Злочевські переоформлюють два нафтогазові родовища в Харківській області

Злочевські переоформлюють два нафтогазові родовища в Харківській області
Екс-Міністр екології і природних ресурсів України (2010-2012) Микола Злочевський. Фото: Svetlana.pashko, джерело: https://uk.wikipedia.org/

Дві компанії Анни і Каріни Злочевських відчужують спецдозволи на видобування вуглеводнів у Харківській області – на користь іншої своєї компанії. Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.INFO із посиланням на Наказ Голови Державної служби геології та надр України Романа Опімаха №356 від 14.07.2023, щойно оприлюднений на сайті Держгеонадр.

Як випливає з наказу, Служба погодила внесення змін до двох спецдозволів «у зв’язку з відчуженням шляхом укладення договору купівлі-продажу права на користування надрами або внесення його як вкладу до статутного капіталу створеного за його участю суб’єкта господарювання».

Йдеться про такі компанії та родовища, обидва в Харківській обл.:

  • ТОВ «АЛЬБА РЕСУРС» (Харків) відчужує спецдозвіл №6455 на видобування газу природного, конденсату і супутніх корисних компонентів родовища Південно-Медведівське (дійсний до 2040 р.).
  • ТОВ «МИРОНІВКАБУДМОНТАЖ» (Харків) відчужує спецдозвіл №6479 на видобування газу природного, конденсату і супутніх корисних компонентів родовища Південно-Хрестищенське (дійсний до 2041 р.).

Обидва спецдозволи набуває ТОВ «КОМПАНІЯ «ТЕХНОКОМСЕРВІС» (Київ).

Як писала Економічна правда в 2018 р., сумарні запаси Південно-Медведівського і Південно-Хрестищенського родовищ оцінювалися у 8 млрд куб. м природного палива. Крім двох нових, Технокомсервіс володіє двома раніше отриманими спецдозволами: №5393 на видобування вуглеводнів на площі Степківська і №5394 на видобування вуглеводнів площі Октябрська (обидва – Харківська обл.).

Кінцевими бенефіціарними власниками трьох компаній вказано Анну і Каріну Злочевських.

За даними YouControl, всі згадані компанії входять до «Бурізма Груп»/Burisma Group, яку повʼязують із екс-міністром екології і природних ресурсів України Миколою Злочевським. В 2021 р. ІА Інтерфакс-Україна писало, що Микола Злочевський переоформив контроль над своїми газовидобувними активами на дочок Анну та Каріну. В жовтні 2021 р. секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов заявив, що родина Злочевських відмовилася від двох нафтогазових спецдозволів.

За версією рейтингу ТОП-100 найбагатших українців, складеного виданням НВ спільно з Dragon Capital в листопаді 2021 р., Микола Злочевський посідав 33 місце зі статками 0,34 млрд дол. США. На підконтрольні його дочкам компанії припадав 41 спецдозвіл на користування надрами. 

Нагадаємо, 28.03.2023 набули чинності зміни до Кодексу України про надра, передбачені Законом Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері користування надрами (законопроект 4187). Серед іншого, було дозволено відчуження спецдозволів на користування надрами (запроваджено так званий вільний обіг прав користування ділянками надр). Першим спецдозволом, що відчужується, стало право користування родовищем титанових руд Лікарівське (Кіровоградська обл.). NADRA.INFO писали, що ТОВ «ВКФ «Велта» Андрія Бродського відчужує його на користь ТОВ «Декарт Мінералс» Олексія Царапкіна.