНЖЕНЕРІНГ» (Злочевська Анна, Злочевська Каріна): №5396 на видобування газу природного, конденсату, нафти, газу, розчиненого у нафті, газу сланцевих товщ, газу центрально-басейнового типу, супутніх корисних компонентів Ржавецького родовища у Харківській обл. (Наказ Держгеонадр №400 від 08.08.2023).
  • ТОВ «ГЕО ІНВЕСТ ГРУП» (Астахов Євгеній) – на користь ТОВ «ГАЗОЙЛІНВЕСТ» (Злочевська Анна, Злочевська Каріна): №5054 на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою і подальшим видобуванням газу природного і конденсату Барханівсько-Подільської площі в Полтавській обл. (Наказ Держгеонадр №472 від 19.09.2023).
  • ТОВ «ГАЗОВИДОБУВНА ГРУПА» (Іващенко Яків) – на користь ТОВ «О-ГАЗ» (Данюк Яків): №4963 на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою і подальшим видобуванням газу природного і конденсату площі Тисівська в Івано-Франківській обл. (Наказ Держгеонадр №498 від 27.09.2023).
  • ТОВ «НАФТО-ГАЗОВА КОМПАНІЯ» (Анішин Даниїл) – на користь ТОВ «О-ГАЗ» (Данюк Яків): №5006 на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою і подальшим видобуванням нафти і газу, розчиненого у нафті площі Перепростинецька у Львівській обл. (Наказ Держгеонадр №498 від 27.09.2023).
  • ДП «ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОБЛАВТОДОР» ВАТ «ДАК «АВТОМОБІЛЬНІ ДОРОГИ УКРАЇНИ» – на користь ДП «ЛЬВІВСЬКИЙ ДОРСЕРВІС» ВАТ «ДАК «АВТОМОБІЛЬНІ ДОРОГИ УКРАЇНИ»: №3848 на видобування дациту родовища Веряцьке (Королівське) у Закарпатській обл. (Наказ Держгеонадр №498 від 27.09.2023).
  • ПрАТ «МХП» (Косюк Юрій) – на користь ТОВ «СІЛІКАД» (Лукʼяненко Дмитро, Коломєйцева Світлана): №6627 на видобування піску родовища Лукашівське (Ділянка №1) у Вінницькій обл. (Наказ Держгеонадр №507 від 02.10.2023).
  • ТОВ «НАСА ГРАНІТ» (Розуменко Андрій) – на користь ТОВ «ГЕОІНВЕСТПРОМ» (Розуменко Андрій): №3578 на видобування габро родовища Губенківське-ІІІ в Житомирській обл. (Наказ Держгеонадр №528 від 17.10.2023.

Нагадаємо, 28.03.2023 набули чинності зміни до Кодексу України про надра, передбачені Законом Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері користування надрами (законопроект 4187). Серед іншого, було дозволено відчуження спецдозволів на користування надрами шляхом укладення договору купівлі-продажу або внесення як вкладу до статутного капіталу (запроваджено так званий вільний обіг прав користування ділянками надр).

 

Першим спецдозволом, про відчуження якого стало відомо, є право користування родовищем титанових руд Лікарівське (Кіровоградська обл.). NADRA.INFO писали, що ТОВ «ВКФ «Велта» Андрія Бродського відчужує його на користь ТОВ «Декарт Мінералс» Олексія Царапкіна.

 

Згодом, Держгеонадра погодили зміни до двох вуглеводневих спецдозволів, відчужених ТОВ «Альба Ресурс» і ТОВ «Миронівкабудмонтаж» на користь ТОВ «Компанія «Технокомсервіс» (всі три компанії контролюють Каріна і Анна Злочевські – дочки екс-міністра екології і природних ресурсів України Миколи Злочевського).