Суд скасував арешт та передачу корпоративних прав Укрнафтобуріння

Суд скасував арешт та передачу корпоративних прав Укрнафтобуріння

Новини компаній

03.05.2023 Печерський районний суд міста Києва скасував попереднє рішення щодо арешту корпоративних прав ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» (УНБ). Повідомляють в компанії. Як зазначається в документі, ухвала слідчого судді не підлягає оскарженню. Крім того, скасовано заборону державним реєстраторам та органам державної реєстрації прав вчиняти реєстраційні дії стосовно часток у статутному капіталі УНБ. Компанія вітає позитивне рішення суду – це перший крок до відновлення ситуації, яка відповідає чинному законодавству.

«Компанія завжди діяла та діє в межах правового поля, тому ми впевнені у своїй юридичній позиції. Ми вважаємо арешт корпоративних прав УНБ неправомірним та безпідставним, тому продовжимо відстоювати справедливість у будь-який законний спосіб. Наразі ми продовжуємо злагоджену роботу, яка націлена не тільки на підтримання поточного рівня видобутку, але й на його зростання. До кінця травня ми плануємо закінчення робіт із буріння нової свердловини, а до кінця червня – завершення масштабного проєкту з будівництва дожимної компресорної станції. У 2023 році ми очікуємо зростання видобутку газу на 30% порівняно з минулим роком. УНБ і надалі залишається одним із лідерів приватного нафтогазовидобутку та працює на посилення енергетичної незалежності України», – зазначає Михайло Бакуненко, Голова Правління ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння».

В компанії нагадують, що 7 квітня 2023 року Печерський суд наклав арешт на корпоративні права УНБ. Пізніше, 11 квітня 2023 року, корпоративні права було передано в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Акціонери та керівництво компанії Укрнафтобуріння вперше дізналися про судове рішення щодо арешту корпоративних прав компанії лише 17 квітня з відкритих джерел. Офіційного повідомлення про прийняття рішення щодо арешту корпоративних прав та їх передачі в зовнішнє управління ніхто з представників компанії не отримував.

Станом на день подання клопотання про арешт майна в справі не було й немає підозрюваних осіб, а відповідне клопотання щонайменше було передчасним, що не дозволило суду прийняти обґрунтоване та вмотивоване рішення. Відсутність представника УНБ на судовому засіданні при розгляді клопотання про арешт майна також позбавила суд можливості прийняти об’єктивне рішення по справі.

Дії з накладання арешту на корпоративні права ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» базуються виключно на припущеннях, які не підтверджені документами та/або обставинами, а отже, є упередженими, необґрунтованими та такими, що призводять до порушення права УНБ та його акціонерів на володіння власним майном.

Проте УНБ не виключає, що необґрунтовані дії щодо арешту та передачі корпоративних прав до АРМА будуть продовжуватися. Компанія і надалі буде відстоювати свою позицію в законний спосіб та завжди відкрита до конструктивного діалогу з державними органами.