Держпраці анулювала чотири ліцензії на виробництво вибухівки для гірничих підприємств в 2024 р.

Держпраці анулювала чотири ліцензії на виробництво вибухівки для гірничих підприємств в 2024 р.
Зображення асоціативне. Джерело: https://www.youtube.com/@unigranservice2193

22.10.2024 Державна служба України з питань праці анулювала повністю Ліцензію на виробництво вибухових матеріалів промислового призначення на пересувних пунктах в умовах гірничодобувних підприємств, надану ТОВ «Юнігран-Сервіс»* в 2015 р. (АГ № 578984 від 23.01.2015). На щойно оприлюднений наказ Держпраці № 175 за підписом Голови Служби Ігоря Дегнери увагу NADRA.INFO звернули джерела на ринку надрокористування. Ліцензію анульовано за заявою Юнігран-Сервіс. Інших дозволів на виробництво вибухівки компанія не має.

Ліцензія Юнігран-Сервісу стала четвертим дозволом на виробництво вибухівки промпризначення, анульованим Держпраці в 2024 р.: у вересні ліцензію на виробництво вибухових матеріалів втратило Дочірнє підприємство «Західдорвибухпром» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України»** (наказ), а в березні дві ліцензії – АТ «Криворізький залізорудний комбінат»*** (наказ). Всі ліцензії було анульовано за заявами компаній.

* – До лютого 2023 р. Юнігран-Сервіс контролював Ігор Наумець. З лютого 2023 р. кінцевою бенефіціарною власницею компанії значиться Елена Калпа (Наумець і Калпа – під санціями РНБО з травня 2023 р.). З січня 2024 р. товариство очолює Олександр Стадник (YouControl).

** – Засновник ДАК «Автомобільні дороги України» – Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України. Керівник ДАК – Ольга Корх (YouControl). Керівник ДП «Західдорвибухпром» – Іван Петрусевич (YouControl).

***АТ «Криворізький залізорудний комбінат» належить до групи СКМ Ріната Ахметова (контролює 49,94%). Керівник – Сергій Новак (YouControl).