Куди Держгеонадр веде галузь?

Куди Держгеонадр веде галузь?
Роман Опімах. Джерело фото: https://www.geo.gov.ua/geo/vizit-romana-opimaxa-na-sverdlovinu-na-poltavshhini-fotoreportazh/

В Службі звітували про роботу в 2020 р. і озвучили приіоритети та плани на 2021 р.

В 2021 р. в Державній службі геології та надр України планують подвоїти кількість проданих спецдозволів. Про це заявив голова Держгеонадр Роман Опімах під час публічного звіту про підсумки роботи відомства в 2020 році та плани на 2021-й.

Станом на кінець лютого ми вже виставили на торги більше ділянок, ніж за весь минулий рік“,повідомив Роман Опімах.

2020 рік Роман Опімах назвав “складним, але успішним” і повідомив, що до державного бюджету України від продажу спецдозволів у минулому році фактично надійшло близько 1 млрд грн. Як йдеться у презентації “Нова Держгеослужба: сучасний підхід до надрокористування. Річний звіт 2020″, було “продано 58 спецдозволів за 826 млн грн”.

Довідково: безпосередньо в електронній системі ДП “Прозорро.Продажі”, за період з 01.01.2020 до 01.01.2021 рр. Державною службою геології та надр України було успішно завершено 45 аукціонів з продажу спецдозволів на користування надрами, за якими підписані договори з переможцями торгів. 

Також голова Держгеонадр відзначив успішну роботу над вдосконаленням регулювання надрокористування: “На рівні оновлення постанов Уряду були зняті штучні бар‘єри в регулюванні галузі та нівельовані шпарини для махінацій, парламентарі ж підтримали на рівні закону спрощення видобутку бурштину та інших корисних копалин”.

Роман Опімах також назвав пріоритети роботи Держгеонадр на 2021 рік: 

  1. Залучення інвестицій
  2. Модернізація законодавства
  3. Цифрова трансформація
  4. Доступ до геологічної інформації
  5. Оптимізація структури галузі

Детально з планами Держгеонадр на 2021 р. можна ознайомитися в презентації “План дій на 2021 рік”.

Зі слів Романа Опімаха, важливе місце в роботі Держгеонадр займатиме так зване “мале надрокористування”. Зокрема, голова Служби пообіцяв розробку “геологічних паспортів усім Об’єднаним територіальним громадам”. Це сприятиме інформуванню громадян про корисні копалини в регіонах їх проживання і налагодженню діалогу з бізнесом. 

Водночас, відповідаючи на запитання NADRA.info, голова Держгеонадр заявив, що в 2021 році не планується приватизація державних геологічних підприємств (окрім тих, які було передано на приватизацію в минулому році – Ред.).

Довідково: в серпні 2020 р. Кабінет Міністрів України вирішив приватизувати 4 державних підприємства, що належать до сфери управління Держгеонадр: Український державний геологорозвідувальний інститут “УкрДГРІ”, Причорноморське державне регіональне геологічне підприємство, Східне державне регіональне геологічне підприємство, Державне підприємство “Бурштин України”. Після підготовки визначені об’єкти будуть виставлені на електронні аукціони у системі Prozorro.Продажі. Екс-т.в.о. директора “УкрДГРІ” Андрій Локтєв назвав приватизацію Інституту “шляхом в нікуди”. Ще в листопаді 2020 р. в Держгеонадр заявили, що всі згадані підприємства вже передано в управління Фонду держмайна України. Щоправда, станом на 23.02.2021, відповідно до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Держгеонадр продовжують залишатися засновниками УкрДГРІ, Причорноморського ДРГП і Східного ДГРП. Тільки засновник ДП “Бурштин України” змінився з Держгеонадр на Фонд державного майна (в листопаді 2020 р.).

 

Джерело фото: https://www.geo.gov.ua/geo/vizit-romana-opimaxa-na-sverdlovinu-na-poltavshhini-fotoreportazh/