Суспільне: ДП Нігинський карʼєр знову виставили на продаж

Суспільне: ДП Нігинський карʼєр знову виставили на продаж
Виробничі потужності державного підприємства "Нігинський кар'єр". Фото: з сайту prozorro.продажі

Єдиний майновий комплекс державного підприємства “Нігинський кар’єр”, що знаходиться у селі Сахкамінь Кам’янець-Подільського району на Хмельниччині, повторно виставили на торги. 29 січня цього року Фонд держмайна України спробує продати його на аукціоні у восьмий раз за стартовою ціною у понад 26 мільйонів гривень. Повідомляє Суспільне (автор Неля Шпулак).

Про майбутні торги в ефірі Українського радіо Хмельницького розповіла заступниця начальника регіонального відділення Фонду держмайна України по Вінницькій і Хмельницькій областях Наталія Андрушко.

Зі слів Андрушко, державне підприємство “Нігинський кар’єр” не працює з 2015 року, має наразі мільйонні борги, але його дуже потрібно продати, аби “звільнити державу від тягаря та дати людям роботу”.

“Державне підприємство “Нігинський кар’єр” — досить складне підприємство, яке важко продати. У нього низька інвестиційна привабливість та воно має багато боргів. Основним видом діяльності підприємства був видобуток вапнякового та гіпсового каменю, які використовуються в якості сировини для виробництва будівельного вапна, будівельного щебню, вапнякового борошна, а також в якості реагенту для цукрової галузі та металургії при виробництві сталі. Але понад вісім років підприємство стоїть та не здійснює жодної виробничої діяльності, оскільки немає ліцензії на видобуток корисних копалин. Наскільки я зрозуміла, її підприємство позбавили за податкові борги. Наразі “Нігинський кар’єр” допродує раніше добуту сировину, в його штаті залишається 71 працівник”, — розповідає Наталія Андрушко.

На Хмельниччині увосьме виставили на продаж державне підприємство "Нігинський кар'єр"
Адміністративне приміщення державного підприємства “Нігинський кар’єр”. Фото: з сайту prozorro.продажі

Куди подівся спецдозвіл на видобуток надр

За інформацією з відкритих джерел, Фонд держмайна України вперше видав наказ про приватизацію єдиного майнового комплексу державного підприємства “Нігинський кар’єр” шляхом продажу на аукціоні у серпні 2020 року. Але тоді приватизація загальмувала через справу про банкрутство підприємства.

А вже влітку 2021 року було проведено аукціон щодо продажу спецдозволу на користування надрами – “Ділянка “Сахкамінь” Нігинсько-Вербецького родовища”, яка розташована в Кам’янець-Подільському районі Хмельницької області, за 0,5 км на південний схід від села Сахкамінь. Тоді ж спецдозвіл на видобування вапняку протягом 20 років було продано за 121 мільйон гривень — при стартовій ціні 17,77 мільйонів гривень. Переможцем аукціону стало ТОВ “Укрдіабаз”, директора якого Максима Рисса, за даними Центру журналістських розслідувань, пов’язують із уже екснардепом Максимом Єфімовим (склав депутатські повноваження 8 грудня 2023 року — ред.).

На Хмельниччині увосьме виставили на продаж державне підприємство "Нігинський кар'єр"
Виробничі потужності державного підприємства “Нігинський кар’єр”. Фото: з сайту prozorro.продажі

У 2021 році Фонд держмайна України оскаржував можливість проведення аукціону Держгеонадрами та навіть звернувся до суду, звинувативши Держгеонадра у діях щодо реалізації дозволу на користування надрами (видобування вапняку) ділянки “Сахкамінь” Нігинсько-Вербецького родовища третім особам шляхом його продажу.

Як зазначалося у матеріалах справи “придбання будь-якою третьою особою спеціального дозволу на видобування вапняків з ділянки “Сахкамінь” Нігинсько-Вербецького родовища призведе до втрати можливості використовувати єдиний майновий комплекс державного підприємства “Нігинський кар`єр” за основним призначенням та здійснювати основні види господарської діяльності підприємства.

“Внаслідок вищевказаного істотно зменшиться інвестиційна привабливість єдиного майнового комплексу підприємства та, відповідно, буде неможлива подальша ефективна приватизація об`єкта на аукціоні”, — йшлося у позові Фонду держмайна України.

Але окружний адміністративний суд Києва відмовив Фонду держмайна у позові.

Угоду про продаж спецдозволів на видобуток надр, зокрема й на ділянці “Сахкамінь” Нігинсько-Вербецького родовища, за даними Nadra.Info, у травні 2023 року розслідував (розслідує досі, причому вже у форматі справи, а не дослідження – прим. NADRA.INFO) і Антимонопольний комітет України, підозрюючи змову та відсутність конкуренції під час онлайн-аукціонів з продажу спецдозволів на користування надрами. Проте, як зазначив у своєму роз’ясненні АМКУ, у будь якому разі “рішення Комітету не скасовує результати аукціонів, щодо яких велися справи”.

Що наразі продають і які перспективи аукціону

Зі слів заступниці начальника регіонального відділення Фонду держмайна України по Вінницькій і Хмельницькій областях Наталії Андрушко, наразі на аукціон з продажу цілісного майнового комплексу державного підприємства “Нігинський кар’єр” виставили 53 будівлі загальною площею понад 15 тисяч квадратних метрів та 34 одиниці транспортних засобів та спецтехніки.

“Матеріально-технічна база підприємства збережена. Вона знаходиться в задовільному стані, адже підприємство розпочало свою роботу ще у минулому столітті – рік його будівництва 1967. Але працювати там ще можна, якщо поновити спецдозвіл на видобуток надр. Умови продажу підприємства — це збереження робочих місць, заборона звільнення працівників за ініціативою покупця протягом шести місяців і погашення боргів із заробітної плати та перед бюджетом протягом одного року. Але якщо є інвестори, які знають такі підприємства і вміють працювати на них, то вони й знають, як можна поновити спецдозвіл на видобуток та реанімувати підприємство, розрахувавшись з боргами”, — говорить Наталія Андрушко.

На Хмельниччині увосьме виставили на продаж державне підприємство "Нігинський кар'єр"
Виробничі потужності державного підприємства “Нігинський кар’єр”. Фото: з сайту prozorro.продажі

Посадовиця також визнає, що ціна лоту в 26 мільйонів гривень та майже стомільйонні борги, які має погасити новий власник підприємства, можуть зупинити потенційного покупця від такої інвестиції.

“Ми розуміємо, що таке підприємство дуже складно продати, адже це вже буде восьмий аукціон, який ми проводимо. І навіть враховуючи знижку стартової ціни на 50%, у нас немає великого оптимізму, що цього разу він відбудеться. Думаю, Фонд держмайна підніматиме питання, щоб провести аукціон за методом покрокового зниження ціни лоту. Тобто, це буде максимальне зниження ціни, яка може впасти до 260 тисяч гривень. Але, зважаючи на усі борги підприємства, навіть така ціна лоту для держави буде прийнятною. Адже нам дуже треба продати це підприємство та звільнити державу від такого тягаря й дати людям роботу”, — підсумувала Наталія Андрушко.

Читайте також: За 47 вибухів при зупиненому дозволі: директору Нігинського карʼєру оголосили вирок.