Суд підтвердив скасування ще одного спецдозволу в Закарпатті

Суд підтвердив скасування ще одного спецдозволу в Закарпатті
Фото асоціативне, джерело: https://cutt.ly/4chMChZ

Північний апеляційний господарський суд (ПАГС) підтвердив рішення Господарського суду міста Києва, який визнав недійсним спецдозвіл на видобування легкоплавкої глини Чабанівської ділянки Чабанівського родовища в Закарпатській обл. – як такий, що було куплено з аукціону зі змовою між учасниками. Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на щойно оприлюднену постанову.

Нагадаємо, спецдозвіл на Чабанівську ділянку Державна служба геології та надр України розігрувала у вересні 2022 р.. Торги стартували з 746 928 грн. Учасників було двоє: ТОВ «Арт Буд Сервіс» запропонувало 795 000 грн, а перемогло ПрАТ «Майдан-Вильський комбінат вогнетривів» зі ставкою 3 820 000 грн.

Залишок запасів Чабанівської ділянки Чабанівського родовища станом на 01.01.2022 р. складає за категоріями у кількості (тис. м3): В+С1 – 2052, в т. ч. В – 633, С1 – 1419 (джерело).

18.10.2022 Майдан-Вильський комбінат вогнетривів отримав спецдозвіл № 6647.

У квітні 2023 р. стало відомо, що обставини продажу спецдозволу (а також десятки інших лотів) перевіряє Антимонопольний комітет України.

В червні 2023 р. в групі Голден Тайл Валентина Шеветовського, до якої належить ПрАТ «Майдан-Вильський комбінат вогнетривів», заявили про цілеспрямовану кампанію проти Групи «з метою монополізації ринку глин для виробництва керамічної плитки».

Висновок АМКУ був невтішним для компанії: у вересні минулого року Майдан-Вильський комбінат оштрафували за спотворення конкуренції (координація дій з Арт Буд Сервіс). Після чого заступник керівника Оболонської окружної прокуратури м.Києва звернувся до суду із позовом про скасування результатів аукціону і спецдозволу. Також у прокуратурі просили стягнути в дохід держави кошти, сплачені за лот. Всі вимоги, крім останньої, суд задовольнив 27.06.2024 (рішення, закрите для перегляду). Тепер законність рішення першої інстанції підтвердила апеляція. Постанова ПАГС ще може бути оскаржена, однак набрала законної сили в день прийняття 08.10.2024 (повний текст складено 22.10.2024).

Також нагадаємо, що у вересні ПАГС підтвердив визнання недійсним іншого спецдозволу Майдан-Вильського комбінату вогнетривів, купленого  у змові – на Зняцівську ділянку лекоплавкої глини.

Читайте також Вторинний ринок спецдозволів: які 54 родовища змінили користувачів