Джерело: Велті реструктуризували борги перед Промінвестбанком

Джерело: Велті реструктуризували борги перед Промінвестбанком
Джерело фото: https://velta-ua.com/mining-complex/

Переговори тривали більше року. Станом на 01 липня 2022 р., загальна заборгованість складала 5,7 млрд грн

Виробничо-комерційній фірмі «Велта» вдалося реструктуризувати боргові зобовʼязання перед ПАТ «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк» («Промінвестбанк»). Про таке ІА NADRA.INFO повідомило власне джерело у Фонді гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО), в управлінні якого перебуває Промінвестбанк, виведений з ринку 25.02.2022.

Про підписання договору реструктуризації, але без деталей і згадки кредитора, у пʼятницю, 01.12.2023 повідомив у своєму Facebook особисто засновник і генеральний директор Велти Андрій Бродський:

«…Так, я намагаюся всім чим можу допомогти нашим військовим та наблизити Перемогу України!
Ось і сьогодні з самого ранку підписав у своєму офісі дуже важливий договір реструктуризації, а вже вдень – я на кордоні Донецької області, прямую на «нуль».…»

Джерело NADRA.INFO у ФГВФО підтвердило припущення, що йдеться про борги Велти перед Промінвестбанком, тримачем яких є Фонд. Параметрів реструктуризації джерело не розкрило. Офіційних повідомлень про реструктуризацію боргів Велти на сайті ФГВФО станом на 17:20 ми не знайшли, отримати оперативний офіційний коментар не вдалося. 

Нагадаємо, в липні 2022 р. Фонд гарантування вкладів фізичних осіб виставив на торги зобовʼязання Велти перед банком «Промінвестбанк» (в заставі – майно і корпоративні права, з порукою). ФГВФО кілька разів намагався продати права вимоги до Велти, але марно. Перший аукціон зі стартовою ціною близько 5,8 млрд грн було заплановано на 01.08.2022, але він не відбувся через відсутність учасників. Наступні торги, зі зниженою на 10%, 20% і 30% стартовою ціною мали відбутися 05.08.2022, 11.08.2022 і 17.08.2022 відповідно, проте на них також не зареєструвався жоден учасник.

В грудні у ФГВФО заявили NADRA.INFO, що відмовилися від подальших спроб продати борги Велти, «оскільки Фонд розглядає питання щодо реструктуризації заборгованості».

В серпні 2023 р., відповідаючи на запитання Юрія Гулого (Інтерфакс-Україна), Андрій Бродський заявляв:

«– Чи має компанія проблеми з обслуговуванням своїх боргових зобов’язань, чи зверталася вона до кредиторів за реструктуризацію боргів?

 –  Після пожежі на фабриці в нас виникли складнощі з обслуговуванням боргу в Промінвестбанку. Але я хочу дати роз’яснення щодо цих боргів, бо ходять байки про те, що «Велта» винна за зобов’язаннями, що «Велта» не сплачує. Наприкінці 2011 року ми отримали кредит в Промінвестбанку (ПІБ), з того моменту ми банку сплатили майже $80 млн. Це відсотки, тіло кредиту, але з початком повномасштабної війни банк був врешті-решт націоналізований – я вважаю, що держава повинна була це зробити ще у 2014 році.

Так от, у 2022-му банк був націоналізований і ми розпочали перемовини з Фондом гарантування (Фонд гарантування вкладів фізосіб – ФГВФО). Фонд намагався виставити на аукціон права вимоги за нашими кредитами, але вони реалізовані не були. Не треба плутати майно й право вимоги. Наприклад, якби вони були реалізовані, ми б мали замість Промінвестбанку іншого кредитора – і все. І сплачували б йому свій борг.

Коли не були реалізовані на аукціоні права вимоги до «Велти» по кредитах, ми розпочали перемовини щодо реструктуризації з Фондом гарантування вкладів та з керівництвом ПІБ, керівниками ліквідаторами цього банку, тому що банк знаходиться у стані ліквідації. Ми в повному порозумінні та конструктивному діалозі. Я впевнений, що ми дійдемо згоди щодо сплати кредитних зобов’язань».

Велта – потужний виробник і експортер титановмісної продукції, активно розробляє Бирзулівське родовище руд титану і цирконію. За даними компанії, поточна потужність Бирзулівського гірничо-збагачувального комбінату становить до 270 тис. тонн ільменітового концентрату на рік.

У вересні 2022 р. повідомлялося, що холдингова компанія групи Велта – Velta Holdings US Inс. – отримала патент Бюро патентів й товарних знаків США на технологію виготовлення порошків металевого титану та його сплавів. 

У травні 2023 р. ЗМІ із посиланням на директора з інвестицій і стратегії компанії Анатолія Амеліна писали про наміри Велти побудувати виробничий комплекс у три черги з доведенням випуску титанового порошку до 10 тис. тонн за п’ять із половиною років.

В червні 2023 р. у Велті заявили про збільшення видобутку ільменіту на Бирзулівському родовищі (Кіровоградська обл.) і сертифікацію науково-дослідного центру Velta RD Titan за стандартами ISO.

В червні 2023 р. Велта відчужила спеціальний дозвіл на Лікарівське родовище титанових руд (Кіровоградська обл.) на користь ТОВ «Декарт Мінералс» (м. Дніпро).