Держгеонадра зобовʼязали надати спецдозвіл на видобування граніту в Київській області

Держгеонадра зобовʼязали надати спецдозвіл на видобування граніту в Київській області

Судові надра

Верховний Суд (ВС) поставив крапку у черговій суперечці між ТОВ «Бушівський карʼєр» і Державною службою геології та надр України. Відповідно до щойно оприлюдненої постанови від 08.05.2023, ВС відмовив у задоволенні касаційної скарги Держгеонадр, і залишив у силі рішення першої інстанції та постанову апеляції. Таким чином, Служба зобовʼязана видати ТОВ «Бушівський карʼєр» спеціальний дозвіл на користування надрами з метою видобування гранітів Бушівського родовища у Київський області з урахуванням висновків судів у раніше розглянутих справах. Постанова оскарженню не підлягає.

Бушівське родовище гранітів знаходиться в Київській області (Білоцерківський р-н (раніше Рокитнянський), 12 км на південний схід від смт Рокитне). Запаси родовища (А+В+С1)4,8 млн м3 (граніт як камінь будівельний, дані Держгеонадр).

Як випливає з матеріалів справи, це щонайменше третє «судове коло» надрокористувача, який добивається надання спецдозволу.

ТОВ «Бушівський карʼєр» звернулося до Держгеонадр по спецдозвіл на однойменне родовище після того, як у 2011 р. орендувало цілісний майновий комплекс для видобування і переробки гранітів, отримало дозволи та погодження. Наприкінці 2012 р. Служба погодила надання спецдозволу, і на початку 2013 р. повідомила, що інвестор має сплатити за спецдозвіл 477 000 грн. Кошти були сплачені в лютому 2013 р., проте спецдозвіл компанія не отримала. Натомість Держгеонадра скасували надання спецдозволу, у звʼязку з начебто «частковою несплатою збору за надання спецдозволу». ТОВ «Бушівський карʼєр» оскаржив відмову Служби до суду, і в 2014 р. трьома судовими інстанціями було встановлено, що позивачем збір за видачу спеціального дозволу на користування надрами сплачено повністю, у відповідності з розрахунком, наданим Держгеонадрами, та корегування цієї суми не відбувалось. Попри це, в 2015 р. Держгеонадра знову відмовили компанії в наданні спецдозволу, посилаючись на «часткову несплату збору». В 2016 р. суди знову стали на сторону інвестора, визнали відмову Служби протиправною. Трьома судовими інстанціями повторно встановлено, що позивачем збір за видачу спеціального дозволу на користування надрами сплачено повністю, у відповідності з розрахунком, наданим Держгеонадрами України та корегування цієї суми не відбувалось. Поміж тим, Служба повідомила компанію, що ще навесні 2015 р . таки погодила надання спецдозволу на Бушівське родовище, і запропонувала позивачу… «звернутись до Українського державного геологорозвідувального інституту для обрахунку розміру збору за надання спеціального дозволу на користування надрами». Це стало підставою для нового, вже третього звернення до суду, яке також завершилося рішеннями на користь надрокористувача.

ТОВ «Бушівський карʼєр» засновано в 2011 р.. Статутний капітал 1 500 000 грн. Реєстрація – с. Синява, Київська обл.. Засновники: Поліщук Галина, Річіцький Петро, Речицький Микола (керівник). Спецдозволи на користування надрами відсутні (дані YouControl).

В компанії NADRA.INFO підтвердили, що зберігають намір отримати спецдозвіл і розробляти родовище, а також розмірковують над питанням компенсації Державною службою геології та надр витрат бізнесу на багаторічну судову тяганину. 

 

Зображення новини асоціативне.