Михайлючка – проти. Володимира Зеленського просять втрутитися у графітові плани ONUR

Михайлючка – проти. Володимира Зеленського просять втрутитися у графітові плани ONUR
Президент України Володимир Зеленський. Джерело фото https://www.president.gov.ua/

Що сталося?

Сільська рада територіальної громади села Михайлючка (Шепетівський р-н, Хмельницька обл.) просить Президента України Володимира Зеленського допомогти вирішити питання «щодо недопущення розробки Городнявської ділянки Буртинського родовища графітів». Відповідне звернення, датоване 01.05.2023, оприлюднене на офіційному сайті громади.

Спецдозвіл на видобування графіту на Городнявській ділянці Бурштинського родовища Державна служба геології та надр розіграла на онлайн-аукціоні 31.03.2021. Перемогло ТОВ «Спис України» з групи ONUR турецького походження. Щоправда, про надання спецдозволу стало відомо лише в лютому 2023. Затримка з отриманням товариством контролю над ділянкою надр була викликана низкою судових суперечок за позовами власників земельних ділянок в межах контуру родовища.

 

Відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 16 липня 2021 року, введеного в дію Указом Президента України від 23 липня 2021 року №306/2021, графіт визнано корисною копалиною стратегічного значення.  

 

Запаси графіту Городнявської ділянки Буртинського родовища станом на 01.01.2020 р. складають: руда (тис.т) – за кат.: В–28165,3, С1–85225,6, В+С1–113390,9, С2-16586,7, позабалансові – 9372,6; графіт (тис.т) – за кат.: В–1736, С1–4848,7, В+С1–6584,7, С2–898,9, позабалансові – 275,7.

 

За розрахунками ТЕО постійних кондицій на базі детально розвіданих запасів Городнявської ділянки Буртинського родовища може бути створене потужне підприємство з річною продуктивністю з видобутку і переробки руди в обсязі 1 млн.тонн і випуску графітового концентрату в кількості 55,9 тис.тонн. Строк забезпечення підприємства запасами – 130 років.

 

Чому громадяни проти графітового карʼєру?

По-перше, депутати ОТГ обурені, що з Михайлюцькою громадою не було погоджено, і її представників не ставили до відома щодо намірів Держгеонадр продати спецдозвіл на Городнявську ділянку Буртинського родовища.

По-друге, в громаді звертають увагу, що засновниками та власниками ТОВ «Спис Україна» є юридичні та фізичні особи Турецької Республіки (нерезиденти України):

«Даний факт прямо порушує конституційні права українського народу на землю та надра України – це є неприпустимо!»

По-третє, оскільки родовище розташоване на відстані менше одного кілометра від с. Михайлючка, депутати проаналізували перспективи Городнявської ділянки Буртинського родовища графітових руд з урахуванням негативних наслідків, які виклали окремим переліком:

«1. У санітарно – захисну зону кар’єру попадають житлові, господарські та суспільні будівлі близько розташованих сіл Михайлючка, Городнявка і Заморочення з їхнім відселенням. У 2018 році питання включення Городнявської ділянки Буртинського родовища графітів до переліку ділянок надр, дозволи на користування якими виставляються на аукціон, розглядалося на сесії Хмельницької обласної ради, у зв’язку із потребою відселення жителів вищезгаданих сіл та непогодженням із власниками земельних ділянок, сесією Хмельницької обласної ради було відмовлено Державній службі геології та надр України у погоджені їх пропозиції.

2. ТОВ «Спис Україна» у своєму Повідомлені про планову діяльність, вказують, що глибина розробки кар’єру буде проводитися до 150 метрів. Дана діяльність призведе до повного осушення територій навколишніх населених пунктів. Такі дії у майбутньому знищать будь які форми сільського господарства, городництва та садівництва. Усі колодязі та мало глибинні свердловини будуть без води. Водоносний горизонт підземних вод знизиться більш ніж на 150 метрів.

3. Основними джерелами забруднення для гірничо–збагачувального комбінату є кар’єр, збагачувальна фабрика та хвостосховище. Хвостосховище – це гідротехнічна споруда, комплекс спеціальних споруд та обладнання, які призначені для складування або захоронення радіоактивних, токсичних та інших відвальних відходів збагачення корисних копалин. Така діяльність призведе до розсіювання на великі території дрібнодисперсного пилу, який в свою чергу може викликати у людей респіраторні захворювання до прикладу бронхіт, астма, пневмонія та збільшення ризиків захворювання раку легень. Даний вид пилу перед тим як осісти на рослинах та ґрунті тривалий час знаходиться у атмосфері, чим забруднює атмосферне повітря та екосистему в цілому, така діяльність за роки, на десятки кілометрів створить середовище схоже за умовами на пустелю.

4. Корисні копалини, які будуть вийматися для доступу до графіту, мають включення порід, які відносяться до другої групи за ступенем радіоактивності.

5. Декілька цифр – на відстані 0,7 кілометра знаходиться залізнична станція Майдан–Вила; на відстані 0,3 кілометра проходить залізничне сполучення Шепетівка – Звягель (Новоград–Волинський); на центральній частині родовища з півночі на південь перетинає ЛЕП потужністю 35 кВ. Про відстань місцезнаходження родовища до населених пунктів, повторимося, села Михайлючка та Городнявка знаходяться на відстані менше одного кілометра від родовища та 1/3 частина села Заморочення знаходиться під самим родовищем. Уся інфраструктура підлягає перенесенню за межі санітарно–захисної зони або повного знищення».

З повним текстом звернення Михайлюцької сільської ради можна ознайомитися за посиланням.

 

Контекст

Український Forbes писав, що турецька група Onur на першому етапі планує інвестувати щонайменше $50 млн у видобуток українського природного графіту, який використовується для виробництва автомобільних акумуляторів. Йшлося саме про Городнявську ділянку Буртинського родовища. В групі визнали, що мають «певні проблеми з відчуженням землі».

Згодом, у рекламних матеріалах головний координатор Onur Group Ukraine Емре Караахметоглу стверджував, що «сумарні інвестиції у цей проект становитимуть близько $200 млн», а оформлення дозвільної документації «займе ще рік-півтора».  

Спецдозволами на поклади графітової руди в Україні також володіють ТОВ «Українська постачальна група» і ТОВ «Розвиток Побужжя» Геннадія Буткевича (засновник корпорації АТБ та інвестиційної групи BGV Group, яка цікавиться урановими УРП, нещодавно запустила щебеневий завод у Житомирській обл., володіє іншими видобувними активами), а також група Заваллівський графіт (контролює австралійська Volt Resources, СЕО – екс-заступник голови Держгеонадр Роман Сарамага).