АМКУ перевіряє 44 аукціони Держгеонадр на предмет імовірної змови учасників

АМКУ перевіряє 44 аукціони Держгеонадр на предмет імовірної змови учасників
Начальник управління розслідувань окремих видів антиконкурентних узгоджених дій Антимонопольного комітету України, Микола Смук. Фото: https://www.ukrinform.ua/

Антимонопольний комітет України перевіряє 44 аукціони з продажу спецдозволів на користування надрами на суму понад 200 млн грн. Як повідомляє Укрінформ*, про це під час круглого столу «(Не) Конкурентні надра. Антимонопольні виклики видобувної галузі» повідомив начальник управління розслідувань окремих видів антиконкурентних узгоджених дій АМКУ Микола Смук.

«Антимонопольний комітет перевіряє 44 аукціони на предмет ймовірної змови учасників на загальну суму понад 200 мільйонів гривень очікуваної вартості. Це аукціони з продажу всіх видів копалин – і вугілля, і вапняку, і піску, і бурштину», – сказав Смук.

Він зауважив, що подати заяву до АМКУ про ймовірні правопорушення в ході торгів може будь-хто із зацікавлених сторін – і учасник аукціону, і його організатор в особі Державної служби геології та надр. Головне – надати обґрунтовані претензії щодо непрозорого проведення торгів.

«У нас є такі кейси. Проте більшість процедур, якими ми займаємося сьогодні, відкриті за нашою власною ініціативою. У нас є певні механізми, які ми застосовуємо для виявлення фактів неконкурентної поведінки учасників, але ці механізми не для широкого обговорення, оскільки потенційні суб’єкти змови використовують цю інформацію як інструкції для того, як правильно змовитися на аукціоні, щоб не потрапити в коло уваги Антимонопольного комітету», – зазначив Смук.

Станом на січень 2024 р. АМКУ
розслідував справи щодо 40 аукціонів,
про ще одну справу повідомляли у березні

Він додав, що як доказова база ймовірної змови можуть слугувати факти ведення суб’єктами спільної господарської діяльності, наявність спільних бенефіціарів і навіть спільних ip-адрес. Проте цих «банальних» доказів змовники все частіше уникають, тому Антимонопольному комітету все важче доводити справи до фіналу.

«Тому ми використовуємо інші механізми, які у своїй сукупності дозволяють нам прийти до висновку, що це був не збіг обставин, а стовідсоткова змова. Звичайно, більшість суб’єктів оскаржують ці рішення у судах, але всі наші рішення в частині доведення змови на торгах залишаються в силі. І більшість з них стають предметами уваги правоохоронних органів, які в свою чергу мають право звернення до судів. Ми в робочому порядку ділимося цією інформацією з усіма зацікавленими сторонами», – сказав Смук.

Чому і як куплені у змові 
спецдозволи визнають недійсними,
читайте тут і тут.

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ

*В розділах Говорять асоціації , Говорять компанії , Надра інших деякі публікації/новини/прес-релізи компаній-надрокористувачів, сервісних компаній, асоціацій у сфері надрокористування та інших медіа можуть відтворюватися дослівно. В разі передруку редакція не здійснює додаткову перевірку викладеного, покладаючись на першоджерела.