Компанія Вʼячеслава Супруненка викупить Волиньторф без торгу і конкурентів 

Компанія Вʼячеслава Супруненка викупить Волиньторф без торгу і конкурентів 
Паливні брикети з торфу. Автор фото: Олег Петрасюк

Єдиний майновий комплекс державного підприємства “Волиньторф” (ЄМК ДП “Волиньторф”) може викупити компанія ТОВ “Агробіостандарт”, яка єдина зареєструвалася для участі в приватизаційному аукціоні Фонду державного майна України. Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.INFO. 

 

Як ми вже писали раніше, торги з приватизації ЄМК ДП “Волиньторф” були заплановані на 06.10.2023. Стартову ціну визначили на рівні 190 млн грн. Втім, аукціону як такого не відбулося, оскільки зареєструвалася лише одна компанія – ТОВ “Агробіостандарт”. 

ТОВ “Агробіостандарт” Вʼячеслава Супруненка запропонувало за єдиний майновий комплекс Волиньторфу 212 221 200 грн (без ПДВ). 

Як пояснили NADRA.INFO в Регіональному відділення ФДМУ по Львівській, Закарпатській та Волинській областях, попри те, що аукціон не відбувся, єдиний зареєстрований учасник має право викупити лот за запропоновану ціну. Така можливість передбачена законодавством. 

“Аукціон не відбувся. Вчора наприкінці терміну прийняття заяв, було сформовано протокол: “один учасник – викуп”. 

Відповідно до чинного законодавства України, в 5-денний термін приймається рішення про зміну способу [з аукціону] на викуп. Якщо він (переможець) підпише протокол і надішле протокол з документами, то буде прийняте рішення про викуп, і тоді буде затверджено протокол.

Якщо він (переможець) витримає всю процедуру, якщо підпише протокол, сплатить кошти протягом 20-ти робочих днів від дати проведення аукціону (в даному випадку від дати формування протоколу), якщо підпише нотаріальний договір купівлі-продажу протягом 25-ти робочих днів – тобто, якщо дотримається процедури, передбаченої Законом України “Про приватизацію державного і комунального майна” [то зможе викупити лот]”, – пояснили в РВ ФДМУ. 

Отримати оперативний коментар представника Агробіостандарту не вдалося – контактний телефон не відповідав. 

ТОВ “Агробіостандарт” засновано в 2019 р.. Статутний капітал – 2 500 000 грн. Реєстрація – м. Теребовля, Тернопільська обл.. Кінцевий бенефіціарний власник – Вʼячеслав Супруненко. Керівник – Чейчук Денис. Спецдозволи на користування надрами відсутні (дані YouControl).

 

Нагадаємо, за даними ФДМУ, за перше півріччя 2023 року ДП “Волиньторф” отримало 90,4 млн грн доходу, за весь 2022 рік – 200 млн грн. За січень-червень 2023 року Волиньторф заробив 6,2 млн грн чистого прибутку, за весь 2022 рік – 10,6 млн грн. Станом на 30 червня 2023 року у “Волиньторфу” не було простроченої кредиторської заборгованості, а поточна кредиторська заборгованість становила 20,2 млн грн (в тому числі за розрахунками з бюджетом 8,9 млн грн, за розрахунками з оплати праці – 2,6 млн грн тощо).

ЄМК ДП “Волиньторф” включає 109 одиниць нерухомого майна (виробничі, складські, адміністративні приміщення тощо) загальною площею понад 21 тис. кв. м. На підприємстві працює 302 співробітники (середньооблікова чисельність), а на балансі перебуває 164 транспортні засоби. Також до складу держпідприємства “Волиньторф” входить відокремлений підрозділ “Маневицький торфозавод”.

Обсяг реалізації продукції (робіт, послуг) за період 2020 р. – І пів. 2023 р. – 419 177 тис. грн, в тому числі експортної – 391,7 тис. грн. Основна номенклатура продукції: брикети торфові.

Підприємство має спецдозволи на користування надрами на родовищах “Засвіття Ситнелюк” і “Сойне”. 

У січні 2023 року Суспільне повідомляло, що Уряд ухвалив рішення щодо призупинення приватизації ДП «Волиньторф» та передачу його під управління Міністерства енергетики.

У вересні 2022 року Чернігівська і Волинська обласні ради висловилися проти приватизації державних торфовидобувних підприємств, які діють на території областей.

У Фонді держмайна заявляли, що торф – не стратегічне паливо для енергетичної галузі України: «Його загальна частка в енергетичному балансі країни складає менше одного відсотка, свідчать дані Держстату. Тому ФДМУ поступово виставляє на приватизаційні аукціони державні торф’яні підприємства».

Нагадаємо, 7 вересня відбувся аукціон з приватизації ЄМК ДП «Мурафський карʼєр». ТОВ «Будівельна компанія «Нові мінерали» запропонувало за ДП 25 000 304 грн.

В серпні ФДМУ не зміг продати ЄМК ДП «Нігинський карʼєр» у Хмельницькій області (спочатку торги зі знижкою -50%, а потім і взагалі аукціон на пониження до -99% початкової вартості не викликали інтересу серед покупців).

В липні вдалося приватизувати ДП «Рівнеторф» (зі стартової ціни 47,1 млн грн, торги дійшли до 205 млн грн).

Охочих купити ЄМК ДП «Житомирторф» не знайшлося (чергову спробу запланували на 15.09.2023 – реєстрація тут).  

В квітні 2023 р. ФДМУ приватизував ЄМК ДП «Коростишівський завод «Реммашторф»

У березні відбувся аукціон з продажу ЄМК ДП «Дружбівський кар’єр нерудних копалин «Кварц».