Горизонти порахували втрати від зупинки Тинівського родовища

Горизонти порахували втрати від зупинки Тинівського родовища
Зображення асоціативне. Джерело: https://cutt.ly/lXZgr2i

В ТОВ «Горизонти» Карела Комарека і Зіновія Козицького, яке перебуває в судовому спорі з ТОВ «Нафтогазрембуд-1» Ростислава Околота за право користування газовим родовищем Тинівське у Львівській області, порахували втрати від примусової зупинки спецдозволу. Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на ухвалу Господарського суду міста Києва.

Нагадаємо, в серпні суд задовольнив заяву Нафтогазрембуд-1 про забезпечення позову і зупинив дію спецдозволу Горизонтів № 5351 на Тинівське родовище. У відповідь, Горизонти звернулися до суду із заявою про зустрічне забезпечення позову.

Компанія Горизонти попросила суд зобовʼязати Нафтогазрембуд-1 внести на депозитний рахунок суду майже 52,7 млн грн. Це сума втрат, понесених Горизонтами від зупинки спецдозволу, яка складається з витрат на демобілізацію/мобілізацію персоналу і демонтаж/монтаж бурового обладнання для спорудження свердловини № 105, облаштування якої вже почалося (близько 10,2 млн грн), а також недоотриманого доходу від продажу газу, який не може бути видобутий на Тинівському родовищі після призупинення дозволу (42,5 млн грн).

ТОВ «Горизонти» зазначає, що такі збитки не є вичерпними та остаточними, а невжиття зустрічних запобіжних заходів може призвести до ризику неможливості чи утруднення відшкодування компанією ТОВ «Нафтогазрембуд-1» збитків, оскільки остання не володіє нерухомим майном, на яке можна було б звернути стягнення (якщо кінцеве рішення суду буде на користь Горизонтів).

У свою чергу, в Нафтогазрембуд-1 заявили, що висновки Горизонтів про втрати передчасні. Мовляв, якщо суд визнає спецдозвіл 5351 недійсним – надрокористувач не має права взагалі видобувати і продавати газ Тинівського родовища, а відтак і монтувати знову демонтоване обладнання не доведеться. Якщо ж не визнає – Горизонти зможуть видобути і продати газ пізніше.

Зрештою суд погодився з доводами Нафтогазрембуд-1 і дійшов висновку, що вжиття заходів зустрічного забезпечення у розмірі 52,7 млн грн є необґрунтованим в силу недоведеності обставин та розміру понесення ТОВ «Горизонти» збитків (до того ж, мовляв, Тинівське – не єдине газове родовище в користуванні Горизонтів, відтак від зупинки дії дозволу № 5351 вся господарська діяльність компанії не зупиняється).

Як ми писали раніше, ТОВ «Нафтогазрембуд-1» отримало спецдозвіл № 6562 на Тинівське родовище у вересні 2021 р. з обмеженням по глибині (в інтервалі 400-650 м), і звернулося до суду із проханням скасувати це обмеження. Спецдозвіл на інші глибини Тинівського родовища (від денної поверхні до 400 м і від 650 м – без обмежень) Державна служба геології та надр України з онлайн-аукціону продала ТОВ «Горизонти» (аукціон відбувся в грудні 2021 р., спецдозвіл № 5351 компанія отримала в січні 2022 р.). В червні 2024 р. Верховний Суд скасував обмеження по глибині Тинівського родовища у спецдозволі Нафтогазрембуд-1, і в серпні Держгеонадра внесли до дозволу № 6562 відповідні зміни.

За повідомленням ExPro, ТОВ «Горизонти» повністю зупинило видобуток природного газу на Тинівському родовищі у другій половині серпня. «Зупинка видобутку газу на Тинівській площі це втрата майже 5 млн куб м газу щомісяця, Держбюджет недоотримає близько 10 млн грн, в тому числі щодня втрачається 250 тис грн рентних платежів», – повідомляло видання.

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ