За 47 вибухів при зупиненому дозволі: директору державного карʼєра оголосили вирок

За 47 вибухів при зупиненому дозволі: директору державного карʼєра оголосили вирок
Зображення асоціативне

Судові надра

Що сталося?

2 роки умовно (а якщо умови випробного терміну буде порушено – 5 років позбавлення волі) – такий вирок Кам`янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області 30 жовтня 2023 р. присудив директору державного підприємства «Нігинський карʼєр» за незаконне видобування корисних копалин. Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на Єдиний державний реєстр судових рішень.

Вирок був оскаржений, відтак не набрав законної сили. До набрання вироком законної сили особа вважається невинуватою у вчиненні злочину.

Суть справи і звинувачень

В 1997 р. Державний комітет України по геології і використанню надр надав ДП «Нігинський кар`єр» спецдозвіл №1130 на видобування вапняків, придатних для виробництва цукру, вапна будівельного, вапнякового борошна та щебеню будівельного з Нігинсько-Вербецького родовища Хмельницької області Кам`янець-Подільського району.

В 2012 р. Наказом Державної служби геології та надр України дозвіл продовжили до 05.11.2026.

Особливою умовою спецдозволів на користування надрами в Україні є своєчасна і в повному обсязі сплата обов`язкових платежів до бюджету згідно з чинним законодавством.

В результаті несплати ДП «Нігинський кар`єр» в повному обсязі рентної плати за користування надрами, у підприємства станом на 22.09.2014 виник податковий борг в розмірі 4 490 600,0 грн, відтак Державна фіскальна служба України повідомила Держгеонадра про порушення особливих умов надрокористування, що стало підставою для зупинення дії спецдозволу.

Наказом Держгеонадр від 19.05.2015 №119 дію спеціального дозволу зупинили.

Проте, директор ДП «Нігинський кар`єр» не зупинив видобування вапняку Нігинсько-Вербецького родовища, «хоча був обізнаний про вимоги законодавства України щодо негайного припинення видобування корисних копалин після зупинення дії спеціального дозволу на користування надрами». При цьому, директор «не вчинив необхідних дій щодо усунення виявлених недоліків, які стали підставою для зупинення дії спеціального дозволу, не оскаржив наказ Держгеонадр України з метою поновлення дії спеціального дозволу у встановленому законом порядку». І «бажаючи приховати вчинюваний ним злочин, знову умисно не поінформував» підрядників, залучених для виконання буро-вибухових робіт.

Усього, згідно з текстом вироку, в результаті 47 вибухів ДП «Нігинський кар`єр» упродовж 2015-2018 рр.. було незаконно видобуто 310 064,29 м3 вапняку або 713 147,57 тонн.

Що каже директор?

Керівник підприємства свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення не визнав. Він надав пояснення, що на час призначення директором ДП «Нігинський карʼєр» мало заборгованість з податків у розмірі близько 20 млн. грн., яку після призначення підприємство поступово сплачувало.

Також підприємство звернулося до адміністративного суду із позовними заявами до податкової інспекції із вимогами розстрочки податкового боргу, та рішеннями суддів борги були розстрочені на 60 місяців. Крім того, частину податкового боргу було сплачено Мінагрополітики.

Крім того, за свідченнями керівника Нігинського кар`єру, держпідприємством було поновлено на балансі понад 15 млн. тон корисних копалин, що були зайво списані упродовж десятиліть (з 1974 до 2011) і за видобуток яких сплачувалися відповідні рентні платежі (збір за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного бюджету та плата за користування надрами були запроваджені в 1990-х роках – прим. NADRA.INFO).

Рішенням адміністративного суду було зобов`язано Кам`янець-Подільську обʼєднану державну податкову інспекцію вирішити питання щодо проведення перерахунку податкового боргу, проте це рішення так і залишилося невиконаним, незважаючи на те, що держава заборгувала ДП «Нігинський кар`єр» зайво сплачених близько 200 млн. грн (або 13,3 грн на умовну тонну поновлених запасів – прим. NADRA.INFO).

Тому директор вважав, що на час видання Держгеонадрами наказу про зупинення дії дозволу, не було підстав стверджувати про наявність податкового боргу, а відтак не було підстав для зупинення дії спецдозволу, і вважав наказ Держгеонадра протиправним.

«ДП «Нігинський кар`єр» переробляло і реалізовувало некондиційні відвали порід, які були добуті раніше, а вибухові роботи проводилися на виконання договірних зобов`язань та з метою забезпечення виконання планів розвитку гірничих робіт, затверджених Держгірпромнаглядом. При цьому, ДП «Нігинський кар`єр» начебто не видобувало корисні копалини, адже останні не вилучалися із родовища. На всі об`єми вапняків слідчим суддею було накладено арешт. Також вибухові роботи були проведені відповідно до встановленого порядку та з дотриманням норм законодавства суб`єктами господарювання, які мали відповідні дозвільні документи, якої-небудь небезпеки такі роботи не складали», – йдеться у вироку.

Хто кому винний?

Теза директора про те, що «держава заборгувала Нігинському кар`єру зайво сплачених близько 200 млн. грн» ґрунтується на наступному.

Запаси корисних копалин Нігинсько-Вербецького родовища вапняків у кількості 66 757 000 тонн були затверджені Державною комісією по запасах СРСР в 1974 р. (глибина розрахунку запасів покладів у судовому документі не зазначена – прим. NADRA.INFO).

«В розділі III ДКЗ СРСР постановив, що в продуктивній товщі вмішуються рихлі різності (6%) та карстові породи (7%), які не включені в підрахунок запасів».

І було рекомендовано при підрахунках об’ємів видобутої гірничої маси по маркшейдерських замірах, враховувати об’ємну масу і процентний вміст «рихлих різностей і карстових порід».

Про «рихлі різності і карстові породи» на підприємстві згадали в 2011 р.: ДП «Нігинський карʼєр» замовив Житомирській геологічній експедиції перерахунок залишків запасів Нігинсько-Вербецького родовища. У відповідності до отриманого перерахунку виявилося, що за час роботи карʼєру було надміру списано 15 193,47 тис. тон запасів корисної копалини, «за яку було сплачено збір за геологорозвідувальні роботи та плату за надра». Мовляв, це сталося, «оскільки в період з 1974 до 2011 років при списанні видобутої корисної копалини на підприємстві геомаркшейдерською службою помилково не враховувався вміст рихлих різностей і встановлено, що помилково знято з обліку корисної копалини».

Мовою судового документу:

«Згідно результатів перерахунку залишку запасів корисної копалини Нігинсько-Вербицького родовища вапняків, виконаного ПДРГ «Північгеологія», помилково списані запаси поновлені на балансі держави та підприємства, що підтверджується довідкою ДНВП “Геоінформ України” №02/302-4468 від 23.12.2014 року, за які фактично сплачено збір за георозвідувальні роботи у розмірі 7 351 208 грн. та плата за надра – 224 863 356 грн.

Результати перерахунку залишку запасів вапняків були розглянуті та прийняті на засіданнях НТР Житомирської ГЕ (протокол №109 від 18.04.2011 року) та НТР ПДРГП «Північгеологія» (протокол №22 від 21.04.2011 року).

Згідно із даними обліку балансу надр та згідно довідки державного науково-виробничого підприємства «Державний інформаційний геологічний фонд України» №02/302-4468 від 23.12.2014 року, станом на 29.08.2016 року заборгованість із сплати за користування надрами вказаної в листі Державної фіскальної служби України, не підтверджується, а навпаки підтверджується заборгованість Державного бюджету України перед ДП “Нігинський кар’єр” за надра, які були помилково списані з балансу».

Перерахувавши запаси, Нігинський кар’єр попросив Кам’янець-Подільську ОДПІ перерахувати зайво сплачений збір за георозвідувальні роботи (7 351 208 грн) та плату за надра (224 863 356 грн) на розрахунковий рахунок підприємства або зарахувати в рахунок поточних платежів та платежів майбутніх періодів, а згодом звернувся до суду.

19.10.2016 Хмельницький окружний адміністративний суд (ХмОАС) зобовʼязав Кам’янець-Подільську ОДПІ «розглянути питання щодо проведення перерахунку» зайво сплачених платежів за геологорозвідувальні роботи та плати за надра державним підприємством «Нігинський кар’єр» з урахуванням зайво сплачених платежів в рахунок поточних платежів та платежів майбутніх періодів (постанова).

20.07.2023 р. Верховний суд постанову ХмОАС скасував, справу направив на новий розгляд (постанова).

16.11.2023 р., оскільки представник держпідприємства не зʼявився на судові засідання без поважної причини, ХмОАС ухвалив нове рішення: позов Нігинського карʼєру залишити без розгляду (ухвала).

Насправді ж, як випливає вже з вироку, перерахунок начебто зайво сплачених платежів за геолорозвідувальні роботи та плати за надра не відбувся, оскільки ДП «Нігинський кар`єр» не подало до фіскальних органів необхідної для цього декларації (зі свідчень особисто директора підприємства). А за даними юриста держпідприємства (в 2015-2018 рр..), «перерахування боргу не відбулося через відсутність у ДП «Нігинський карʼєр» інформації щодо розміру сплачених підприємством платежів у попередні періоди».

Таким чином, «судом не було встановлено підстав вважати, що на час зупинення дії спеціального дозволу на користування надрами у ДП «Нігинський кар`єр» була переплата платежів за рентними платежами».

Що далі?

І прокурор, і адвокат директора ДП «Нігинський карʼєр» подали апеляційні скарги на вирок. Їх розгляд Хмельницький апеляційний суд розпочне 06.02.2024 о 10:00 (ухвала).

Контекст

30.05.2019 р. Верховний Суд постановив анулювати спецдозвіл Нігинського карʼєру №1130 на Нігинсько-Вербецьке родовище (постанова). Причиною для анулювання спецдозволу став непогашений борг зі сплати ренти за користування надрами. Інших ділянок надр підприємство у користуванні не мало. Карʼєр намагався оскаржити рішення до Великої Палати Верховного Суду, але марно (ухвала).

В 2021 р. у Фонді державного майна України розповідали NADRA.INFO про наміри виставити низку видобувних підприємств, зокрема і ДП «Нігинський карʼєр» на приватизацію.

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ

До приватизаційних аукціонів справа дійшла лише влітку 2023 р.. Від липня Фонд державного майна України неодноразово виставляв єдиний майновий комплекс Нігинського карʼєру на торги, але продати підприємство (з боргами під 90 млн грн і без спецдозволу на надра) не допомогли ані знижки, ані перспектива падіння ціни до еквіваленту 3500 дол. США. Чергова спроба знайти покупця 22.12.2023 провалилася. Аукціон, запланований на 01.01.2024 – відмінили.