Мінекономіки: Необхідно врегулювати відновлення дозволів на надра, зупинених через санкції

Мінекономіки: Необхідно врегулювати відновлення дозволів на надра, зупинених через санкції
Джерело зображення: https://www.facebook.com/mineconomdev

В Міністерстві економіки України підтримали необхідність врегулювання ситуації зі спецдозволами на користування надрами, зупиненими на тлі застосування Радою національної безпеки і оборони України (РНБО) персональних економічних обмежень (санкцій) до кінцевих бенефіціарних власників компаній-надрокористувачів. Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на власні джерела в Уряді, одне з яких надало в розпорядження редакції копію листа від Мінекономіки до Міністерства захисту довкілля і природних ресурсів, датованого квітнем 2024 р.:

«Міністерство економіки підтримує необхідність урегулювання проблематики щодо відновлення дії спеціальних дозволів на користування надрами юридичним особам, до кінцевих бенефіціарних власників яких застосовано санкцію у вигляді анулювання чи зупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами, зокрема, шляхом внесення змін до законодавства та висловлює готовність розглянути відповідний проект акта у встановленому порядку», – йдеться в листі, підготовленому за результатом розгляду звернення Європейської Бізнес Асоціації.

Нагадаємо, 28 березня 2023 р. набули чинності нові норми Кодексу України про надра щодо зупинення/анулювання спеціальних дозволів на надра компаніям підсанкційних бенефіціарних власників. На їх виконання, в 2023-2024 рр.. Держгеонадра зупинили видобувну і пошукову діяльність низки українських груп (Smart Energy/Smart Holding, Group DF, UNIGRAN). За підрахунками надрокористувачів, втрати бюджетів усіх рівнів від санкційного блокування видобувного бізнесу перевищують 2 млрд грн. На деяких паралізованих підприємствах відбулися скорочення працівників. Зупинені спецдозволи вибули з економічного життя держави (не можуть бути продані на аукціоні чи передані новому надрокористувачу). Народ України як власник надр припинив отримувати вигоду від ділянок надр, наданих в користування. Крім цього, компанії з істотною опосередкованою участю підсанкційних осіб (наприклад, група IDS Ukraine) втратили можливість продовжити дію своїх ліцензій (детальніше читайте Українські надра в санкційних пастках. Вихід є).

За даними джерел NADRA.INFO, ідея і формат розблокування видобувної діяльності українських компаній підсанкційних власників з листопада-грудня 2023 р. обговорюється на рівні Кабінету Міністрів України, міністерств і служб, дотичних до санкційної політики загалом і у сфері надрокористування зокрема. У березні-квітні 2024 р. співбесідники NADRA.INFO вказували на готовність стейкхолдерів санкційного процесу скорегувати раніше ухвалені рішення РНБО, щоб, зберігши інші персональні обмеження до підсанкційних власників компаній, якнайшвидше відновити роботу українських надрокористувачів – роботодавців і платників податків.