Інтерфакс-Україна: Експорт титанової руди з України впав із початку року у 28 разів

Інтерфакс-Україна: Експорт титанової руди з України впав із початку року у 28 разів
В кар'єрі ОГХК. Фото: Олег Петрасюк

Україна в січні-серпні поточного року знизила експорт титановмісних руд і концентрату в натуральному вираженні на 96,4% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року – до 7,83 тис. тонн. Валютний виторг від титанової руди за вказаний період склав $13,14 млн (падіння на 84,8% у річному обчисленні). Про таке, як повідомляють ЗМІ із посиланням на ІА Інтерфакс-Україна, свідчать статистичні дані Державної митної служби.

Основний експорт здійснювався до Туреччини (33,81% поставок у грошовому вираженні), Японії (24,43%) та Індії (7,76%). Водночас Україна у вказаний період не імпортувала цю продукцію.

Як повідомлялося раніше, Україна у 2022 році знизила експорт титановмісних руд та концентрату в натуральному вираженні на 41,8% порівняно з попереднім роком – до 322,14 тис. тонн, у грошовому вираженні на 19,6% – до $130,14 млн.

Основний експорт здійснювався до Чехії (47,91% поставок у грошовому вираженні), США (11,94%) та Румунії (9,75%).

В Україні руди, що містять титан, добувають державна «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» (ОГХК), а також ТОВ «Межиріченський ГЗК» та ТОВ «Валки-Ільменіт» у Житомирській області, які входять до Group DF Дмитра Фірташа. Крім того, виробничо-комерційна фірма «Велта» Андрія Бродського збудувала ГЗК на Бирзулівському родовищі потужністю до 270 тис. тонн ільменітового концентрату на рік. Також, спецдозволом на видобування титанових руд Вовчанського родовища володіє ТОВ «Демурінський ГЗК» (стягнутий в дохід держави постановою Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду, контролюється Фондом державного майна України).