АМКУ перевіряє продаж родовища торфу у Львівській області

АМКУ перевіряє продаж родовища торфу у Львівській області
Джерело фото: https://prozorro.sale/

Якщо переможець аукціону Держгеонадр порушив антимонопольне законодавство – може втратити куплений спецдозвіл

Південно–східне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України взяло на контроль аукціон Державної служби геології та надр України, з якого восени минулого року продали наскрізний спецдозвіл на ділянку Гамаліївка Львівського родовища торфу. Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на оголошення АМКУ про вимогу до переможця торгів ТОВ «Грінтопс Енерджі Україна»* надати Комітету інформацію.

Нагадаємо, за право користуватися ділянкою Гамаліївка Львівського родовища змагалися четверо учасників: ТОВ «Гірничовидобувна компанія «СДК», ТОВ «Біогумос», ТОВ «Грінтопс Енерджі Україна» і ТОВ «Запорізька-Агропромислова-Компанія». Спершу перемогла Запорізька-Агропромислова-Компанія, запропонувавши 6 млн грн. Однак обіцяного не сплатила, і лот викупило ТОВ «Грінтопс Енерджі Україна» – за 3,32 млн грн. Спецдозвіл № 5577 було надано 22.11.2023 (термін дії – до 2043 р.).

Читайте також: Чим загрожує видобуток торфу поблизу Львова

Зважаючи на текст вимоги, можна припустити, що Південно–східне МТВ АМКУ перевіряє, чи не було у діях Запорізької-Агропромислової-Компанії та Грінтопс Енерджі Україна змови, яка могла спотворити конкуренцію.

Нагадаємо, АМКУ перевірив десятки онлайн-аукціонів з продажу спецдозволів на користування надрами. У вересні 2023 р. були оштрафовані перші три компанії (за позовами органів прокуратури суди визнали недійсними спецдозволи, куплені ними у змові). Згодом стало відомо, що в 2024 р. АМКУ наклав штрафи на ще 18 компаній, які спотворили конкуренцію під час аукціонів Держгеонадр.

Раніше були визнані недійсними два спецдозволи, куплені зі змовою з офлайн-аукціонів у 2016 р..

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ

* – Кінцевий бенефіціарний власник ТОВ «Грінтопс Енерджі Україна» – Юрій Музиченко, керівник – Євген Ніколаєв. Місто реєстрації – Запоріжжя. Компанію засновано в 2013 р.. Спецдозвіл на ділянку Гамаліївка Львівського родовища торфу – єдиний в арсеналі компанії.