Держгеонадра поспішили? Суд скасував зупинення спецдозволу на видобування титанових руд

Держгеонадра поспішили? Суд скасував зупинення спецдозволу на видобування титанових руд

Що сталося?

Житомирський окружний адміністративний суд (ЖОАС) визнав протиправним і скасував наказ Державної служби геології та надр України від 28.03.2023 №178 в частині зупинення дії спеціального дозволу на користування надрами №2694, наданого ТОВ «Межиріченський гірничо-збагачувальний комбінат» для видобування руд титану родовища Межирічне (Житомирська обл.). Повідомляє ІА NADRA.INFO із посиланням на рішення суду від 27.06.2023.

 
Нагадаємо, наприкінці березня Держгеонадра зупинила спецдозволи Межиріченському ГЗК та іншим компаніям із Group DF в санкційному порядку, оскільки раніше проти кінцевого бенефіціара групи Дмитра Фірташа було застосовано санкції Ради національної безпеки та оборони України, а 28.03.2023 набула чинності нова норма Кодексу України про надра, що передбачає припинення/анулювання спецдозволів компаніям підсанкційних власників.

В квітні право користування надрами вдалося відновити ТОВ «Мотронівський ГЗК», проте вже наприкінці червня Держгеонадра добилися остаточної зупинки спецдозволу.

 

Чому суд скасував зупинення спецдозволу Межиріченському ГЗК?

Як випливає з рішення суду, Держгеонадра порушили два критерії, дотримуватися яких мають субʼєкти владних повноважень. По-перше, на думку суду, спірний наказ про зупинення спецдозволу Межиріченському ГЗК ухвалили без урахування всіх обставин, що мать значення. По-друге, наказ Держгеонадр був передчасним.

Щодо передчасності наказу Держгеонадр.

Згідно з чинною редакцією Кодексу України про надра та Закону України «Про санкції», в санкційному поряду спецдозвіл зупиняється/анулюється за двох умов:

  • Від дня застосування санкцій до кінцевого бенефіціарного власника сплинуло 30 днів
  • Через 30 днів з дня видання указу Президента України про застосування санкції особа, до якої її застосовано, залишається кінцевим бенефіціарним власником юридичної особи, що є власником відповідного спеціального дозволу на користування надрами

Мовою судового документу:

«…прийняттям наведеної правової норми, законодавець передбачив нову підставу для анулювання або зупинення дії спеціального дозволу на користування надрами. Однак, з метою забезпечення реалізації принципів правової визначеності та законних очікувань, передбачив 30-денний строк для вчинення надрокористувачем дій щодо зміни кінцевого бенефіціарного власника, до якого застосовано санкції. … таке розуміння нормативно-правового регулювання відповідає меті, обраній Україною, як державою, та її громадянами, що європейської інтеграції, яка, у тому числі, передбачає сталість нормативного регулювання підприємницької діяльності на території України, що, у свою чергу, забезпечує прогнозованість ведення бізнесу та інвестиційну привабливість України, як держави. … Тим часом, приймаючи оскаржуваний наказ 28 березня 2023 року день набрання чинності наведеної правової норми, відповідач (Держгеонадра – прим. NADRA.INFO) позбавив позивача надрокористувача (Межиріченський ГЗК – прим. NADRA.INFO) можливості вчинити дії щодо зміни кінцевого беніфіціарного власника, яка закріплена у зазначеній правовій нормі».

З огляду на викладене, ЖОАС прийшов до висновку, що оскаржуваний наказ прийнятий Держгеонадрами передчасно.

Рішення суду не остаточне і може бути оскаржене протягом 30 днів. З повним текстом можна ознайомитися за посиланням.

 

Контекст

Компанії з Group DF не єдині, кому Держгеонадра зупинили спецдозволи в санкційному порядку на виконання нових вимог Кодексу України про надра. В квітні право користуватися надрами тимчасово втратили компанії групи Смарт-Холдинг (видобування вуглеводнів та підземних вод), а в травні – виробник будівельних матеріалів група UNIGRAN.

NADRA.INFO звернулося до РНБО з пропозицією ініціювати обговорення та ухвалення механізму, який забезпечить функціонування видобувних обʼєктів, а відтак захистить Державу і громадян від збитків і ризиків, викликаних зупиненням дії спецдозволів на користування надрами на виконання нових вимог Кодексу України про надра. Опрацювати порушені нами питання в РНБО запропонували Кабінету Міністрів України. Про реакцію Уряду не повідомлялося.