Полювання на апробацію: в Офісі Генпрокурора готові шукати компроміс

Полювання на апробацію: в Офісі Генпрокурора готові шукати компроміс
Зображення асоціативне

Компанії, які отримали спеціальні дозволи на користування надрами за процедурою апробації запасів і не хочуть втратити їх, можуть звернутися до Офісу Генерального прокурора – там обіцяють «спільно шукати компроміс, щоби бізнес дійсно працював». Як пишуть в НАДПУ, про таке заявив заступник Генерального прокурора Дмитро Вербицький під час робочої зустрічі з бізнесом, що відбулася у вівторок, 13.02.2024 за ініціативи Торгово-промислової Палати України.

«Було рішення РНБО перевірити всі спецдозволи. Під час цієї перевірки прокуратурою були заявлені відповідні позови, які на сьогодні дійшли до касації. В більшості випадків касація підтвердила, що ці дозволи видані незаконно. Ці дозволи видаються для того, аби компанії працювали, розробляли надра. В більшості випадків ми бачимо, що дозволи видані, а ніхто нічим не займаються. Ці документи робляться для того, аби просто їх перепродати і заробити на цьому.

Якщо ви доброчесна компанія, зверніться до нас, ми будемо спільно шукати компроміс, щоби бізнес дійсно працював. Далеко не в усіх випадках це питання прокуратури. Є закон: прокуратура бачить порушення, подає позов та відстоюємо його в суді. В усіх цивілізованих країнах позов – це не тиск на бізнес, це відстоювання прав. Тому прошу звертайтесь до нас із заявою, ми вивчимо ваше питання», – заявив Дмитро Вербицький.

Як ми вже писали раніше, до лютого 2020 р. апробація запасів була однією з підстав надання спеціальних дозволів без аукціону (підпункт 1 пункту 8 (в редакції до 25.02.2020) Постанови Кабінету Міністрів від 30.05.2011 №615). 

В березні 2021 р. Рада національної безпеки і оборони України рекомендувала Кабміну доручити Держгеонадрам позапланово перевірити кілька категорій надрокористувачів, у першу чергу тих, хто отримав дозволи по апробації. Згодом в РНБО запропонували, щоб Держгеонадра отримали право без рішення суду припиняти дію спецдозволів, наданих по апробації  (пропозиція стосувалася ще низки категорій спецдозволів, апробація була на першому місці).

В переліку обʼєктів, наданих в користування за результатами апробації без спеціального дозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки – 117 ділянок надр. Станом на січень 2024 р., органи прокуратури оскаржили близько 70 спеціальних дозволів із цього переліку (повний перелік наданих і оскаржених спецдозволів – тут).

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ