Справа про не поновлення Крістіни Браіловської: вину Романа Опімаха підтвердили, але штраф скасували

Справа про не поновлення Крістіни Браіловської: вину Романа Опімаха підтвердили, але штраф скасували

Голова Держгеонадр подав позов до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Київський апеляційний суд скасував штраф, накладений в листопаді 2023 р. на Голову Державної служби геології та надр України Романа Опімаха (на фото праворуч). Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на постанову від 14.05.2024, днями оприлюднену в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

NADRA.INFO писали, що Шевченківський районний суд м. Києва (постанова від 24.11.2023) визнав винним і притягнув очільника Служби до адміністративної відповідальності за те, що пан Опімах не виконав законних вимог Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця (на фото в центрі). А саме, не здійснив поновлення громадянки України Крістіни Браіловської (на фото ліворуч) на посаді директора Департаменту правового забезпечення Державної служби геології та надр України. Романа Опімаха оштрафували на 3 400 грн.

Тепер, апеляційний суд штраф скасував, оскільки його наклали після тримісячного терміну, передбаченого для притягнення винної особи до адмінвідповідальності.

Водночас, апеляція підтвердила вину Голови Держгеонадр у вчиненні правопорушення: «Так, вина ОСОБА_1 (Роман Опімах) у вчиненні цього адміністративного правопорушення стверджується зібраними у справі доказами, дослідженими судом першої інстанції, яким надана належна оцінка з точки зору їх належності та допустимості, а сукупності доказів – з точки зору їх достатності та взаємозв`язку. Висновки суду першої інстанції у цій частині є змістовними, логічними і послідовними», – йдеться у постанові Київського апеляційного суду.

Постанова Київського апеляційного суду оскарженню не підлягає.

Відзначимо, після оприлюднення постанови Роман Опімах звернувся до суду із позовом до Дмитра Лубінця про визнання протиправними дій. Станом на ранок понеділка, 03.06.2024 про дату засідання у цій справі (№ 320/24463/24) на порталі Судова влада України не повідомлялося:

Передісторія

Крістіна Браіловська очолювала юридичне управління Держгеонадр з 14.02.2013 р. і була звільнена наказом Держгеонадр №175-к від 04.09.2019 «у зв`язку з нез`явленням державного службовця на службу протягом більше як 150 календарних днів протягом року внаслідок тимчасової непрацездатності». Наказ про звільнення підписав тодішній очільник Держгеонадр Олег Кирилюк. Пані Браіловська звернулася до суду і надала докази того, що кількість днів її тимчасової непрацездатності була меншою, ніж вказано у наказі про звільнення.

В лютому 2020 р. Окружний адміністративний суд м. Києва (ОАСК) визнав наказ про звільнення протиправним, скасував його і поновив Браіловську на посаді начальника юридичного управління Держгеонадр (рішення від 24.02.2020 у справі №640/18993/19, згодом це рішення підтвердила апеляція). В березні Голова Держгеонадр видав наказ № 86-к від 17.03.2020 про поновлення незаконно звільненої на посаді начальника Юридичного управління Держгеонадр.

В Держгеонадрах вважають, що наказом №86-к виконали рішення суду про поновлення Крістіни Браіловської ще в березні 2020 р.

Щоправда, наказом №86-к Крістіну Браіловську було поновлено на посаду начальника юридичного управління Держгеонадр в неіснуючому (нечинному) штатному розписі (структурі) Держгеонадр, що, як встановлювалося в судовому порядку, не може вважатись належним виконанням рішення ОАСК про поновлення.

За фактом невиконання рішення ОАСК від 24.02.2020 в травні 2021 р. було відкрито кримінальне провадження (№ 62021000000000362, досудове розслідування здійснює Територіальне управління Державного бюро розслідувань у м. Києві).

Про спробу в березні 2021 р. поновити Крістіну Браіловську, в інтервʼю NADRA.INFO розповідав колишній заступник голови Держгеонадр Роман Сарамага.

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ

 

Автор фото Крістіни Браіловської і Романа Опімаха – Олег Петрасюк. Джерело фото Дмитра Лубінця – https://www.facebook.com/lubinetsdmytro/.