Схід Руд Трейд не планує номінувати Латівську ділянку на аукціон до завершення війни

Схід Руд Трейд не планує номінувати Латівську ділянку на аукціон до завершення війни

Компанія ТОВ «Схід Руд Трейд», якій в судовому порядку анулювали спеціальний дозвіл на видобування окислених залізистих кварцитів та вапняків ділянки Латівська (Дніпропетровська обл.), не планує ініціювати продаж цього спецдозволу з аукціону до звершення війни. Про таке ІА NADRA.INFO заявили в компанії.  

Окислені залізисті кварцити (кат. С2 – близько 11 тис. т) ділянки Латівська придатні в якості добавки для цементу, а вапняки (кат. С2 – 7,9 тис. т) – для виробництва вапна (дані Публічного аудиту надрокористування Держгеонадр).

Нагадаємо, спецдозвіл ТОВ «Схід Руд Трейд» було анульовано на виконання постанови Верховного Суду України від 02.03.2023. Як випливає з постанови ВС, надрокористувач не дотримався особливих умов спецдозволу стосовно щорічного звітування щодо руху запасів згідно з формою 5-гр; порушив обовʼязок допускати представників Держгеонадра для здійснення державного геологічного контролю та надавати документи і матеріали щодо користування надрами; не виконав наказів та припису про усунення порушень.

Скасовані рішення першої інстанції і апеляції були винесені на користь ТОВ «Схід Руд Трейд».

Представник компанії Олег Михайлов не став коментувати постанову Верховного Суду і припустив, що Схід Руд Трейд може розглянути можливість купити спецдозвіл з аукціону, якщо такі торги буде оголошено: «Зараз [цей спецдозвіл можна отримати] тільки через аукціон. Коли такі ліцензії виставляють на аукціон, висуваються різні вимоги. Залежно від того, які вимоги будуть висунуті, ми будемо розуміти, цікаве родовище нам, чи не цікаве – на той момент, коли це відбудеться». Водночас представник компанії заявив, що інвестор не планує самостійно номінувати спецдозвіл на ділянку Латівську на аукціон: «Поки що ні, доки йде війна».

 

Думка експерта

Чи міг надрокористувач не втратити контроль над родовищем? В Геологічній інвестиційній групі припускають, що шанс захиститися у надрокористувача був, а також радять сумлінно ставитися до звітування про рух запасів корисних копалин:

«Замість оскарження припису, який надрокористувач отримав від Державної служби геології та надр України, він оскаржив лише наказ «Про зупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами та встановлення термінів на усунення порушень». Хоча, якщо суб’єкт не згідний із приписом, він має повне право подати позов до суду про його оскарження. В даному випадку із матеріалів справи вбачається, що цього не було зроблено надрокористувачем, що і призвело в подальшому до анулювання дозвільних документів. Це дає підстави вважати, що спосіб захисту, обраний фахівцями, які здійснювали супровід даного процесу, мав бути іншим.

Крім того, якщо аналізувати порушення, яке виявили у надрокористувача, – недотримання компанією особливих умов виданого їй спеціального дозволу на користування надрами стосовно щорічного звітування перед Держгеонадра щодо руху запасів згідно з формою 5-гр, то воно є невід’ємною умовою для законного користування надрами. Відповідно, подача цієї звітності є обов’язковою до виконання надрокористувачем, незалежно від того, здійснює компанія видобуток корисних копалин, чи ні. Адже завдяки такій звітності держава, яка є власником єдиного Державного балансу корисних копалин, та, відповідно, й громадяни, громадськість володіють інформацією про кількість видобутих корисних копалин в межах країни.

Водночас будь-яка звітність для надрокористувачів, зокрема і форма 5-гр, є не лише формальними документами. Таким чином, для того, щоб уникнути проблем, надрокористувачі повинні ретельно підходити до подачі звітних документів і обов’язково переконатися, що уповноважений орган, в нашому випадку Держгеонадра, отримали інформацію та зареєстрували її. При поданні звітів необхідно обов’язково контролювати отримання їх відповідними службами, зокрема, отримати підтвердження від канцелярії Державної служби геології та надр України про отримання свого відправлення, а в ДНВП «Геоінформ України» про передачу таких форм звітності від Служби до ДНВП «Геоінформ України». Найкраще це може забезпечити спеціальний підрозділ або компанія, яка здійснює такий супровід ззовні. Відповідні фахівці, геологи та юристи, які взаємодіятимуть з державними органами, надаватимуть необхідні консультації, здійснюватимуть супровід усіх важливих процесів та зможуть контролювати обов’язкові умови, які необхідні для користування надрами, та, які передбачені законодавством України», – пояснила експертка в галузі надрокористування, засновниця геологічно-юридичного консультанта надрокористувачів «Геологічної Інвестиційної Групи», адвокатка Ірина Супрун.

 

ТОВ «Схід Руд Трейд» засновано в 2017 р.. Статутний капітал 1000 грн. Реєстрація – м. Кривий Ріг. Керівник компанії – Алла Семко. Вона ж – кінцевий бенефіціарний власник (через ТОВ «Майнінг Індастрі Груп»). Інших спедцозволів на користування надрами, крім анульованого, Схід Руд Трейд не має.

Крім Схід Руд Трейд, Алла Семко контролює ще двох надрокористувачів:

ТОВ «Кривбас Цемент Пром» (видобування залізистих кварцитів як сировини для цементу на ділянці Червона Балка в межах ділянки №3 (між РУ ім.Леніна та ім.Першого Травня));
ТОВ «Майнінг Індастрі Груп» (Геологічне вивчення піску ділянки Павлівська-2). ТОВ «Майнінг Індастрі Груп» є 100% власником ТОВ «Кривбас Цемент Пром» і ТОВ «Схід Руд Трейд».

 

До грудня 2021 р. Алла Семко також одноосібно володіла ТОВ «Українська Гірничодобувна Компанія» (має два спецдозволи на видобування руд заліза родовища Саксаганське). Сьогодні Українську Гірничодобувну Компанію контролює Андреу Катя (Кіпр). Андреу Катя також володіє ТОВ «Рудомайн» і ТОВ «Долинський ГЗК» (дані про спецдозволи, структуру власності, анкетні та історичні дані компаній – від YouControl).

 

Зображення новини асоціативне