Юрій Косюк заходить у піщаний бізнес

Юрій Косюк заходить у піщаний бізнес
Засновник агроіндустріального холдингу МХП Юрій Косюк

Найбільший виробник і експортер української курятини МХП планує заробити на піску 29 млн грн “чистими”

Приватне акціонерне товариство “МХП” без аукціону отримає спецдозвіл на видобування піску у Вінницькій області. Повідомляє NADRA.info із посиланням на Наказ Держгеонадр №82 від 17.02.2022 за підписом голови Служби Романа Опімаха. Додаток №3 містить перелік компаній, які отримають спецдозволи без аукціону з метою геологічного вивчення та видобування корисних копалин місцевого значення. Таку підставу для позааукціонного способу отримання дозволів передбачено пунктом 8 Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами.

ПрАТ “МХП” – єдина компанія, яка отримає спецдозвіл на видобування терміном на 20 років, в той час як решта надрокористувачів – на геологічне вивчення терміном на 3 роки:

Спецдозволи на ділянки Радивонівська, Поточищенська і Кардашинська-2, які отримають відповідно ТОВ “Стройбудазов”, ПФГ “Поточище” і ТОВ “ПФ “Сенд”, Держгеонадр пропонувала для отримання без аукціону в оголошенні за 02.12.2021.

Ділянку № 1 Лукашівського родовища для надання без аукціону в Службі запропонували 17.12.2021.

Ділянка надр, яку нададуть МХП, була єдиною в оголошенні від 17.12.2021

 

МХП було єдиним заявником на Ділянку № 1 Лукашівського родовища, відтак отримає спецдозвіл за початковою ціною 809 434 грн. Якби крім ПрАТ “МХП” ще бодай одна компанія подала заявку на отримання спецдозволу без аукціону – Держгеонадр була би зобовʼязана провести торги (для прикладу, ми детально описували кейс Марʼянської ділянки вапняків у Дніпропетровській області, по яку вишикувалася черга охочих, і яку зрештою в Службі пообіцяли, але ще не виставили на аукціон).

МХП планує заробити на видобуванні піску у Вінницькій області понад 29 млн грн чистого прибутку (за цінами 2019 року), продаючи по 100 тис. м3 товарного піску на рік. Відповідні розрахунки наведено у Додатках до протоколу ДЗК України №4931 від 17.10.2019, оприлюднених у складі Звіту з ОВД “Промислова розробка Ділянки №1 Лукашівського родовища пісків. Ладижинська міська рада, Вінницька область”:

За весь період розробки родовища ПрАТ “МХП” [в 2019 р.] планувало заробити 29 308 800 грн – фрагмент Звіту з ОВД
Ситуаційний план розташування Ділянки №1 Лукашівського родовища пісау – фрагмент Звіту з ОВД

Агроіндустральний холдинг МХП — найбільший виробник та експортер курятини в Україні. Компанія спеціалізується на виробництві курятини та вирощуванні зернових, а також веде іншу аграрну діяльність (виробництво м’ясо-ковбасних виробів і м’ясних виробів, готових до вживання) – дані офіційного сайту. За даними YouControl, ПрАТ “МХП” було засновано в 2006 р. як правонаступник АТЗТ “МХП”. Статутний капітал 786 927 920,00 грн. Реєстрація – м. Миронівка, Київська обл.. Кінцевий бенефіціарний власник (через кіпрську MHP SE) – Косюк Юрій. За даними ДНВП Геоінформ України, дійсних спецдозволів на користування надрами ПрАТ “МХП” ще не має. Водночас надрокористувачами є інші компанії Юрія Косюка: ТОВ “Катеринопільський елеватор”, ПрАТ “Миронівська птахофабрика” і ПрАТ “Оріль-Лідер” володіють пʼятьма спецдозволами на води підземні питні і технічні (ми писали про це тут).

“Вікно можливостей” для отримання без аукціонів спецдозволів на надра місцевого значення незабаром може закритися. NADRA.info вже писали, що Держгеонадр оприлюднила проект змін до Порядку надання спецдозволів. Якщо напрацювання схвалить Кабмін, “місцеве значення” більше не буде підставою для позааукціонної видачі дозволів – тільки через торги.

 

Джерело фото: https://www.facebook.com/yuriikosyuk/posts/367476848175496