Жителі села на Вінниччині протестують проти кар’єру біля історичних пам’яток

Жителі села на Вінниччині протестують проти кар’єру біля історичних пам’яток
Фото: https://suspilne.media/

Жителі села Буша Ямпільської громади, що на Вінниччині, протестують проти будівництва кар’єру поблизу геологічного заказника “Гайдамацький Яр” та річок Мурафа і Бушанка. Передає Суспільне Вінниця*.

Колишній директор заповідника “Буша” Олександр Пірняк показав Суспільному місце, де заплановано будівництво кар’єру. Поруч геологічний заказник “Гайдамацький Яр” та річки Мурафа і Бушанка.

“Тут історія України у величезній концентрації: тут і археологія давніх часів, і історія середньовіччя, і історія ближчих часів. Це лиса гора Лисківка – вона має свою міфологію. На верху можливо був монастир, про який згадується в описах середньовіччя. Тут двісті метрів до земляного валу, козацького кладовища. Сама присутність кар’єру з двома заповідниками аж ніяк не поєднається”, — розповів Олександр Пірняк.

Село Буша на Вінниччині. Суспільне Вінниця

Дозвіл на користування надрами родовища Бушанське надало Державне підприємство геології та надр України. Про це свідчить протокол електронних торгів аукціону від 26 березня. Ціна лота понад 2 мільйони гривень.

Від NADRA.INFO:
Спецдозвіл на родовище Бушанське
Державна служба геології та надр
України розіграла 26.03.2024 за 
2 666 800 грн. Станом на 02.04.2024 
спецдозвіл не надано, 
статус торгів - очікується сплата

“Це надра і корисні копалини фосфатовмісних вапняків, які знаходяться тут на горі Лисківка. Вони продали ліцензію на розробку цих надр. Було проведено аукціон на це родовище — 13,1 га і було продано ліцензію на розробку на 20 років фірмі “СІ ЕВОЛЮШН”, — розповіла директорка заповідника “Буша” Ірина Захарчук.

Схід жителів села Буша на Вінниччині. Суспільне Вінниця

За її словами, аукціон проведено, але залишилося підписати договір. Тому у людей ще є можливість не допустити видобуток вапняку.

“Залишився тиждень до завершення аукціону. Ще непідписаний протокол аукціону і не підписаний договір між “СІ ЕВОЛЮШН” і Держгеонадра. Тому на цьому етапі важливо це призупинити. Якщо не вийде – ми будемо боротись далі”, — додала Ірина Захарчук.

За словами старости села Романа Іванчишина, питання щодо видобутку фосфатів у Буші порушують не вперше.

“У 2007 – 2008 роках була сесія – тоді не надали цю ділянку, щоб розробляти там кар’єр. Зараз так виходить, що ніхто не питає ні місцеву владу, ні районну. Тільки ставлять до відома”, — сказав Роман Іванчишин.

Село Буша на Вінниччині. Суспільне Вінниця

За словами начальника відділу туризму та культури Ямпільської міської ради, жодних документів до них не надходило.

“Це питання стоїть на контролі Ямпільської міської ради, але ніяких офіційних документів не отримано. Однозначно, що ми будемо захищати наших мешканців та ретельно вивчимо всі документи. Будемо діяти тільки в правовому полі”, — сказав Віктор Замишляєв.

Першого квітня місцеві жителі вдруге провели схід села, зібралися близько сотні людей.

“Я сама переселенка, родом з Куп’янська. Там вже немає нічого і я знаю, як це важливо, коли ти приїжджаєш в тихе місце, де можеш відновити свій стан. І коли тут зараз розпочнуться от такі роботи. Це буде ще одна втрата в нашій країні”, — розповіла Олена Купіна.

Схід жителів села Буша на Вінниччині. Суспільне Вінниця

“Найголовніше питання — це екологія. У нас переважно дують звідти вітри. Це все село покриється пилом. Наші річки, джерела будуть непридатні. Якщо це станеться, то про жодний туризм не буде йти мови. Наші діти, внуки просто виїдуть з цього села, бо село в долині, а кар’єр планується з західної сторони”, — вважає місцева жителька Світлана Редько.

“До моєї хати – шістсот метрів, дитячий садок теж поряд. Це терпіти не реально. До деяких хат – майже триста метрів”, — сказав місцевий житель Микола Антонов.

На сході села створили ініціативну групу, яка від імені громади відстоюватиме її інтереси на всіх рівнях.

“Наступним кроком буде звернення до місцевої влади про виділення земельної ділянки, бо як в глибину два метри можна закопатись, не порушуючи землі. А верхній шар землі належить нашій Ямпільській територіальній громаді. Потрібно цьому запобігти”, — сказала Ірина Захарчук.

Також у громаді оголосили збір коштів на проведення незалежної експертизи щодо безпечності будівництва кар’єру на території Буші.

 

*В розділах Говорять асоціації , Говорять компанії , Надра інших деякі публікації/новини/прес-релізи компаній-надрокористувачів, сервісних компаній, асоціацій у сфері надрокористування та інших медіа можуть відтворюватися дослівно. В разі передруку редакція не здійснює додаткову перевірку викладеного, покладаючись на першоджерела.