Уряд не виконав завдання від РНБО і Президента щодо врегулювання стратегічного надрокористування

Уряд не виконав завдання від РНБО і Президента щодо врегулювання стратегічного надрокористування

Невиконання вказівок Радбезу гальмує надання у користування ділянок надр із покладами стратегічних корисних копалин. На війну «списати» не вдасться – поставлені задачі мали бути виконані ще восени 2021 року

 

Кабінет Міністрів України не виконав низку завдань щодо врегулювання користування стратегічними надрами, які на Уряд було покладено рішенням Ради національної безпеки і оборони України.

Йдеться про Рішення РНБО від 16.07.2021 «Про стимулювання пошуку, видобутку та збагачення корисних копалин, які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави», введене в дію Указом Президента України Володимира Зеленського від 23.07.2021 №306. Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.INFO із посиланням на відповідь апарату РНБО на запит:

«Указом Президента України від 23 липня 2021 року № 306 уведено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 16 липня 2021 року «Про стимулювання пошуку, видобутку та збагачення корисних копалин, які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави» (далі – рішення РНБО України).

Підпунктом «а» підпункту 1 пункту 2 рішення РНБО України визначено завдання щодо затвердження з урахуванням переліку, зазначеного в пункті 1 рішення РНБО України, переліку ділянок надр (родовищ корисних копалин), які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави, що надаватимуться у користування на умовах угод про розподіл продукції.

Відповідальним виконавцем завдання визначено Кабінет Міністрів України. Термін виконання – у двомісячний строк.

Підпунктом «б» підпункту 1 пункту 2 рішення РНБО України визначено завдання щодо затвердження з урахуванням переліку, зазначеного в пункті 1 рішення РНБО України, переліку ділянок надр (родовищ корисних копалин), які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави, що надаватимуться у користування шляхом проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами.

Відповідальним виконавцем завдання визначено Кабінет Міністрів України. Термін виконання – у двомісячний строк.

Підпунктом «а» підпункту 4 пункту 2 рішення РНБО України визначено завдання щодо внесення на розгляд Верховної Ради України та забезпечення супроводження до моменту прийняття законопроекту щодо внесення змін до Кодексу України про надра, передбачивши, зокрема, критерії та порядок віднесення корисних копалин до таких, які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави, і пріоритетність розробки їх родовищ.

Відповідальним виконавцем завдання визначено Кабінет Міністрів України. Термін виконання – у двомісячний строк.

Станом на початок лютого 2023 року ці завдання не виконані», – повідомили в апараті РНБО.

Нагадаємо, нещодавно ми писали, що компанія АЕСУ Геннадія Буткевича і партнерів цікавиться можливістю укладення Угод про розподіл продукції (участі в конкурсах для укладення УРП) для отримання прав користування трьома родовищами уранових руд. Перепоною на шляху до оголошення конкурсів стоїть відсутність належної нормативної бази щодо регулювання користування стратегічними надрами. Незатвердженими залишаються як критерії віднесення корисних копалин до стратегічних, так і пріоритетність розробки їх родовищ, і переліки ділянок надр, права користування на які можуть надаватися на умовах УРП або аукціонів. Хоча розробити, затвердити (або подати на розгляд до Верховної Ради) все це Уряд мав би ще до кінця вересня 2021 року.

Варто відзначити, що Проект переліку ділянок стратегічних надр для виставлення на аукціони було розроблено Державною службою геології та надр України і опубліковано для обговорення ще в жовтні 2021 року (але досі не затверджено). І лише наприкінці січня 2023 року Урядовому комітету з питань економічної, фінансової політики, паливно-енергетичного комплексу та стратегічних галузей промисловості вдалося погодити проект Переліку ділянок стратегічних надр, що надаватимуться в користування на умовах угод про розподіл продукції. Про ухвалення відповідної постанову КМУ наразі не повідомлялося.

Хто саме був відповідальний за своєчасну розробку проектів і затвердження нормативно-правових актів, і з якої причини було пропущено встановлені РНБО строки – ми запитали в керівника Офісу Президента Андрія Єрмака, Секретаря РНБО Олексія Данілова та Голову Комітета Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олега Бондаренка (запити надіслано 02.02.2023). Наразі відповіді отримано тільки від РНБО.

Зауважимо, в апараті РНБО також заявили, що для відповідей по суті наші запитання переслали на розгляд до Кабінету Міністрів України. Опублікуємо відповіді з Уряду, щойно отримаємо їх.