Суд дозволив АРМА змінити директора заводу Моршинської?

Суд дозволив АРМА змінити директора заводу Моршинської?
Джерело фото: IDS Ukraine

В IDS Ukraine заявляють, що кадрове рішення АРМА буде незаконним і означатиме рейдерське захоплення виробника мінеральних вод

Шевченківський районний суд міста Києва, фактично, дозволив Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) змінити генерального директора ПрАТ «Моршинський завод мінеральних вод «Оскар». Повідомляє ІА NADRA.INFO із посиланням на ухвалу, днями оприлюднену в реєстрі судових рішень.


Власне дозволу як такого ухвала Шевченівського суду не містить, проте висновок про допустимість (на думку суду) зміни керівника заводу мінеральних вод випливає з розʼяснень, що слідчий суддя В.О.Ковтуненко надав на прохання детектива Бюро економічної безпеки України Паламарчука В.О.. Останній звернувся до суду із клопотанням про роз`яснення ухвали слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва від 11.11.2022. Цією ухвалою суд визначив порядок зберігання  раніше арештованих активів IDS Group, зокрема шляхом передачі до АРМА 100% акцій ПрАТ «Моршинський завод мінеральних вод «Оскар». Також відзначимо, що даний документ не містить прямого дозволу чи вказівки для АРМА вчиняти дії щодо зміни керівника підприємства. Відтак детектив БЕБ попросив суд пояснити, чи випливає такий дозвіл із тексту ухвали. Ось що відповів суд (дослівно):

«Роз`яснити, що Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, при здійсненні заходів з управління майном – корпоративними правами “INTERNATIONAL DISTRIBUTION SYSTEMS LIMITED” у вигляді 100 % частки статутного капіталу ПрАТ “Моршинський завод мінеральних вод “Оскар” (код ЄДРПОУ 22415322), що становить 8 800 000,00 гривень, з метою забезпечення збереження майна та збереження його економічної вартості має право одноособово здійснювати повноваження вищого органу ПрАТ «Моршинський завод мінеральних вод» (код ЄДРПОУ 22415322), у тому числі обрання (призначення) Генерального директора та припинення повноважень Генерального директора ПрАТ «Моршинський завод мінеральних вод» (код ЄДРПОУ 22415322)».

Водночас, в іншій частині розʼяснень суд дав представнику БЕБ зрозуміти, що відібраний на конкурсі АРМА управитель арештованими активами не має права не погоджувати свої дії (щодо здійснення повноважень власника) з реальним власником цих активів.

В IDS Ukraine заявили NADRA.INFO, що розʼяснення суду в частині допустимої зміни керівника товариства є «кричущою наругою над українським законодавством» і прямо суперечить Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів»:

«Повноваження АРМА щодо активів, отриманих ними в управління (у нашому випадку активом є цінні папери), регулюються ст. 21 вказаного Закону. Ч.1 ст. 21 якого чітко вказує: «Управління рухомим та нерухомим майном, цінними паперами, майновими та іншими правами здійснюється Національним агентством шляхом реалізації відповідних активів або передачі їх в управління». У розумінні Закону це значить, що приймаючи актив в управління, АРМА може або реалізувати його, або передати в управління. Інших дій АРМА Закон не передбачає. У випадку IDS Ukraine дана норма означає, що АРМА, приймаючи в управління цінні папери, має тільки одне повноваження – передати їх в управління управителю, обраному на конкурсних засадах, і на цьому повноваження АРМА згідно вимог Закону щодо отриманого активу закінчуються: Агентство не може самостійно призначати чи звільняти генерального директора — це в жодному разі не входить до його повноважень», – переконані в IDS Ukraine.

В групі також звертають увагу, що раніше інший детектив БЕБ просив суд розʼяснити ухвалу про передачу акцій ПрАТ «Моршинський завод мінеральних вод «Оскар», але йому було відмовлено (ухвала). При чому рішення про відмову одному детективу БЕБ і розʼяснення іншому – ухвалив один і той самий суддя.

Ухвалу із розʼясненнями в IDS Ukraine оскаржили.

Нагадаємо, в березні в АРМА назвали переможця конкурсу на управління акціями виробника Моршинської. Ним стало ТОВ «Карпатські мінеральні води». В групі IDS Ukraine заявляли, що результати конкурсу не вплинуть на операційну діяльність компаній, а також звертали увагу на низку порушень.

Нещодавно в IDS Ukraine заявили, що вартість групи має бути збережена для подальшої націоналізації. А також перенаправили додаткові обсяги питної води у регіони, постраждалі від підриву Каховської ГЕС. За даними ІА Інтерфакс-Україна, йдеться про безоплатну передачу 1,072 млн літрів води.

Довідково (дані IDS Ukraine):

IDS Ukraine — українська група компаній, заснована в 1996 році. Це національний виробник бутильованої мінеральної води, до складу якого входить Моршинський завод мінеральних вод «Оскар», Миргородський завод мінеральних вод, дистрибуційна компанія «ІДС» та оператор доставлення води «ІДС Аква Сервіс». Група компаній володіє торговельними марками «Моршинська», «Миргородська», «Аляска», «Аква Лайф» та «Воля». 

IDS Ukraine — лідер ринку бутильованих  вод і має значний вплив на формування і розвиток галузі. Загальна сума капітальних інвестицій, в тому числі у виробництво, за останні 5 років сягає 2,5 млрд грн. IDS Ukraine є найбільшим платником податків та зборів у галузі: 699 млн грн за 2022 р.. Надає роботу 3 тис. людей і відіграє значущу роль для таких невеликих міст, як Миргород і Моршин, як основний роботодавець.

Нагадаємо, корпоративні права компаній групи IDS арештували в червні 2022 р.. Як заявляли в пресслужбі Бюро економічної безпеки, слідство встановило, що російський олігарх (мова про Михайла Фрідмана) з іншими бізнесменами за фіктивними угодами планували вивести зі своєї власності активи, розташовані на території України. Генеральний директор IDS Ukraine Марко Ткачук відкинув звинувачення про нібито наявні бізнес-зв’язки української компанії-виробника мінеральних вод з Росією. За словами Ткачука, безпосереднім акціонером української групи компаній IDS Ukraine є кіпрська компанія IDS. Вирішальний вплив на діяльність цієї групи компаній, маючи сукупно у власності понад 52% акцій та право контролю, здійснюють лише наступні акціонери: члени сім’ї Бадрі Патаркацишвілі, що є громадянами Великої Британії (близько 34%), уряд Грузії (7,73%) та низка міноритарних акціонерів (близько 10%). Акціонери групи компаній чітко заявили, що засуджують військову агресію РФ проти України. «Акціонери, які мають подвійне громадянство, одне з яких – російське, мають опосередкований стосунок до нашого бізнесу. Ніхто з них, включаючи часто згадуваного у пресі Михайла Фрідмана, не впливають на діяльність нашої групи компаній і не мають права контролю ні над бізнесом, ні над ухвалюваними менеджментом рішеннями», – зазначив генеральний директор IDS Ukraine.