Кабмін був неправий? Суд скасував догану екс-заступнику Голови Держгеонадр

Кабмін був неправий? Суд скасував догану екс-заступнику Голови Держгеонадр

Судові надра

Рішення ще може бути оскаржене

Окружний адміністративний суд міста Києва (ОАСК) визнав протиправним і скасував розпорядження Кабінету Міністрів України (КМУ) про притягнення до дисциплінарної відповідальності колишнього заступника Голови Державної служби геології та надр України Романа Сарамаги. Повідомляє NADRA.info із посиланням на копію ухвали ОАСК, надану паном Сарамагою (див. нижче документ).

ОАСК ухвалив рішення про скасування догани 14.07.2022, втім досі документ не оприлюднено в Єдиному державному реєстрі судових рішень. 

Роман Сарамага понад рік був єдиним заступником Голови Держгеонадр Романа Опімаха (хоча ще в жовтні 2020 КМУ визначив, що Голова Служби може мати трьох заступників). Сарамагу було призначено на посаду заступника Голови Служби 15.04.2022 р. за підсумками відповідного конкурсу (розпорядженням КМУ №418-р), а звільнено – 18.08.2022 р. «у зв’язку з відмовою у наданні допуску до державної таємниці» (розпорядження КМУ №939-р). 07.07.2021 йому було оголошено догану «у зв’язку з допущенням дисциплінарного проступку» (розпорядження КМУ №741-р). 

Підставою для догани стали пропозиції Комісії з питань вищого корпусу державної служби за результатами дисциплінарного провадження, здійсненого на виконання розпорядження КМУ №309-р від 14.04.2021 р.. 

Комісія досліджувала правомірність наказу, який Роман Сарамага видав під час виконання обовʼязків Голови Держгеонадр 09.03.2021 («Про поновлення Браіловської К.Е. на рівнозначній посаді») і дійшла висновку, що Роман Сарамага не дотримався інструкції з діловодства в Держгеонадр, готуючи цей наказ із кадрових питань. Хоча був ознайомлений з порядком підготовки, погодження (візування) та реєстрації таких наказів. 

У суді ж звертають увагу, що положення Інструкції з діловодства стосуються порядку дій співробітників кадрової служби, але не визначають обовʼязків чи приписів для Голови Держгеонадр, повноваження якого виконував Роман Сарамага в момент підписання наказу.

«У справі відсутні будь-які докази, які б підтверджували обставини неналежного виконання Сарамагою Р.К. службових обов’язків», – йдеться в рішенні суду. 

Крім претензій до наказу, Роману Сарамазі закидали імовірне втручання в систему електронного документообігу Держгеонадр, втім Комісія встановила відсутність факту такого втручання, про що згадується у судовому рішенні:

Нагадаємо, про незаконне звільнення і спробу поновити Крістіну Браіловську Роман Сарамага розповідав в інтервʼю NADRA.info у вересні 2021 р.

Крістіна Браіловська очолювала юридичне управління Держгеонадр з 14.02.2013 р. і була звільнена наказом Держгеонадр №175-к від 04.09.2019 «у зв`язку з нез`явленням державного службовця на службу протягом більше як 150 календарних днів протягом року внаслідок тимчасової непрацездатності». Пані Браіловська звернулася до суду і надала докази того, що кількість днів її тимчасової непрацездатності була меншою, ніж вказано у наказі про звільнення.

24.02.2020 ОАСК визнав наказ про звільнення протиправним, скасував його і поновив Браіловську на посаді начальника юридичного управління Держгеонадр з 05.09.2019 р. (рішення). 16.06.2020 рішення ОАСК підтвердив Шостий апеляційний адміністративний суд (ШААС, постанова). 15.10.2020 ШААС визнав протиправною бездіяльність Держгеонадр щодо невиконання рішення ОАСК про поновлення Крістіни Браіловської від 24.02.2020 (постанова). Держгеонадр намагалася оскаржити Постанови ШААС від 16.06.2022 і 15.10.2020 в касації, проте в обох випадках Верховний Суд відмовляв Службі у відкритті провадження, а відтак і розгляді скарг. 

Незаконний наказ про звільнення Крістіни Браіловської підписав тодішній очільник Держгеонадр Олег Кирилюк. В червні 2021 року ЗМІ (із посиланням на заяву Офісу генерального прокурора) писали, що у звʼязку з незаконним звільненням в 2019 р. начальниці юридичного управління екс-голові Служби було повідомлено про підозру. 

Свою позицію щодо спроб поновитися на посаді після незаконного звільнення Крістіна Браіловська нещодавно виклала в авторському матеріалі для Юридичної Практики.

Станом на 11.08.2022 Роман Опімах має двох заступників, це Володимир Бучко (перший заступник Голови Держгеонадр) і Сергій Дехтяренко (заступник Голови Держгеонадр з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO)).