900 кг конфіскованого бурштину продадуть з онлайн-аукціонів у лютому

900 кг конфіскованого бурштину продадуть з онлайн-аукціонів у лютому

27.02.2023 в електронній торговій системі ДП «Прозорро.Продажі» відбудуться перші 17 аукціонів з продажу бурштину, які організує Державне сховище дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України (далі — Держсховище) на підставі рішення Міністерства фінансів України. Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.INFO із посиланням на оголошення Прозорро.Продажі.

Загальна стартова сума всіх аукціонів складає понад 13 мільйонів гривень. Стартова вартість найдешевшого лота 3 тисячі гривень, найдорожчого — понад 3 млн гривень. Усі заплановані торги проходитимуть на підвищення ціни. Якщо лот не продасться на першому аукціоні, протягом п’яти робочих днів після його завершення, в системі зʼявиться оголошення про повторні торги. 

Як уточнили в Держсховищі, стартову ціну на бурштин встановлює Державний гемологічний центр.

На перші торги, заплановані на 27 лютого, виставлено 900 кг бурштину. Загалом в Держсховищі знаходиться близько 12 т бурштину, який може бути виставлено на онлайн-аукціони.

«99% – це бурштин-сирець. Те, що вилучили в областях, де здійснювався незаконний видобуток, і за рішенням суду бурштин було передано до Державного фонду. А 1% – там можуть бути заготовки, які конфіскували в дохід держави з незаконного виробництва. Ми його також хочемо виставити, щоб люди бачили, що є і сировина, і заготовки», – розповів NADRA.INFO керівник Держсховища Микола Назимок.

Пан Назимок також анонсував, що наступні аукціони з продажу конфіскованого бурштину можуть бути оголошені вже за кілька тижнів.

Нагадаємо, продаж бурштину з Державного фонду дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України здійснюватиметься через державну електронну торгову систему Прозорро.Продажі згідно з нормами Постанови №1069 від 27 вересня 2022 року, якою уряд визначив держпідприємство «Прозорро.Продажі» адміністратором електронної торгової системи.