Дмитро Кащук: Українським стратегічним надрам потрібна виважена політика стимулювання

Дмитро Кащук: Українським стратегічним надрам потрібна виважена політика стимулювання

Індустрія видобування і переробки стратегічних корисних копалин в Україні потребує виваженої політики стимулювання. Про таке під час Mining Day Європейської Бізнес Асоціації (European Business Association, EBA) заявив Дмитро Кащук, Голова Комітету надрокористування ЕВА, директор із розвитку бізнесу Геологічної Інвестиційної Групи. В той час як внутрішній ринок надрокористування в Україні зберігає інвестиційну динаміку, існує низка перепон на шляху залучення іноземних інвестицій у видобувні проекти, зокрема стратегічного напряму.

«Якщо оцінювати внутрішній ринок надрокористування, то, незважаючи на повномасштабне вторгнення, ми бачимо, що локальний бізнес інвестує кошти в Україну, створює нові робочі місця та вірить у майбутнє своєї країни. Велику зацікавленість демонструють родовища піщано-гравійної суміші, торфу, міді, андезиту, каоліну, гіпсу, нафтогазові родовища та підземні води. Зокрема, на аукціоні на одне із родовищ міді у 2022 р., ціна показала динаміку зростання у 420 разів. У 2023 р., на одному з аукціонів з продажу ліцензії на пісок коефіцієнт зростання становив 217 разів. Це фантастичні показники, фантастичний інтерес та конкуренція! І чесні умови. Як бачимо, внутрішній ринок надрокористування має чималий потенціал та зацікавленість від бізнесу», – заявив Дмитро Кащук.

Доказом останньої тези, зі слів Комітету надрокористування ЕВА, є також результати опитування, проведеного Асоціацією. Нагадаємо, згідно з результатами дослідження «Надрокористування в умовах реформи галузі та перспективи розвитку», 74% опитаних компаній продовжують інвестувати в українські надра протягом війни, 18% ще не мають прийнятого рішення щодо інвестицій, і тільки 8% наразі не інвестують.

Водночас, Дмитро Кащук звернув увагу на проблему із залученням міжнародних інвесторів у стратегічні надра.

«Фактично, аукціони на стратегічні корисні копалини та угоди про розподіл продукції до закінчення військового стану заблоковані. Це свідома політика держави з огляду на безпеку. Ми, звісно, можемо її критикувати чи обговорювати, але вона є такою і це потрібно прийняти», – констатував Кащук.

Також, за словами спікера, системної роботи (зокрема, з боку держави) вимагають вже існуючі проекти у стратегічних корисних копалинах.

«Станом на зараз у нас понад 20 ліцензіатів критичних мінералів, з них лише декілька активно працюють та вкладають кошти у розробку своїх родовищ, проводять переговори та залучають міжнародних партнерів. Надзвичайно приємно, що серед них є компанії, які є членами нашого Комітету надрокористування, це компанії: «Укрлітійвидобування», BGV Group Management та Avellana Gold. Натомість, з багатьма проєктами по Україні жодної роботи не проводиться. Ніхто не розуміє їх намірів, планів розвитку чи навіть  поточних проблем. Жодних стимулів аналогічних тим, що існують в деяких розвинутих країнах світу, в Україні не існує. І не проводиться системна робота. Це свідчить про відсутність політики, яка б допомогла стимулювати розвиток такого ринку надрокористування, яке передбачене рішеннями РНБО, – з глибинною переробкою на території України та доданою вартістю. Досі у нас такої політики, на жаль, немає», – заявив Дмитро Кащук. І додав, що зараз «настав час формувати таку політику, і сьогоднішній захід – Mining Dayможе бути стартом».

«Попереду кропітка робота. Мінекономіки в рамках роботи секторальних груп залучило Київську школу економіки для аналізу та формування бачення держави в питаннях, як підтримати стратегічні для держави інвестиції. І саме цей майданчик варто використовувати для напрацювань. Ми знаємо, що для бізнесу важливо, і ця політика має обов’язково включати в себе: фіскальні, податкові стимули для бізнесу, часткове субсидування, регуляторні полегшення, а також підтримку на рівні експортно-кредитних агентств тощо. Не менш важливим у цій ситуації є довгострокове кредитування для бізнесу на прийнятних умовах. Це допоможе пришвидшити розробку важливих родовищ критичної сировини, яка, можливо, зараз здається непосильною для українських інвесторів», – пояснив Кащук.

Він також повідомив, що Комітет надрокористування ЕВА звернувся до Фінансової корпорації з розвитку (DFC) для того, щоб активізувати процес страхування інвестицій від військових ризиків в об’єкти надрокористування. «Також така робота неодмінно буде проводитися і з іншими компаніями-страховиками та іншими міжнародними фінансовими організаціями, які надають такі послуги. Адже галузь надрокористування – це довготривалі та великі інвестиції, які водночас мають значний кумулятивний ефект на інші галузі економіки та формують у довгостроковій перспективі ВВП», – підсумував директор із розвитку бізнесу Геологічної Інвестиційної Групи.