Спірне торфовище Під Бором: суд скасував наказ Держгеонадр про не продовження спецдозволу

Спірне торфовище Під Бором: суд скасував наказ Держгеонадр про не продовження спецдозволу
Зображення асоціативне

Судові надра

Попри тривалу суперечку із колишнім надрокористувачем, сьогодні родовище знову спробують розіграти на аукціоні

 

Івано-Франківський окружний адміністративний суд вирішив визнати протиправним і скасувати наказ Державної служби геології та надр України №122 від 13.03.2023 про відмову ПрАТ «Івано-Франківськторф» у продовженні строку дії спеціального дозволу на користування надрами, наданого з метою видобування торфу родовища Під Бором (Івано-Франківська обл.). Про таке Інформаційному агентству NADRA.INFO повідомили в ПрАТ «Івано-Франківськторф», і надали копію судового рішення, яке станом на 10:00 05.09.2023 ще не було доступне в Єдиному державному реєстрі судових рішень:

Переглянути сканкопію повного тексту рішення можна за посиланням

Як ми вже писали раніше, ПрАТ «Івано-Франківськторф» у 1997-2017 рр.. володіло спецдозволом №1083 на видобування торфу родовища Під Бором. Компанія з 2017 р. неодноразово просила Службу продовжити дію дозволу, однак Держгеонадра повертали документи надрокористувачу – доки суд визнав бездіяльність посадовців незаконною і зобовʼязав розглянути заяву. Наказом №122 від 13.03.2023 Держгеонадра відмовилися продовжити дію дозволу №1083, «у звʼязку з невідповідністю документів, поданих Товариством, вимогам пункту 14 Порядку, відповідно до положень пункту 15 Порядку [надання спецдозволів]».

Суд визнав цей наказ протиправним, зазначивши, що розглядаючи заяву Івано-Франківськторфу, подану в березні 2017 р., Держгеонадра повинні були керуватися законодавством, чинним в 2017 р., а не в момент прийняття відповідного рішення. Рішення суду про скасування наказу Служби ще не набуло законної сили, і може бути оскаржене.

Нагадаємо, претензії надрокористувача і судовий спір не завадили Держгеонадрам виставити родовище Під Бором на аукціон. Вперше Служба намагалася продати спецдозвіл в 2021 р., але торги скасували.

Друга спроба продати Під Бором відбудеться сьогодні, 05.09.2023, об 11:10. Стартова ціна лоту – 1,4 млн грн. Стежити за аукціоном можна за посиланням.

Про інші торги з продажу спецдозволів, заплановані на вересень, читайте за посиланням.