За участь громадянина РФ: суд анулював спецдозвіл гранітному карʼєру

За участь громадянина РФ: суд анулював спецдозвіл гранітному карʼєру
Зображення асоціативне

Миколаївський окружний адміністративний суд задовольнив позов Державної служби геології та надр України, яким Держгеонадра просили анулювати спеціальний дозвіл №4120 на видобування граніту родовища Трикратненське, який належить ТОВ «Вознесенська торгово-промислова компанія» (ВТПК). Повідомляє ІА NADRA.INFO із посиланням на рішення суду.

Позовні вимоги про анулювання спецдозволу в Держгеонадрах обґрунтували тим, що кінцевим бенефіціарним власником ТОВ «Вознесенська торгово-промислова компанія» є громадянин Російської Федерації. В той час як користувачами надр не можуть бути юридичні особи, у яких істотну участь мають або є кінцевими бенефіарними власниками фізичні особи громадяни та (або) резиденти держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором (ст. 13 Кодексу України про надра).

За даними YouControl, громадянином РФ є Абдулаєв Казбек Абусолтович, який проживає в Україні (м. Одеса) і контролює 30% капіталу ВТПК (через ТОВ «Агрофірма Амагро»). Іншим кінцевим бенефіціарним власником ВТПК вказано Арташ Марину (м. Вознесенськ, Миколаївська обл.).

В ТОВ «Вознесенська торгово-промислова компанія» про рішення суду дізналися від NADRA.INFO.

Директор ВТПК Юрій Гержов (також володіє 9,17% товариства) заявив, що йому не було відомо про позов Держгеонадр:

«Що ж робити?!… А як вони розглянули в суді, і навіть нас не поставили до відома? Це крах, якщо ми [зупинимося]!», – заявив Юрій Гержов. Він повідомив, що станом на зараз гранітний карʼєр ВТПК є діючим, спецдозвіл не призупинений, на підприємстві працює 50 співробітників, із середньою зарплатнею близько 15 тис. грн. «Однозначно реакція буде якась!» – пообіцяв директор карʼєру.

Рішення суду про анулювання спецдозволу не набуло законної сили і ще може бути оскаржене протягом 30 днів, рахуючи від дати складення повного тексту рішення – 24.11.2023.

Керівник ВТПК обурений:

«Це якась дурня (в оригіналі «ерунда» – прим. NADRA.INFO)! Ця людина – співзасновник – давно (мабуть, років 10, щонайменше) живе [в Україні] і має постійну прописку в Одесі, має вид на проживання!»

Зауважимо, в березні 2023 р., відповідаючи на запит NADRA.INFO, в Держгеонадрах повідомили, що громадяни або резиденти РФ володіють частками у семи підприємствах-надрокористувачах. ТОВ «Вознесенська торгово-промислова компанія» у переліку, наданому Держгеонадрами, не було.

Нагадаємо, нещодавно до санкційного списку Ради національної безпеки та оборони України (РНБО) потрапили двоє власників українських видобувних компаній: Сергій Кабаргін (опосередковано контролює 26,89% АТ «Кіровоградське рудоуправління») і Юрій Гончаров (володіє 50% капіталу ТОВ «Кострижівський Комбінат Будівельних Матеріалів»). Обидва є громадянами РФ. До Сергія Кабаргіна НЕ застосовано санкцію у вигляді «анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів, одержання (наявність) яких є умовою для здійснення певного виду діяльності, зокрема, анулювання чи зупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами», яку застосовано до Юрія Гончарова.

Нагадаємо, в березні-червні 2023 р., виконуючи нові вимоги Кодексу України про надра, Державна служба геології та надр України зупинила дію спецдозволів низці компаній (Smart HoldingGroup DFUNIGRAN) на тлі санкцій до їх власників. В травні NADRA.INFO ініціювали розробку механізму, який повинен захистити інтереси України у випадку зупинки видобувних обʼєктів у санкційному порядку. Наприкінці вересня, відповідаючи на запитання NADRA.INFO, заступник керівника Офісу Президента України Ростислав Шурма анонсував напрацювання змін до законодавства, щоб розблокувати видобувні підприємства. В листопаді в державному Інформаційному агентстві Укрінформ відбувся великий Круглий стіл «Перезапустити українські надра: перші підсумки реалізації санкційної політики у видобувній сфері». Станом на 24.11.2023 відновити дію дозволу на користування надрами вдалося тільки Межиріченському гірничо-збагачувальному комбінату. Крім цього, Держгеонадра погодилися відтермінувати зупинення дозволу Миколаївського глиноземного заводу, який видобуває і постачає питну воду для потреб мешканців міста Миколаїв.

Тільки від блокування газових активів держава станом на 01.11.2023 вже втратила понад 890 млн грн податків.

Працівники щебеневих карʼєрів у Житомирській обл. зверталися до Президента України Володимира Зеленського, Премʼєр-міністра Дениса Шмигаля і Секретаря Ради національної безпеки та оборони Олексія Данілова із проханням захистити від знищення їх робочі місця.

Про неминуче припинення роботи підприємства і звільнення трудового колективу через блокування ліцензій на видобуток заявляла директорка гранітного карʼєру у Запорізькій області.