Заваллівський графіт очолив Роман Сарамага

Заваллівський графіт очолив Роман Сарамага
Роман Сарамага. Автор фото Олег Петрасюк

На посаду Генерального директора (СЕО) групи Заваллівський графіт в лютому 2023 р. було призначено Романа Сарамагу. Про таке NADRA.INFO повідомили в групі. Від грудня 2021 року Роман Сарамага очолює ТОВ «Заваллівський графіт», з квітня 2020 до серпня 2021 р. обіймав посаду заступника Голови Державної служби геології та надр України.

Попередній керівник Заваллівського графіту Дмитро Нікулін пояснив NADRA.INFO, що залишив посаду СЕО графітового бізнесу Volt Resources, аби зосередитися на реалізації іншого проекту у видобуванні і переробці калійних солей в Івано-Франківській області. Детальніше про проект пан Нікулін пообіцяв розповісти найближчим часом. За даними YouControl, він очолює одну з компаній групи Заваллівський графіт – ТОВ «Стоун Фаунд», а також є засновником і керівником ТОВ «Вайт Калій».

Австралійська компанія Volt Resources Limited купила 70% групи Заваллівський графіт в 2021 р.. Були придбані частки в компаніях ТОВ «ГрафітІнвест» (володіє 78,94% акцій ПрАТ «Заваллівський графітовий комбінат», яке є власником спецдозволу на видобування графітової руди №430 до 2035 р.), ТОВ «Заваллівський графіт» і ТОВ «Стоун фаунд». Наприкінці червня 2022 р. Volt Resources організувала розміщення акцій на Австралійській фондовій біржі (ASX) для залучення 2 мільйонів австралійських доларів (екв. 1,36 млн дол. США). Частину цих коштів мали спрямувати на перезапуск видобувного і переробного бізнесу Заваллівського графіту, який зупинявся на зимовий сезон і не відновився через війну РФ проти України. Видобування графітової руди на Заваллівському родовищі та її переробка на збагачувальній фабриці в Кіровоградській області відновилися в серпні 2022 р..