Рішення: Росія має заплатити українському надрокористувачу 147 млн грн

Рішення: Росія має заплатити українському надрокористувачу 147 млн грн
Зображення асоціативне

Судові надра

Держава-агресор Російська Федерація має заплатити понад 147 млн грн київській компанії ТОВ «Схід Карбон ЛТД», яка видобувала камʼяне вугілля в Луганській обл., та втратила продукцію й обладнання через агресію РФ проти України. Повідомляє ІА NADRA.INFO із посиланням на рішення Господарського суду Луганської області.

Схід Карбон ЛТД в 2021 р. отримав спецдозвіл №6464 на видобування камʼяного вугілля у межах вугільної ділянки «Матроська» (Луганська обл.) та акт надання гірничого відводу. Компанія уклала договір оренди землі, інші правочини, закупила обладнання, здійснювала господарську діяльність.

Видобуте вугілля (марка ДГ 0-200) обсягом 17,8 тис. тонн, а також 11 одиниць обладнання перебували на південній околиці міста Лисичанськ, і внаслідок збройної агресії РФ (здійснених артилерійських обстрілів та авіаційних ударів) були знищені, що призвело до неможливості провадження господарської діяльності Схід Карбон ЛТД. Знищення майна було зафіксовано відповідним актом.

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ

Майнові збитки та упущену вигоду оцінили в 147 528 949 грн 58 коп.. Компанія просила суд стягнути цю суму з кількох відповідачів, а саме, з держави Російська Федерація, з Федерального державного унітарного підприємства «Підприємство по управлінню власності за кордоном» Управління справами Президента Російської федерації, з ПАТ «Газпром», з ПАТ «НК «Роснафта» і з ВАТ «Російські залізничні дороги». Суд вирішив стягнути всю суму з держави-агресора. Також РФ має заплатити до бюджету України 939,4 тис. грн судового збору.

ТОВ «Схід Карбон ЛТД» засновано в 2016 р.. Статутний капітал 810 000 грн. Реєстрація – м. Київ. Власники: Рєпін Григорій, Білоус Анатолій. Директор: Криворучко Руслан.

Нагадаємо, громадянка України з Кривого Рогу в листопаді 2022 р. відсудила у Росії майже 26 000 000 грн за експропріацію надр.

В березні 2023 р. Господарський суд міста Києва стягнув з РФ на користь державного акціонерного товариства «Чорноморнафтогаз» 373,2 млн грн за вкрадений газ. 

У квітні 2023 р. Арбітражний трибунал при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі ухвалив рішення, що Російська Федерація зобов’язана сплатити 5 млрд дол. США українському Нафтогазу за збитки, завдані захопленням активів компаній Групи Нафтогаз в АР Крим у 2014 році. 

Голова Державної служби геології та надр України Роман Опімах в ефірі телемарафону Суспільне.Спротив заявляв, що втрачена вигода України від війни, розвʼязаної РФ, яка унеможливила розробку багатьох обʼєктів із покладами корисних копалин, перевищує 8 млрд грн.