Велика Палата Верховного Суду поставила крапку у справі про акції Полтавського ГЗК

Велика Палата Верховного Суду поставила крапку у справі про акції Полтавського ГЗК
Кузов-цистерна модель GF777WT виробництва Ground Force (на базі Caterpillar 777D) вміщає понад 75 700 л води, якої вистачає на зрошення 6 км доріг при ширині зрошування 22-24 м. Працює в карʼєрі Полтавського ГЗК. Автор фото Олег Петрасюк

Судові надра

Ухвалене рішення – на користь Ferrexpo

 
Велика Палата Верховного Суду розглянула справу щодо акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату. Повідомляє ІА NADRA.INFO із посиланням на офіційну Facebook-сторінку Верховного Суду.
 
“Компанія Trimcroft Services Limited звернулася до суду із позовом, у якому, зокрема, просила визнати недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів, укладений компаніями Trimcroft Services Limited, Calefort Developments Limited, Emsworth Assets Limited, Gilson Investments Limited як продавцями, компаніями Eastcoast United Inc., Statex Corp., Newport Inc., Sayers Holdings Limited як покупцями, ПрАТ «Ділові партнери» як торговцем і АТ «Інг Банк Україна» як зберігачем, у частині, що стосується прав та інтересів компанії Trimcroft Services Limited щодо пакета простих іменних акцій, випущених ПрАТ «Полтавський ГЗК».
 
До суду звернулися також компанії Emsworth Assets Limited, Calefort Developments Limited і Gilson Investmens Limited, які оскаржили зазначений договір у частині, що стосується їхніх прав та інтересів щодо пакетів акцій, і просили, зокрема, стягнути з Ferrexpo AG на їхню користь пакети акцій (у розмірі 12,1378 %, 12,1378 % та 6,5946 % відповідно) та зобов’язати депозитарну установу зарахувати вказані пакети акцій на їхні рахунки.
 
Господарський суд міста Києва відмовив у задоволенні позовів (рішення), а Північний апеляційний господарський суд скасував це рішення і ухвалив нове (постанова), яким задовольнив позови частково: визнав спірний договір недійсним в оскаржуваній частині, витребував із володіння компанії Fеrrexpo AG пакети акцій на користь компаній Trimcroft Services Limited, Calefort Developments Limited, Emsworth Assets Limited і Gilson Investments Limited та зобов’язав депозитарну установу зарахувати акції на рахунки вказаних компаній, а в решті позовних вимог – відмовив (розголо про це рішення апеляції писали колеги з Бізнес.НВ – Ред.).
 
Велика Палата ВС частково задовольнила касаційні скарги ПрАТ «Ділові партнери» та компанії Ferrexpo AG: скасувала постанову апеляційного суду, рішення суду першої інстанції змінила в мотивувальній частині, а в іншій частині – залишила без змін.
 
Із повним текстом постанови ВП ВС у справі № 910/15551/20 (провадження № 12-41гс22) можна буде ознайомитися у ЄДРСР та в Базі правових позицій Верховного Суду”, – йдеться у дописі ВС.
 
 
На розгляді у Касаційному адміністративному суді у складі ВС також перебуває справа за позовом іншої компанії з групи Ferrexpo – ТОВ «Біланівський ГЗК» – до Президента України Володимира Зеленського, який своїм Указом ввів у дію рішення РНБО про застосування до Біланівського ГЗК санкцій, що призвело до анулювання спецдозволу. Свою позицію щодо безпідставності припинення права на користування надрами для читачів NADRA.INFO в авторському блозі виклала адвокатка Біланівського ГЗК Валерія Гудій.