2021 буде кращим: РівнеЕнергоАльянс планує наростити виробництво торфобрикетів

2021 буде кращим: РівнеЕнергоАльянс планує наростити виробництво торфобрикетів
Торфобрикетний завод ТОВ "РівнеЕнергоАльянс". Джерело: сайт компанії

Чому в 2020 р. видобування торфу і виробництво торфопродукції обвалилися? 

ТОВ “РівнеЕнергоАльянс” планує збільшити виробництво торфобрикету у 2021 р. до 13-15 тис. тон. Про це заявив директор компанії Дмитро Бабаков.

У 2021 р. очікуємо складний рік для виробників торфобрикетів. З одного боку, ми бачимо поступове зростання ділової активності споживачів твердого палива, з іншого боку, стрімко зростають ціни на складові собівартості: заробітна плата, електроенергія, упаковочні матеріали, метал, послуги перевізників”, – прогнозує Дмитро Бабаков. 

Він також відзначив, що в 2020 р. компанія суттєво знизила виробничі показники, порівняно з 2019 р.:

  • Видобуток торфу: 2020 р. – 8 тис.т, 2019 р. – 25 тис. т;
  • Виробництво торфобрикетів: 2020 р. – 9 тис. т, 2019 р. – 11 тис. т.
  • Рентна плата за користування надрами: 2020 р. – 46 тис. грн, 2019 р. – 71 тис. грн.
  • Кількість співробітників: 2020 р. – 64, 2019 р. – 68.

Зниження видобутку торфу та виробництва торфобрикетів спричинила економічна криза 2020 р. внаслідок пандемії COVID-19.  Промислові споживачі скоротили активність та споживання енергоресурсів, як наслідок, відбулось різке падіння цін на енергоносії. Разом з цим щорічно зростає імпорт торфобрикету з державних заводів Білорусі. За рахунок агресивної цінової політики білоруські торфобрикетні заводи забирають частку ринку у українських виробників, які не мають такої державної підтримки. Асоціація Українське торфове  товариство та ДК “Укрторф” у 2020 році вже піднімали проблему демпінгу з боку білоруських виробників перед Кабінетом Міністрів України, але питання досі не вирішено і поставки білоруського торфобрикету продовжують щорічно зростати вдвічі“, – пояснив Дмитро Бабаков. 

Протягом 2020 року разом із зниженням ціни продажу торфобрикету на ~20% собівартість його виробництва для українських виробників збільшилась на ~20%“, уточнив директор РівнеЕнергоАльянсу.

Водночас, Дмитро Бабаков сподівається, що якість продукції його компанії вже в цьому році дозволить наростити виробництво, порівняно з 2020 і 2019 рр.

“Зольність торфобрикету ТОВ “РівнеЕнергоАльянс” – до 10%, вологість до 18%, теплота згоряння ~4000 кКал/кг. Ці показники значно кращі за встановлені в ДСТУ 2042-92 “Брикети торф’яні для комунально-побутових потреб”. Споживачу треба менше витрачатися на утилізацію золи, створення складських приміщень, логістику. Котельне обладнання працює стабільно. За рахунок вищезазначеного, ми протримались у 2020 році та поставили собі задачу на 2021 рік вийти на виробництво 13-15 тис.т. торфобрикету“,планує Дмитро Бабаков.

Торфобрикети ТОВ “РівнеЕнергоАльянс”. Джерело: сайт компанії

Також в планах РівнеЕнергоАльянсу на 2021 р. – розвиток видобутку та реалізації торфу для сільгосп потреб, оскільки окремі ділянки родовища торфу містять високоякісний верховий торф, придатний для вирощування лохини.

Довідково: ТОВ “РівнеЕнергоАльянс” володіє дійсним спецдозволом №5456 на видобування торфу на родовищі “Вілія” (Рівненська обл.). Основні напрямки діяльності компанії: видобуток фрезерного торфу, виробництво торфобрикетів, пакування торфобрикетів. Завод розташований поруч з власною сировинною базою. Власний парк техніки дає можливість видобувати 60 тис. т фрезерного торфу на рік. Виробництво торфобрикету триває круглий рік цілодобово. Виробнича потужність заводу становить 27 тис.т. торфобрикету на рік. Готова продукція відвантажується автомобільним та залізничним транспортом. Сайт компанії: http://www.rea-peat.com/ua/

Нагадаємо, в лютому 2021 р. директор ТОВ “РівнеЕнергоАльянс” Дмитро Бабаков звернувся до Асоціації “Українське торфове товариство” з проханням ініціювати заходи щодо недобросовісної конкуренції та зростаючого імпорту в Україну торф’яної продукції.

“В Білорусі указом президента ціни на нафту, газ, електрику, будівельні матеріали та інші складові собівартості торфобрикету регулюються. Крім того, білоруські заводи отримують підтримку від держави. В Україні уряд відмовився від політики регулювання цін і торфобрикетні заводи працюють без підтримки держави в умовах ринкової економіки. З огляду на вищевикладене Білоруські торфобрикетні заводи, демпінгуючи, постачають на ринок України торфобрикет за цінами нижчими, ніж можуть собі дозволити українські торфобрикетні заводи”, – йдеться в зверненні.

За даними Державної фіскальної служби Українив 2017 р. імпорт торфу в Україну перевищив 2,2 млн дол. США. Найбільшими постачальниками торфу стали Литва (37%), Латвія (21,7%) та Естонія (17,3%).

В 2018 р. в Україну було імпортовано торфу вартістю майже 2,9 млн дол. США. Найбільшими постачальниками торфу були Литва (35,6%), Латвія (25%) та Естонія (17,4%).

В 2019 р. імпорт вже сягнув 3,5 млн дол. США. І на перше місце вийшла Білорусь з часткою 33,1% або 1,16 млн дол. США (Литва – 27,2%, Латвія – 17,4%).

При цьому експорт торфу з України постійно знижується: 2017 р. – близько 1,6 млн дол. США, 2018 – 1,27 млн дол. США, 2019 – 0,54 млн дол. США.

Раніше, в інтерв’ю NADRA.info Андрій Озерчук заявив: “Білоруський брикет на території України реалізується за ціною на  100-150 грн. дешевше від ціни наших торфопідприємств”.

Читайте також: Державний концерн “Укрторф” оприлюднив дані по видобутку за 2020 р.

Читайте також: Інтерв’ю з очільником держконцерну “Укрторф” Андрієм Озерчуком

Читайте також: В Житомирі навчатимуть фахівців для торф’яної галузі


Джерело фото: http://www.rea-peat.com/ua/