Новоселицькому карʼєру дали шанс повернути втрачене родовище

Новоселицькому карʼєру дали шанс повернути втрачене родовище
Джерело фото: http://geolexpert.com.ua/velykokamyanetske-rod-marble/

ПрАТ «Новоселицький карʼєр» отримав можливість поборотися за повернення анульованого спецдозволу на видобування вапняків і вапняків мармуризованих родовища Великокамʼянецьке в Закарпатській області. Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на щойно опубліковану постанову Верховного Суду.

Спецдозвіл № 5173 Новоселицький карʼєр отримав у 2010 р. на 20 років. У травні 2019 р. дозвіл було зупинено на тлі недотримання карʼєром умов Угоди про користування надрами (завантажити додаток до наказу ДГН). У вересні 2021 р. Держгеонадра звернулися до суду із позовом про анулювання спецдозволу. Рішення про анулювання Закарпатський окружний адмінсуд виніс у жовтні 2022 р.. В січні 2023 дозвіл анулювала ДГН.

Новоселицький карʼєр із втратою родовища не погодився, і спробував скасувати анулювання. Проте апеляція відмовилася розглядати скаргу, зважаючи на пропущені строки оскарження. Надрокористувач звернувся до Верховного Суду, який зобовʼязав нижчу інстанцію все ж таки розглянути скаргу карʼєру, таким чином давши підприємству надію на відновлення права на видобування вапняків.

Родовище вапняків і вапняків мармуризованих Великокамʼянецьке знаходиться на території Нересницької громади в Тячівському р-ні Закарпатської обл.. Площа – 2,6 га. Вапняки придатні для отримання облицювальних блоків і плит, для виробництва буту, щебеню будівельного для баластного шару залізничної колії і покриття автомобільних доріг та мармурової крихти. Запаси (тис. куб. м, ДКЗ СРСР протокол № 6134 від 15-01-1971): вапняк мармуризований – 278,46 (С1), 87 (С2); вапняк – 80 (С1), 17 (С2). Від початку дії дозволу було видобуто 3,095 тис. куб. м вапняку мармуризованого (дані Публічного аудиту надрокористування на жовтень 2021 р.).

ПрАТ «Новоселицький карʼєр» засновано в 1994 р., статутний капітал – 4 800 грн. Власники крупних пакетів акцій: Ганна Чикивдя (68,21%, кінцевий бенефіціарний власник); Ольга Тимошенко (17,05%). Керівник – Юрій Токар (YouControl).

Читайте також: Вторинний ринок спецдозволів: які 54 родовища змінили користувачів