Змови не виявлено: які аукціони Держгеонадр пройшли перевірку Антимонопольного комітету?

Змови не виявлено: які аукціони Держгеонадр пройшли перевірку Антимонопольного комітету?
Фото: https://amcu.gov.ua/

Територіальні відділення Антимонопольного комітету України не виявили ознак порушення законодавства про захист економічної конкуренції в діях учасників низки аукціонів з продажу спецдозволів на користування надрами, які досліджувалися. Про таке NADRA.INFO повідомили в АМКУ у відповідь на запит.

Андезит

  • Худлівська ділянка (Закарпатська обл., 3 учасники): перевірялися дії ФОП Ярошович Микола Іванович і ТОВ «Худлівське Кар’єроуправління».

Камʼяна сіль

Руди титанові

Вапняк

  • Ольгівська ділянка (Херсонська обл., 4 учасники): перевірялися дії ТОВ «Завод «Екосплав» і ТОВ «Міжнародний інститут проблем управління та фінансових ризиків».

Сировина піщано-гравійна

Пісок та піщано-гравійна суміш

  • Турбівська-1 ділянка (Вінницька обл., 5 учасників): перевірялися дії ТОВ «Став Гамалія» та ТОВ «Віннцемент».

Пісок кварцовий

  • Антонівська ділянка (Запорізька обл., 5 учасників): перевірялися дії ТОВ «Завод «Екосплав» та ТОВ «Міжнародний інститут проблем управління та фінансових ризиків».

Підземні води

  • Свердловина № 1 Голубинського родовища (Закарпатська обл., 4 учасники): в діях ПП «Кабекс» і ТОВ «Аква-Сан» ознак порушення законодавства про захист економічної конкуренції не виявлено, а от щодо взаємодії ПП «Кабекс» і ПП «Анод» розпочато розгляд справи.

Каолін вторинний, пісок кварцовий, пісок

  • Ділянка Мирна з проявом Мирний (Запорізька обл., 2 учасники): перевірялися дії ТОВ «Завод «Екосплав» і ТОВ «Міжнародний інститут проблем управління та фінансових ризиків».

Бурштин

  • Ділянка «Древлянська-3» (Житомирська обл., 4 учасники): перевірялися дії ТОВ «Гранойл» і ТОВ «Древстецкомпанія»;
  • Ділянка «Ікар» (Житомирська обл., 3 учасники): перевірялися дії ТОВ «Древстецкомпанія» та ПП «Омара-С.Д.».

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ

Пегматит (польовий шпат)

  • Марківська ділянка (Житомирська обл., 2 учасники): перевірялися дії ТОВ «Гедем Ентерпрайз» і ТОВ «Левіт Ко».

Пісок

  • Ділянка Левадівська (Одеська обл., 8 учасників, АУКЦІОН НЕ ВІДБУВСЯ): перевірялися дії ТОВ «Лендфор» і ТОВ «Сенддиггер».

Граніт

  • Червоносілківська ділянка (Житомирська обл., 2 учасники, АУКЦІОН ВІДМІНЕНО): перевірялися дії ТОВ «Гедем Ентерпрайз» і ТОВ «Левіт Ко».

Нагадаємо, в квітні 2023 р. в АМКУ повідомили NADRA.INFO, що вивчають обставини проведення понад 50 аукціонів з продажу спецдозволів на користування надрами. Як пояснювали опитані нами юристи, куплені в результаті змов спецдозволи можуть визнати недійсними.

 

У вересні 2023 р. АМКУ визнав три компанії винними в узгоджених діях щодо спотворення результатів аукціонів із продажу спеціальних дозволів на користування надрами: ТОВ «Арт Буд Сервіс», КП «Полонський завод «Маяк», ПрАТ «Майдан-Вильський комбінат вогнетривів» (дві останні – з групи Golden Tile Ceramic Group Валентина Шеветовського). Компанії брали участь в торгах із продажу спецдозволів на ділянки надр в Закарпатській обл. у вересні 2022 р. (NADRA.INFO анонсували аукціони і робили огляд результатів). Це перший випадок покарання учасників аукціонів Держгеонадр, які відбулися в електронній системі Prozorro.Sale. Рішення оскаржується.

 

В серпні 2018 р. АМКУ оштрафував ТОВ «Компанія «Нафта і газ», ТОВ «Укргаздоб» і ТОВ «Нафтогазенергопром» (дві останні контролює засновник корпорації АТБ Геннадій Буткевич) за спотворення конкуренції під час аукціонів Держгеонадр щодо розіграшу двох ділянок газу в Харківській обл. в 2016 р. (під час торгів пан Буткевич не був власником компаній). В грудні 2021 р. Верховний Суд визнав недійсним куплений у змові спецдозвіл Укргаздобу на Південно-Кисівську площу. В липні 2023 р. Господарський суд міста Києва визнав недійсним спецдозвіл Нафтогазенергопрому на Мурафинську площу (рішення оскаржується).

Після розголосу, викликаного перевірками АМКУ аукціонів Держгеонадр, Уряд вніс зміни до Порядку проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами. Відтепер кожен учасник, для реєстрації в системі електронних торгів, на додачу до раніше передбачених документів, зобовʼязаний подати «заяву в довільній формі про те, що заявник не є пов’язаною особою з іншими учасниками аукціону».

Проблему «ілюзії конкуренції» на деяких торгах із «технічними» учасниками – NADRA.INFO ще влітку 2020 р. проговорювали з Головою Державної служби геології та надр України Романом Опімахом і директором ДП «Прозорро.Продажі» Олексієм Соболевим (читайте Розкрити все. Вони роблять надра прозорими, сьогодні Олексій Соболев є заступником Міністра економіки).

Про перспективу аукціонів «для одного учасника» Романа Опімаха запитували в березні 2023 р., під час публічного звіту за минулий рік«…на жаль, враховуючи оцінку таких торгів з боку правоохоронних органів, ми вважаємо це не досить доцільним – щоб не було звинувачень у фейковості таких торгів. Але в майбутньому – подивимося, можливо, це і спрацює», – заявив Роман Опімах.