Держгеонадра добилися зупинки спецдозволу Мотронівського ГЗК

Держгеонадра добилися зупинки спецдозволу Мотронівського ГЗК
Зображення асоціативне. Фото: Group DF

Спецдозвіл на видобування титанових руд, яким володіє  ТОВ «Мотронівський гірничо-збагачувальний комбінат», таки зупинили. Повідомляє ІА NADRA.INFO.

Третій апеляційний адміністративний суд (ТААС) задовольнив скаргу Державної служби геології та надр України і скасував рішення Дніпропетровського окружного адмінсуду (ДОАС), про яке ми писали раніше.

Нагадаємо, 28.03.2023 Державна служба геології та надр України зупинила дію всіх спецдозволів на користування надрами, якими володіють компанії Group DF (ТОВ «Мотронівський ГЗК», ТОВ «Валки-Ільменіт», ТОВ «Межиріченський ГЗК», ПАТ «Рівнеазот», ПрАТ «Сєвєродонецьке Об`єднання Азот») у зв’язку із застосуванням до Дмитра Фірташа влітку 2021 р. терміном на три роки санкцій у вигляді анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів. Мотронівський ГЗК попросив суд зупинити дію наказу Держгеонадр в якості забезпечення позову, і ДОАС ухвалив відповідне рішення 28.04.2023. Тепер це рішення скасовано (постанова ТААС – за посиланням).

Спецдозвіл №3640, яким володіє Мотронівський ГЗК, передбачає видобування сировини, придатної для виробництва цирконового, рутилового, ільменітового, дистен-силіманітового і ставролітового концентратів родовища Малишевське (ділянка Мотронівсько-Аннівська) в Дніпропетровській області. Комбінат є частиною титанового бізнесу Group DF.

Під час Публічного звіту Голови Державної служби геології та надр України Романа Опімаха про роботу Служби у 2022 році NADRA.INFO запитали, чи оцінювали в Держгеонадр, якими будуть наслідки зупинки видобувних бізнесів групи Фірташа – для працівників і бюджетів:

«Щодо зупинки СД і оцінки наслідків. Ми виконали завдання, яке покладене на нас законом. Щодо інших… потенційних негативних чи позитивних результатів, ефектів на працевлаштування і на інші підняті Вами теми – ми не оцінювали, бо це не наша компетенція», – відповів Голова Держгеонадр.

Як ми писали раніше, в 2022 році підприємства титанового бізнесу Group DF видобули 1 798 млн куб. м ільменітової руди (падіння у порівнянні з 2021 р. -36,8%) та виробили 103,6 тис. тонн ільменітового концентрату (-27,0%). Попри падіння обсягів виробництва, підприємства титанового бізнесу групи повідомляли, що за рік сплачені податки та збори у бюджети всіх рівнів зросли на 49,3% і склали 185,4 млн грн.