Виробники торфу шукають захисту від білоруського демпінгу

Виробники торфу шукають захисту від білоруського демпінгу

Асоціацію “Українське торфове товариство” просять ініціювати заходи щодо недобросовісної конкуренції та зростаючого імпорту в Україну торф’яної продукції. До Товариства звернувся директор ТОВ “РівнеЕнергоАльянс” Дмитро Бабаков. NADRA.info публікує копію звернення.

“В Білорусі указом президента ціни на нафту, газ, електрику, будівельні матеріали та інші складові собівартості торфобрикету регулюються. Крім того, білоруські заводи отримують підтримку від держави. В Україні уряд відмовився від політики регулювання цін і торфобрикетні заводи працюють без підтримки держави в умовах ринкової економіки. З огляду на вищевикладене Білоруські торфобрикетні заводи, демпінгуючи, постачають на ринок України торфобрикет за цінами нижчими, ніж можуть собі дозволити українські торфобрикетні заводи”, – йдеться в зверненні. 

Довідково: ТОВ “РівнеЕнергоАльянс” володіє дійсним спецдозволом №5456 на видобування торфу на родовищі “Вілія” (Рівненська обл.). Основні напрямки діяльності компанії: видобуток фрезерного торфу, виробництво торфобрикетів, пакування торфобрикетів. Завод розташований поруч з власною сировинною базою. Власний парк техніки дає можливість видобувати 60 тис. т фрезерного торфу на рік. Виробництво торфобрикету триває круглий рік цілодобово. Виробнича потужність заводу становить 27 тис.т. торфобрикету на рік. Готова продукція відвантажується автомобільним та залізничним транспортом.

“Оскільки ринок споживання торфобрикету в Україні не зростає, на кількість імпортованого торфобрикету зменшується виробництво національного торфобрикету, що спричиняє простої заводів, скорочення персоналу, зменшення податкових платежів”, – резюмує Дмитро Бабаков. 

За даними Державної фіскальної служби України (див. скріншоти), в 2017 р. імпорт торфу в Україну перевищив 2,2 млн дол. США. Найбільшими постачальниками торфу стали Литва (37%), Латвія (21,7%) та Естонія (17,3%).

В 2018 р. в Україну було імпортовано торфу вартістю майже 2,9 млн дол. США. Найбільшими постачальниками торфу були Литва (35,6%), Латвія (25%) та Естонія (17,4%).

В 2019 р. імпорт вже сягнув 3,5 млн дол. США. І на перше місце вийшла Білорусь з часткою 33,1% або 1,16 млн дол. США (Литва – 27,2%, Латвія – 17,4%).

Як уточнює голова правління Українського торфового товариства, гендиректор держконцерну “Укрторф” Андрій Озерчук, зростає й імпорт власне торфобрикетів: якщо в 2019 році їх ввезли близько 20 тис. т (орієнтовною вартістю близько 0,7 млн дол. США), то в 2020 – 25 тис. т (понад 0,8 млн дол. США).

При цьому експорт торфу з України постійно знижується: 2017 р. – близько 1,6 млн дол. США, 2018 – 1,27 млн дол. США, 2019 – 0,54 млн дол. США.

Імпорт/Експорт торфу, 2017 р. Дані ДФС

 

Імпорт/Експорт торфу, 2018 р. Дані ДФС

 

Імпорт/Експорт торфу, 2019 р. Дані ДФС

Нагадаємо, в інтерв’ю NADRA.info Андрій Озерчук заявив: “Білоруський брикет на території України реалізується за ціною на  100-150 грн. дешевше від ціни наших торфопідприємств.  18 березня 2020 року постановою Кабінетом Міністрів України № 261 було збільшено мито на імпорт вугілля з Російської Федерації (з винятками) на 65%, ДК “Укрторф” звернувся до Кабінету Міністрів України з пропозицією внести зміни до зазначеної постанови “в частині збільшення мита на імпорт торфопродукції з Республіки Білорусь до 65%”, що дало б можливість захисти вітчизняні державні торфопідприємства від несправедливої конкуренції. … Відповіді чекаємо досі”.

Довідково: Створення Асоціації “Українське торфове  товариство” — Аssociation Ukrainian Peatland Society розпочалося у 1996 р. З 2019 р. Український Національний комітет IPS в складі Асоціації “Українське торфове товариство” є членом Міжнародного торфового товариства (IPS). Сьогодні товариство налічує 16 учасників: ТОВ “Лопатинський торфозавод”, ТОВ Паливна енергетична компанія“, ТОВ “Ван-комерс”, Національний університет водного господарства та природокористування, ДП “Київторф”, Українська інспекція по контролю якості торф’яної продукції і паливних брикетів Укрінспаливо“, ДП “Сумиторф, ДП “Житомирторф, ДК Укрторф, ТОВ “НВП “Техно“, ВАТ Івано-Франківськторф“, ТОВ Стоянівський торфозавод“, Коростишівський завод Реммашторф”, ДП “Чернігівторф”, ДП “Рівнеторф, ДП “Волиньторф”.

Читайте також: Державний концерн “Укрторф” оприлюднив дані по видобутку за 2020 р.

Читайте також: Інтерв’ю з очільником держконцерну “Укрторф” Андрієм Озерчуком

Читайте також: В Житомирі навчатимуть фахівців для торф’яної галузі