Самотня Укрнафта, щедре УГВ і перспективи Злочевських: огляд аукціонного дня 24.09.2024

Самотня Укрнафта, щедре УГВ і перспективи Злочевських: огляд аукціонного дня 24.09.2024
Зображення асоціативне. Джерело: https://www.facebook.com/Ukrnafta

У вівторок, 24.09.2024 в електронній системі АТ «Прозорро.Продажі» Державна служба геології та надр України провела 5 із 11 запланованих аукціонів з продажу спецдозволів на користування нафто- і газоносними надрами. NADRA.INFO анонсували торги і публікують зведений огляд аукціонного дня.

«Конкурентна боротьба та радикальне підвищення ставок довели, що сектор видобутку вуглеводнів є цікавим і перспективним для інвесторів. Всі компанії, які брали участь в е-торгах – українські. Бізнес вірить в Україну та ЗСУ, продовжує вкладати кошти в галузь і робить все можливе задля нарощення газовидобутку», – заявив Виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України Артем Петренко, коментуючи результати аукціонного дня.

 

«Геологічна галузь є основою сталого й ефективного розвитку національної економіки. Тому зараз дуже важливо продовжувати працювати на повну, навіть у ці важкі для країни часи, щоб зберегти робочі місця та сплачувати податки», – згодом прокоментував торги Голова Держгеонадр Роман Опімах, нагадавши, що залучення інвестицій – незмінний пріоритет в роботі Служби, яка постійно працює над підготовкою нових лотів для виставлення на електронні аукціони.

Загальна сума, запропонована переможцями торгів за 5 розіграних спецдозволів – 1,177 млрд грн.

Без торгу і з потрійною переплатою

Найвищу цінову пропозицію під час аукціонів зробило АТ «Укргазвидобування» на торгах лотом, який не зацікавив жодну іншу газовидобувну компанію.

УГВ зі старту пообіцяла викласти за спецдозвіл на Західно-Мажарівську площу 1 003 000 000 грн. При цьому торгу як такого під час аукціону не було: єдиний конкурент Укргазвидобування ТОВ «Новітні українські інформаційні технології» Тетяни Уловець (у КВЕДах компанії відсутня видобувна діяльність) запропонувало початкову ціну 313 871 505,14 грн і більше не торгувалося. Відтак УГВ переплатить за лот близько 690 млн грн, якщо порівнювати з умовною ціною, запропонувавши яку, могло обійти конкурента.

Також для порівняння: за Криницьку площу, яка зібрала чотирьох реальних учасників, УГВ на старті запропонувало відчутно скромніші 11,8 млн грн і лише під час аукціону спершу підвищувало ставку до 65 млн грн, потім 80 млн грн і зрештою 108,582 млн грн в останньому раунді, поступившийсь ТзОВ «Євро-Промпостач» Арсена Веклина (яке перебило ціну УГВ на 50 тис. грн).

Спроби і шанси Надрагазвидобування

ТОВ «Надрагазвидобування» Анни та Каріни Злочевських (доньки екс-міністра екології і природних ресурсів України Миколи Злочевського) брало участь в аукціонах з продажу прав користування Північно-Глибівською, Криницькою, Північно-Вівнянською і Південно-Гірською площами. Найближче до мети Надрагазвидобування було на торгах Північно-Глибівською площею (перемогло ТОВ «Укр Захід Газ» Юрія Лукʼянця, Ольги Дяченко і Олексія Приліпка) і Північно-Гірською (перемогло ТОВ «Горизонти» Зіновія Козицького і Карела Комарека). Якщо лоти не викуплять переможці, замість них це зможе зробити компанія сестер Злочевських.

Укрнафта на самоті

Взяти участь в аукціоні Держгеонадр вирішили і в ПАТ «Укрнафта». Компанія зареєструвалася на торги з продажу прав користування площею Кітван (нафта, газ природний (бутани, етан, пропан), конденсат, газ, розчинений у нафті; ГВ + ДПР + ПР). Але виявилася єдиним учасником (протокол), відтак аукціон визнали таким, що не відбувся, і спецдозвіл на площу Кітван виставлять на повторний аукціон зі знижкою -25%.  

Розіграють іншим разом

На чверть дешевше наступного разу розігруватимуть і решту ділянок надр, купити спецдозволи на які сьогодні не знайшлося охочих взагалі: Тарашанська площа, Добробратівська площа, Південно-Монастирецьке родовище, Любинецька площа, ділянка Межиріччя-Східна (до глибини залягання покрівлі вапняку (V0) олеськівської світи (С1ol)). Опублікуємо посилання для реєстрації на повторні торги цими лотами, коли їх оголосять.

Наступні перші торги спецдозволами заплановані на 08.10.2024. Держгеонадра пропонують інвесторам 11 ділянок надр із покладами кварциту, крейди, суглинків, глини, гранодіориту, бурштину, аргіліту (плюс алевроліт і пісок) та камʼяного вугілля.

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ