Запаси Сахалінського родовища майже виснажені – керівник «Укрнафтобуріння»

Запаси Сахалінського родовища майже виснажені – керівник «Укрнафтобуріння»
Джерело фото: https://www.facebook.com/unbua

Сахалінське родовище знаходиться на завершальній стадії розробки, але ще кілька років буде привабливим активом. Про це сказав в інтерв’ю NV Олег Мальчик, керівник компанії «Укрнафтобуріння» Ігоря Коломойського, яка нині перебуває під управлінням держави в особі «Укрнафти». Пише Forbes* (автор Ольга Чайка).

Ключові факти  

  • Сахалінське родовище містить близько 3 млрд кубометрів газу, за оцінкою Мальчика. Для порівняння, у 2023 році всі українські компанії видобули 18,7 млрд кубометрів газу.
  • Компанія «УНБ» планувала у 2024 році отримати 6,5 млрд грн чистого прибутку за рахунок видобутку на Сахалінському родовищі.
  • Нині компанія фінансує свою діяльність за рахунок накопичених на рахунках 1,8 млрд грн на депозитах у державних банках. Також «УНБ» має у підземних газосховищах 243 млн кубометрів газу, які оцінює у 3,5 млрд грн.
  • Свердловини на Сахалінському родовищі, які забезпечували найбільший видобуток, належать «УНБ». Проте 11 з 44 свердловин компанія орендує у НАК «Надра України» та спільних діяльностей «Сахалінське» та «Девон», розповів Мальчик. Усі вони зупинені.
  • При передачі «УНБ» в управління «Укрнафті» багато важливих документів не були передані. Зокрема, було втрачено результати 3D-сейсмічних досліджень родовища, за словами Мальчика.

Контекст

За оцінкою Forbes, вартість «Укрнафтобуріння» – близько $500 млн, частка «Привату» Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова у 25% – близько $125 млн. Ще 10% належить JKX Ukraine, акціонером якої також був Коломойський. Решта компанії належала Павлу Фуксу та Віталію Хомутинніку.

«Укрнафтобуріння» була другою за обсягами видобутку газу серед приватних компаній. Головною цінністю «Укрнафтобуріння» був спецдозвіл на розробку Сахалінського родовища у Харківській області з одними з найбільших у країні розвіданими запасами у 15 млрд кубометрів.

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ

7 квітня 2023-го Печерський суд наклав арешт на корпоративні права газовидобувної компанії «Укрнафтобуріння», а за пʼять днів їх вже передали АРМА. Наприкінці січня Антимонопольний комітет дозволив передачу «Укрнафтобуріння» в управління державній «Укрнафті».

Наприкінці листопада 2024-го Шостий апеляційний адмінсуд анулював спецдозвіл для «Укрнафтобуріння» на видобуток на Сахалінському родовищі. З 1 грудня компанія зупинила видобуток.

У відповідь на запит Nadra.info керівник «Держгеонадр» Роман Опімах пояснив, що служба поновила судову суперечку після запиту від Державного бюро розслідувань (ДБР). Зі свого боку, ДБР повідомило Nadra.info, що не просило зупиняти Сахалінське родовище і розслідує службову недбалість «Держгеонадр».

 

*В розділах  Надра інших , Говорять компанії , Говорять асоціації деякі публікації/новини/прес-релізи компаній-надрокористувачів, асоціацій у сфері надрокористування та інших медіа можуть відтворюватися дослівно. В разі передруку редакція не здійснює додаткову перевірку викладеного, покладаючись на першоджерела.