Україна та ЄС домовилися про стратегічне партнерство в надрах

Україна та ЄС домовилися про стратегічне партнерство в надрах

Прем’єр-міністр України та Віце-президент Єврокомісії підписали Меморандум

Україна та Європейський Союз уклали Меморандум про стратегічне партнерство у сировинній галузі та відповідну дорожню карту заходів. Документ підписали Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль і Віце-президент Європейської Комісії Марош Шефчовіч 13 липня під час Конференції високого рівня щодо стратегічного партнерства між ЄС та Україною у сфері критичної сировини.

“Започатковуючи стратегічне партнерство з ЄС у сфері критичної сировини та акумуляторів, яке буде закріплено у Меморандумі про взаєморозуміння та дорожній карті заходів, ми домовляємося об’єднувати наші зусилля та діяти з ЄС згуртованіше для розвитку зеленої економіки, створення нових бізнес можливостей та робочих місць”, — зазначив Прем’єр-міністр.

Віце-президент Європейської Комісії підкреслив, що сьогодні Україна та ЄС відкривають нову сторінку у двосторонньому партнерстві.

“На кожному кроці Європейський Союз підтримуватиме Україну. Стратегічне партнерство у сировинній галузі — важливий етап у цьому русі, бо критична сировина, зокрема з огляду на декарбонізацію, має в Україні величезний потенціал”, — сказав Марош Шефчовіч.

Глава Уряду підкреслив, що українська промисловість може стати серйозним партнером для європейських компаній.

“За рахунок нарощування власного виробництва “мінералів майбутнього” та паливно-енергетичних корисних копалин, збільшення експорту, а також скорочення імпорту мінеральної сировини, потенціал ефективного використання надр України може скласти понад 400 млрд доларів США у наступні 10 років”, — наголосив Денис Шмигаль.

Прем’єр-міністр додав, що комплексна розробка критичних матеріалів може вже на першому етапі залучити в Україну 10 мільярдів доларів інвестицій.

 

Читайте також: Які спецдозволи виставлено на аукціони в липні?

Читайте також: Найзбитковіші кар’єри Укрзалізниці. Хто за них відповідає?

Читайте також: ONUR встановив контроль над компанією, яка працює на українських покладах золота

Читайте також: Торф спотикання. Хто змусив Держгеонадр відмінити продаж спецдозволу?

Читайте також: Титановий кар’єр біля Білої Церкви і ГЗК на Черкащині. Кого ще РНБО поставила на стоп?

 

Джерело фото і офіційного повідомлення: https://www.kmu.gov.ua/news/premyer-ministr-ukrayini-ta-vice-prezident-yevrokomisiyi-pidpisali-memorandum-pro-strategichne-partnerstvo-u-sirovinnij-galuzi