Вибухова самоволка на півмільярда. Хто без дозволу видобуває надра у Кропивницькому?

Вибухова самоволка на півмільярда. Хто без дозволу видобуває надра у Кропивницькому?
Кар'єр на Кіровоградському (Сухокліївському) родовищі гранітів

Масові вибухи в кар’єрі, де 4 роки тому закінчився спецдозвіл – на околиці обласного центру. Здавалося б, маячня. Але ні. Екологи рахують збитки сотнями мільйонів гривень, правоохоронці звітують про кримінальні справи, протести мешканців показує національний телеканал… А вибухи – лунають знову і знову. Цей матеріал – спроба NADRA.info розібратися, що, і головне – чому, відбувається в Кропивницькому? Розповідаємо історію в хронологічній послідовності. 

 

Серпень. Початок

Про буро-вибухові роботи на родовищі Кіровоградське (Сухокліївське) – NADRA.info розповідають власні джерела в Кропивницькому і Державній службі геології та надр України.

Нам надсилають відео вибухів. Дата вибуху на відео – 21.08.2021. Запевняють – незаконно видобутий камінь постачається на дороги “Великого будівництва”. Називають компанії, які начебто незаконно видобувають граніт: ВАТ “Кіровоградський кар’єр” і ТОВ “Гранторг”. Знаходимо в YouTube зйомки з квадрокоптера, спілкуємося з місцевими мешканцями.

 

Підготовка до вибуху. Стопкадр з YouTube. Дата зйомки 21.08.2021. Сьогодні запис недоступний

 

Висновок після первинної перевірки даних: маємо справу з незаконним видобуванням. Адже дія спецдозволу на видобування граніту родовища Кіровоградське (Сухокліївське) №854 закінчилася в травні 2017 року. Ним володіло ВАТ “Кіровоградський кар’єр”, яке з 2015 року – в банкрутстві. Відсутність спецдозволу підтверджує інтерактивна карта на Державному геологічному порталі – кар’єр є, а дозвільних документів немає.

Кар’єр є, а спецдозволу – немає. Скріншот інтерактивної карти Державного геологічного порталу

 

Вирішуємо розібратися, намагаємося зв’язатися з підприємствами.

В реєстрі замість телефона ВАТ “Кіровоградський кар’єр” – довільний набір цифр. Телефон ТОВ “Гранторг” не відповідає.

Відправляємо запити до: 

  1. Голови Державної служби геології та надр Романа Опімаха
  2. Очільника Державної екологічної інспекції Андрія Мальованого
  3. Міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського
  4. Голови Кіровоградської облдержадміністрації Марії Чорної
  5. В.о. начальника Служби автомобільних доріг в Кіровоградській області Ігоря Вишневського
  6. Голови Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування Олега Бондаренка
  7. Голови підкомітету питань автомобільних доріг та дорожнього господарства Комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури Юрія Корявченкова
  8. Арбітражного керуючого, ліквідатора ВАТ “Кіровоградський кар’єр” Ігоря Стіфутіна.

 

Інформативний вересень

За тиждень після відправки запитів на зв’язок з NADRA.info виходить чоловік, який називається представником кар’єру. Яку саме компанію представляє – не каже, але просить не поширювати неперевірені дані. Через кілька тижнів після розмови і до сьогодні, його телефон – поза зоною досяжності. 

Тим часом з YouTube зникають відео-ролики про начебто незаконне видобування.

З Кропивницького повідомляють про колективне звернення від жителів села Соколівське (сусіднього з обласним центром і кар’єром) до сільської голови Інни Завірухи. Соколівчани просять захистити від кар’єру і “не надавати у власність чи оренду будь-яких земельних ділянок цьому підприємству та пов’язаним з ним юридичним та фізичним особам”. 

В Єдиній системі місцевих петицій реєструється петиція до міського голови Кропивницького Андрія Райковича “Незаконна робота кар’єру в с.Соколівське/м.Кропивницький”. Станом на 20.10.2021 під нею – 454 підписи (для розгляду потрібно 450).

Кар’єр працює попри відсутність спецдозволу на користування надрами

Невдоволення мешканців наростає і виплескується в Телеграм-форум “БЕЗПЕЧНЕ МІСТО“: туди масово постять повідомлення про вибухи, роботу дробарок вночі, і просять поліцію відреагувати. З акаунту “Диспетчер ГУНП” відповідають, що все приймають до уваги і в роботу. Виявляється, про роботу кар’єру на форумі писали і в липні, в серпні – дати повідомлень відображено на скрінах:

 

Обуренням в Телеграмі громадяни не обмежуються і виходять на акцію протесту. Приїздять журналісти програми ТСН з телеканалу 1+1, в ефір виходить сюжет під назвою “Жителі селища під Кропивницьким воюють із місцевим гранітним кар`єром”. 

Подробиці дізнаємося з коментаря сільської голови Інни Завірухи: У них немає дозвільних документів на видобуток, немає законної оренди землі під їх дробильними установками. До речі, ми проти – сільська рада і депутатський корпус – надавати їм цю землю в оренду, тому що їх дробильні установки шкодять екології і заважають нашим жителям”. 

Сільська голова Інна Завіруха пояснила ситуацію журналістам 1+1

 

Автор сюжету розповідає, що конфлікту між кар’єром і мешканцями – вже чи не 10 років. 

“9 років тому сюжет про це вже був в ефірі ТСН. Представники підприємства тоді переконували: селище побудували незаконно в санітарно-захисній зоні каменоломні. А отже, це людей треба відселити. Однак, селяни своє право тут жити відстояли…”, – йдеться в сюжеті.

На акцію до селян приїздить директор кар’єру Сергій Богданов, пропонує створити ініціативну групу і обговорити всі питання в спокійному режимі через кілька днів. Журналістам 1+1 ситуацію не коментує.

 

Ще до виходу в ефір сюжету нам вдається в телефонному режимі поспілкуватися з ліквідатором ВАТ “Кіровоградський кар’єр” Ігорем Стіфутіним. Дізнаємося небагато. Пан Стіфутін говорить, що видобування на об’єкті не відбувається. Про вибухи він чув, але вони – то не видобування, а лише технологічна необхідність, щоб начебто знизити небезпеку небезпечних уступів. Розлогіше обіцяє відповісти згодом, письмово. 

А ми починаємо отримувати офіційні відповіді від інших адресатів. 

Перший лист – cупер оперативно – від Романа Опімаха. В Держгеонадр підтверджують: зафіксовані місцевими мешканцями факти свідчать про самовільне видобування граніту на Кіровоградському родовищі. 

ВАТ “Кіровоградський кар’єр” втратило право видобувати граніт ще з 2014 року. Тоді компанії зупинили дію спецдозволу за поданням Міністерства доходів та зборів України, оскільки вона понад 6 місяців не сплачувала ренту за користування надрами. Посадовці Держгеонадр давно в курсі ситуації і неодноразово інформували силовиків про відсутність у кар’єра спецдозволу на користування надрами. Станом на дату завершення дії спецдозволу в 2017 році порушення, які стали підставою для зупинення спецдозволу – так і не було усунуто: ВАТ “Кіровоградський кар’єр” не сплатило ренти за користування надрами. До відповіді нам, в Держгеонадр додали копії листів до Національної поліції України в 2018-2020 рр.:

 

Наступним відповідає заступник голови Кіровоградської ОДА Сергій Шеремет. В держадміністрації також давно в курсі подій на Кіровоградському родовищі: в 2015 р. “на ВАТ “Кіровоградський кар’єр” розпочата ліквідаційна процедура… ліквідаційна процедура не завершена…

Підприємство господарської діяльності не здійснює… Подальше переоформлення  спеціального дозволу на користування надрами не здійснювалося… розробка Сухокліївського родовища продовжується без дозвільних документів”.

З відповіді Сергія Шеремета стає відомо, що граніти переробляються у щебеневу продукцію на щебеневому заводі ТОВ “Гранітпромпереробка”, який розташований поряд із гранітним кар’єром, виготовлена щебенева продукція реалізується ТОВ “Гранторг”. Також повідомляється про два кримінальні провадження, які Головне управління Національної поліції в Кіровоградській області розслідує з травня і грудня 2020 року:

 

Інформацію від Держгеонадр і ОДА підтверджують у Державній екологічній інспекції – на запит відповідає перший заступник начальника ДЕІ Придніпровського округу Віктор Петрікеєв:

“Протягом 2019-2021 років Держекоінспекцією у Кіровоградській області та Держекоінспекцією Придніпровського округу з метою припинення порушень вимог природоохоронного законодавства та реагування на чисельні звернення мешканців с. Соколівське та м. Кропивницький були здійснені спроби провести відповідні перевірки:

  1. 16.07.2019 – планова перевірка ТОВ «Гранторг» – недопуск до перевірки;
  2. 10.02.2020 – позапланова (за дорученням Прем’єр-Міністра від 29.01.2020 No 2777/1/1/1-20) перевірка ВАТ «Кіровоградський кар’єр» та ТОВ «Гранторг» – недопуск до перевірки;
  3. 18.05.2020 – позапланова (за скаргою мешканців с. Соколівське, згода ДЕІ України від 14.05.2020 No 2.10/218 ПГ) перевірка ВАТ «Кіровоградський кар’єр», ТОВ «Гранітпереробка» та ТОВ «Гранторг» – недопуск до перевірки;
  4. 04.12.2020 – позапланова (колективне звернення мешканців с. Соколівське, згода ДЕІ від 27.11.2020 No 2.2./1703 ПГ) перевірка ТОВ «Граніт(“пром” пропущено – прим.)переробка» та ТОВ «Гранторг» – недопуск до перевірки”.

За фактами безпідставних недопусків до перевірок ДЕІ спрямувала повідомлення про вчинення кримінального правопорушення до місцевого керівництва Нацполіції, СБУ, Прокуратури, Управління стратегічних розслідувань. 

Також в ДЕІ розкривають, хто був замовником і виконавцем вибухових робіт.

Із посиланням на Головне управління Державної фіскальної служби в Кіровоградській області, екологи повідомляють: “ВАТ «Кіровоградський кар’єр» без оформлення спеціального дозволу на користування надрами протягом 2017-2019 років замовляло проведення вибухових робіт для зрушення гірської породи, які проводили ТОВ «Овручгран» та ТОВ «Євровибухпром» та протягом зазначеного періоду загальна кількість зрушеної гірської породи згідно зареєстрованих податкових накладних становить 163 066,7782 м3. Збитки від цих вибухів у ДЕІ оцінюють в 543 736 061,8 грн. 

В травні 2021 р. компанія замовила ще вибухових робіт “на 82 749,9318 м3 гірничої маси”. Збитки від цих вибухів в ДЕІ ще рахують. Про вибух 21.08.2021 – інформація відсутня:

 

Жовтень. В МВС говорять про злочинну змову

Отримавши відповіді від Держгеонадр, ОДА і ДЕІ, вивчаємо в YouControl і реєстрі судових рішень інформацію про власників компаній, які організували самовільне надрокористування. 

Кінцевими бенефіціарними власниками ВАТ “Кіровоградський кар’єр” значаться Вадим Карпов і Олександр Крившенко. Але вони де-юре не мають контролю над бізнесом. Це особливість процедури банкрутства: єдиним уповноваженим представником компанії з 2015 року є вже згаданий Ігор Стіфутін. Попереднім керівником вказаний Віктор Згама.

В червні 2018 року майновий комплекс боржника-банкрута ВАТ “Кіровоградський кар’єр” було продано на торгах. Покупцем стало ТОВ “Гранторг”: компанія купила майно кар’єра зі знижкою 99,7%. Це був другий повторний аукціон, ціна стартувала з 207 564 958,09 грн (207,6 млн грн) і знижувалася, доки ТОВ “Гранторг” не запропонувало за лот трохи більше, ніж 564 958,09 грн (0,56 млн грн). Законність торгів намагався оскаржити заставний кредитор – ПАТ “Всеукраїнський Акціонерний Банк” (ПАТ “ВіЕйБі Банк”). Але Господарський суд Кіровоградської області Ухвалою від 18.01.2019 відмовився скасувати аукціон. Таким чином, ТОВ “Гранторг” купило комплекс будівель, дробарки, грохоти, самоскиди, екскаватор,   навантажувачі та інше обладнання Кіровоградського кар’єра за еквівалент 22 тис. дол.. Повний перелік придбаного майна – в Ухвалі суду.

ТОВ “Гранторг” запропонувало за майно ВАТ “Кіровоградський кар’єр” трохи більше, ніж півмільйона гривень. Це менше 1% стартової ціни лоту

Нинішній директор ТОВ “Гранторг” Сергій Богданов до травня 2018 року був її єдиним власником. Спецдозволів на користування надрами компанія не має (заяву до Держгеонадр подавала в червні цього року, але її повернули). Статутний капітал – символічні 888 грн. Власником ТОВ “Ганторг” сьогодні значиться Володимир Володимирович Дубівка. За даними YouControl, пан Дубівка встановив контроль над компанією в січні 2021 року. Між Богдановим і Дубівкою компанією володіла Олена Крившенко. 

Третя компанія, згадана у відповіді ДЕІ Придніпровського округу – ТОВ “Гранітпромпереробка”. Її власник і керівник – Олег Зайцев. Також вказано підписанта – це вже згаданий вище екс-директор ВАТ “Кіровоградський кар’єр” Віктор Згама. 

На сайті Кіровоградського кар’єру можна знайти згадку про ще одну компанію – ПП “Гран торг”. Підприємство не фігурує у офіційних відповідях на наші запити, але є “Представником з продажу продукції «Кіровоградського кар’єру»”. Власник і керівник компанії – Сергій Богданов.

Отримати коментарі жодного з представників перелічених вище компаній не вдалося.

Натомість, нам нарешті відповіли в Міністерстві внутрішніх справ. Лист за підписом директора департаменту комунікацій МВС Артема Шевченка.

З нього випливає, що матеріали по нашому зверненню передано для приєднання до двох кримінальних проваджень, зареєстрованих в 2020 році. 

“Водночас, Кіровоградською обласною прокуратурою за аналогічними фактами розпочато досудове розслідування кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 17.12.2020 No 42020120000000218 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 240 Кримінального кодексу України відносно службових осіб ВАТ «Кіровоградський кар’єр», які вступивши в злочинну змову з посадовими особами ТОВ «Гранітпромпереробка» та ТОВ «Гранторг», організували незаконний промисловий видобуток граніту, його переробку та реалізацію на території Кіровоградського (Сугокліївського) родовища”, – йдеться у відповіді:

 

Так співпало, що в один день із відповіддю МВС, надійшло чергове повідомлення з Кропивницького: новий потужний масовий вибух. Місцеві кажуть, його провели увечері 06.10.2021.

Фрагмент кар’єру. Дата зйомки 21.08.2021.

 

Той самий фрагмент кар’єру з іншого кута зйомки, після вибуху, який, за свідченнями місцевих мешканців, було проведено 06.10.2021. Дата зйомки – 08.10.2021. Джерело фото: місцеві мешканці

 

Результати вибухових робіт з іншого ракурсу на фото за 15.10.2021

Замість висновків

NADRA.info дякує кожному, хто сприяв підготовці та наданню інформації, зокрема, Міністерству внутрішніх справ, депутатському корпусу, місцевим мешканцям, сервісу YouControl, командам Держгеонадр, Геоінформу України, ДЕІ та Кіровоградської ОДА.

Чекаємо на коментарі ліквідатора Ігоря Стіфутіна і керівника САД в Кіровоградській області Ігоря Вишневського. Якщо незаконно видобутий камінь використовували в будівництві доріг “Великого будівництва” – у цієї справи услід за кримінальним, може з’явитися політичний контекст. 

Як ми вже писали раніше, використання в дорожньому будівництві будівельних матеріалів з корисних копалин, видобутих у незаконний спосіб, несе не тільки юридичні ризики. “Матеріал, який не має документу про походження (фізичний, хімічний, гранулометричний склад), забороняється використовувати в дорожньому і будь-якому іншому будівництві. Це несе шалені ризики як для якості, так і безпеки такого об’єкту … згідно тендерних умов, які формує саме замовник (Служба автомобільних доріг), при закритті актів виконаних робіт вони зобов’язані перевіряти дотримання виконавцями як транспортної схеми поставки матеріалів, так і підтвердження технічним наглядом паспортів якості всіх будівельних матеріалів. Тому, безумовно, відповідальність за використання незаконно видобутих копалин, і за всі наслідки такого використання, лежить на замовнику робіт“, – пояснював NADRA.info виконавчий директор Асоціації “Національна дорожня асоціація якості” Ігор Жданюк в коментарі до матеріалу про незаконне видобування глини в Полтавській області. 

Чому ж, попри несплату податків, кримінальні справи, сигнали від Держгеонадр, недопуск до перевірок ДЕІ, півмільярдні збитки, масові протести і звернення громадян – в кар’єрі на Кіровоградському родовищі тривають вибухи? 

Чому, доки одні компанії купують спецдозволи, сплачують ренту, переходять на 100% білу заробітну платню – інші спокійно генерують альтернативні потоки, а особливо ініціативні мешканці за дивних обставин відмовляються від свідчень проти самовільного видобутку? 

Чому і як щебінь, виготовлений з видобутого без дозволів каменю, сплати ренти та інших податків, потрапляє на ринок? 

Допомогти нам знайти відповіді на ці питання, імовірно, міг би власник ТОВ “Гранторг” Володимир Дубівка або його бізнес-партнер Олександр Крившенко (екс-депутат Кіровоградської обласної ради). За даними YouControl, пан Дубівка є засновником низки компаній, які очолюють Олександр Крившенко, Олена Крившенко і Олег Зайцев. Окрім цього, повного тезку Володимира Дубівки – полковника Дубівку Володимира Володимировича вказано очільником Кіровоградського відділення навчально-наукового інституту заочного навчання Національної академії внутрішніх справ. 

 

 

NADRA.info звертається до всіх, про кого згадано в матеріалі: якщо Вам є що доповнити, спростувати чи просто пояснити, і Ви готові оприлюднити Вашу позицію – листуйте нам на адресу [email protected].

 

Кар’єр на Кіровоградському (Сухокліївському) родовищі гранітів

 

Читайте також: РНБО: “Можемо подякувати родині Злочевських”