Денис Чейчук: Ми купили Волиньторф законно та заплатили на 42 роки вперед

Денис Чейчук: Ми купили Волиньторф законно та заплатили на 42 роки вперед
Денис Чейчук (ліворуч) є директором, а Костянтин Бровченко – співвласником ТОВ «Агробіостандарт», яке на початку жовтня отримало право, але досі не змогло приватизувати майно ДП «Волиньторф» (видобуває торф і виробляє паливні торфобрикети у Волинській обл.). Фото: Агробіостандарт

Авторський блог

Автор: Чейчук Денис, директор ТОВ «Агробіостандарт»

Як директор компанії Агробіостандарт, я відчуваю одночасно велику відповідальність за угоду з купівлі єдиного майнового комплексу Державного підприємства «Волиньторф» (за результатами аукціону Фонду держмайна) і розчарування діями корупціонерів.

Процес приватизації був прозорим і відбувся згідно із законодавством України. Про це офіційно та публічно заявив Фонд державного майна України та АТ «Прозорро.Продажі». Для проведення аукціону підприємство було включено до переліку об’єктів малої приватизації. Проект рішення уряду про зупинення приватизації ДП «Волиньторф» та передачу його в управління Міністерства енергетики України не був ухвалений та не набув чинності.

Інших законних підстав для скасування аукціону та припинення приватизації об’єкта не існувало. Відповідно до законодавства, стартова ціна об’єктів малої приватизації для продажу на аукціоні визначається на рівні балансової вартості активу.

Оголошення про проведення аукціону було опубліковано завчасно та у терміни, визначені законодавством, в електронній системі Prozorro.Sale, а також на всіх інформаційних ресурсах Фонду, його анонсували ЗМІ. Тому всі інвестори, зацікавлені в придбанні активу, мали змогу ознайомитись і з умовами аукціону, і з інформацією про об’єкт, а також ухвалити рішення про участь у приватизації.

АТ «Прозорро.Продажі» як адміністратор державної електронної торгової системи зазначає, що процедура онлайнаукціону з продажу ДП «Волиньторф», оголошеного Фондом державного майна України (ФДМУ), відбулася 6 жовтня 2023 року у порядку та у спосіб, визначені Законом України «Про приватизацію державного майна» та Порядком проведення електронних аукціонів для продажу обєктів малої приватизації та визначення додаткових умов продажу, затвердженим постановою КМУ від 10 травня 2018 р. 432.

В даному аукціоні стартова ціна була визначена на рівні балансової вартості об’єкта і дорівнювала 190,19 млн грн, а переможна ціна склала 212,22 млн грн.

Чому єдині? До купівлі ДП «Волиньторф» ми брали участь в аукціоні по ДП «Рівнеторф» (іншою компанією з нашої групи), але не виграли його (NADRA.INFO анонсували торги і розповідали про результати – Ред.). Вирішили вкластись у Волиньторф та в результаті заплатили за нього 254,7 млн грн (разом з ПДВ).

Прибуток ДП «Волиньторф» за минулий рік склав близько 6 млн, а все виробництво потрібно модернізувати. Ми заплатили на 42 роки наперед, якщо просто поділити вартість купівлі на прибуток компанії.

EBITDA та CapEx говорять про нашу віру  в перспективи України. Бо без віри та патріотизму таке не купують. Ми купили, щоби розвивати, бо тут народились, виросли і зацікавлений в розвитку держави. Зацікавлені у створенні доданої вартості та розглядаємо експортні перспективи торфу.

Я вірю, що це відкриває нові можливості для розвитку цього підприємства, зокрема у контексті зростаючого світового ринку торфу.

Згідно з останніми даними, світовий ринок торфу прогнозується досягнути $6.0 мільярда до 2028 року з CAGR (Compound annual growth rate – сукупний середньорічний темп зростання, прим. NADRA.INFO) 7.2% з 2023 по 2028 рік. Інші дослідження вказують на зростання ринку з CAGR 5.89% протягом прогнозованого періоду, досягаючи $18.8 млрд до 2027 року. Ці дані підкреслюють значення та потенціал торф’яної індустрії, в якій Волиньторф має всі шанси стати значним гравцем.

Я пов’язую проблеми, що виникли з приватизацією Волиньторфу, з комунальним підприємством (КП) «Волиньприродресурс» і його директором Анатолієм Капустюком. Це КП було створено 2016 року й отримало по 4 спеціальні дозволи на видобування бурштину і торфу в області, а також спецдозвіл на промислову розробку родовища мідних руд.

Після сплати 254,7 млн грн за ЄМК Волиньторфу ми отримали кримінальні справи від ДБР, а потім керівник КП «Волиньприродресурс» приїжджав до нас з пропозицією, що справи закриють, якщо ми віддамо йому 50% від Волиньторфу. У них не вийшло зірвати приватизацію чи відтермінувати її, щоби вартість підприємства знизилась. Тому Капустюк вирішив тиснути на нас за допомогою правоохоронців.

До чого тут Анатолій Капустюк та Волиньприродресурс?

Волиньторф без необхідних ліцензій на видобуток торфу змушений був працювати з Волиньприродресурсом на кабальних умовах, продаючи торф по 2 тис. грн за ринкової ціни 5 тис. грн, що на рік означало втрату майже 100 млн грн та давало покупцеві вигоду близько 500 тис. грн на день.

Це класична схема «прибутки собі — збитки Державі» від корупціонерів, які мають доступ до державних та комунальних підприємств.

Що маємо в результаті?

Збиток Агробіостандарту становить 254,7 млн грн.

Щорічні втрати Волиньторфублизько 100 млн грн.

Виникає питання — чому інвестори мають вкладати гроші в українські активи, якщо якісь чиновники конструюють кримінальні справи на них? Жоден приватний чи інституціональний інвестор з ЄС чи США на таке не піде. В жодній країні, які ми називаємо «першим світом», не існує умов, за яких рядовий чиновник має вплив на правоохоронні органи та організовує мільйонні збитки для держави.

У нашій групі компаній працюють понад 10 тисяч людей. Усі підприємства під час війни працюють, ми маємо досвід приватизації під час війни. Ми — системні інвестори в українську економіку!

Як заявлял Рустем Умєров, нині міністр оборони, а раніше голова ФДМУ: Залучення приватних інвестицій у державні підприємстваце нові технології, модернізація економіки, розвиток інфраструктури та підвищення конкурентоспроможності нашої країни. 

Відтак дякуємо Фонду і Прозорро.Продажі за публічну позицію щодо приватизації та підтримуємо ідею інвестиції у державні підприємства. Але разом з ними маємо розуміти просту річ — поки у нас під ногами плутаються корупціонери, мрія про економічно розвинену та квітучу Україну нездійсненна.

До речі, Волинська область – одна з найбідніших в Україні. За розміром ВРП (внутрішнього регіонального продукту) в 2021 році вона знаходилась на 18 місці серед всіх регіонів. Волинь межує з Польщею, що зручно для торгівлі з ЄС. Має інвестиційний потенціал.

Має шукати інвестиції!

Ось ми — інвестори. Ось ми вкладаємо гроші.

Не заважайте нам працювати.

Автор: Чейчук Денис

Від редакції: Автор блогу, директор компанії «Агробіостандарт» Денис Чейчук разом зі співвласником компанії Костянтином Бровченком та головою наглядової ради Сергієм Аверченком і юристами 13.11.2023 провели в Києві пресконференцію, під час якої заявили, що Печерський районний суд Києва в рамках відкритого правоохоронцями кримінального провадження заблокував приватизацію Волиньторфу, і звинуватили КП «Волиньприродресурс», його директора Анатолія Капустюка й правоохоронців у корупційній спробі зірвати приватизацію.

 

14.11.2023 в Луцьку відбулася пресконференція директора КП «Волиньприродресурс» Анатолія Капустюка, на якій він спростував закиди представників Агробіостандарту і виклав власну версію подій.

 

NADRA.INFO залишають за собою право звернутися до директора Волиньприродресурсу і опублікувати його точку зору на згаданий автором конфлікт.