Санкційні надра Кривого Рогу: Ігор Коломойський вступає у справу Олександра Бабакова і Ко?

Санкційні надра Кривого Рогу: Ігор Коломойський вступає у справу Олександра Бабакова і Ко?
Фото: https://www.pravda.com.ua/

Імовірно, бізнесмен доводитиме, що з ним не повністю розрахувалися за частку у криворізькому видобувному підприємстві, яку можуть стягнути в дохід держави

 

Що сталося?

Джерело NADRA.INFO у Вищому антикорупційному суді (ВАКС) повідомляє, що Коломойський Ігор Валерійович вступив третьою стороною у судову справу, яку розглядає ВАКС за позовом Міністерства юстиції України до підсанкційних громадян РФ Бабакова Олександра, Гінера Євгенія, Воєводіна Михайла та інших.

Позовну заяву про стягнення в дохід держави активів, повʼязаних зі згаданими підсанкційними особами, Міністерство юстиції подало 28.06.2023 (джерело).

 

За даними Судової влади України, засідання ВАКС призначено на 11.07.2023, 14-00. Колегія суддів: Крикливий В.В., Галабала М.В., Ногачевський В.В..

За даними джерела у ВАКС, до суду надійшла заява представника Коломойського Ігоря Валерійовича, про вступ у справу в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідачів Воєводіна Михайла Васильовича та Селіванової Наталії Юріївни (вважається дружиною Воєводіна); 06.07.2023 колегія суддів ВАКС цю заяву розглянула і задовольнила (тексту ухвали про залучення третьої особи станом на 19:00 не було оприлюднено в реєстрі судових рішень).

 

До чого тут українські надра?

Джерело стверджує, що в чималому переліку активів, стягнути які в дохід держави Міністерство юстиції просить ВАКС, є 49,84% від загальної кількості акцій АТ «Криворізький залізорудний комбінат», якими начебто опосередковано володіють Селіванова Наталія Юріївна та Воєводін Михайло Васильович.

Акціонерне товариство «Криворізький залізорудний комбінат» – найбільше підприємство України з видобутку залізної руди підземним способом (джерело).

 

За даними YouControl, Криворізький залізорудний комбінат володіє пʼятьма дійсними спецдовзолами на користування надрами: 4 – на видобування руд заліза, залізистих кварцитів і руди кварцит магнетитової (№№2556, 2557, 2558, 2559), 1 – на видобування підземних питних і технічих вод (№5068).

 

Кінцевим бенефіціарним власником акцій АТ «Криворізький залізорудний комбінат» із часткою 49,94% вказано Ахметова Ріната (через Starmill Limited (Кіпр)).

 

До чого тут Ігор Коломойський?

З матеріалів, ознайомитися з якими вдалося NADRA.INFO, випливає наступне.

49,84% акцій АТ «Криворізький залізорудний комбінат», які можуть конфіскувати в дохід держави, це частка, що через компанію Starmill Limited (Кіпр) належить Kadis Holding Limited (Сент-Кіттс і Невіс – острівна держава в східній частині Карибського моря).

100% Kadis Holding Limited належить компанії Newsteel Holding Ltd (Беліз), і хоча 100% останньої належить Михалакісу Чечеккосу/Міхалакісу Ціцеккосу (Michalakis Tsitsekkos), кінцевими бенефіціарами цієї компанії, як стверджує джерело, також вказано Воєводіна М.В. і Селіванову Н.Ю. (за даними YouControl, в 2019 р. Воєводін і Селіванова фігурували як кінцеві бенефіціарні власники АТ «Криворізький залізорудний комбінат» – Ред.).

Свою частку в Kadis Holding Limited Воєводін, начебто, отримав від Ігоря Коломойського, відповідно до договору, укладеного ще в 2016 р., який передбачав, що частка коштуватиме Воєводіну 926 млн доларів США, які мають бути виплачені з дивідендів, розподіленого прибутку або інших платежів від бізнесу АТ «Криворізький залізорудний комбінат».

 

Як стверджує джерело, до заяви про вступ пана Коломойського в справу ВАКСу було додано копії документів, які передбачають, що до тих пір, поки Коломойський І.В. не отримає 926 млн доларів США, він має право управління бізнесом щодо АТ «Криворізький залізорудний комбінат», у тому числі через управління частками у Kadis Holding Limited та отримання будь‐якого економічного інтересу на ці частки (як при розподілі прибутку, так і у разі продажу). У поданій заяві про вступ у справу начебто зазначається, що станом на сьогодні Коломойський І.В. не отримав від Воєводіна М.В. належні йому за договором дивіденди АТ «Криворізький залізорудний комбінат».

З огляду на викладене, колегія суддів вирішила, що судове рішення у справі справді може вплинути на права та інтереси Ігоря Коломойського, пов’язані з виконанням умов договору від 2016 р., і долучила його до справи як третю сторону.

Оперативно звʼязатися з Ігорем Коломойським, а також отримати коментарі його представника наразі не вдалося.

Ухвалою про забезпечення позову від 30.06.2023 ВАКС заборонив органам державної реєстрації прав на нерухоме майно, державним реєстраторам прав на нерухоме майно, державним реєстраторам органів місцевого самоврядування, особам, які виконують функції державного реєстратора прав на нерухоме майно, вчиняти будь-які реєстраційні дії (реєстрацію прав власності, скасування реєстрації права власності та інших речових прав, у тому числі реєстрацію правочинів щодо відчуження, передачі у володіння та користування третім особам та інше) щодо 49,84% акцій АТ «Криворізький залізорудний комбінат» та інших активів у справі.

 

Також заборонено видаткові операції та інші операції, пов`язані із розпорядженням грошовими коштами, які належать компанії Kadis Holding Limited на рахунках в двох українських банках на загальну суму 3 468 400 доларів США і 5 770 грн.