Ще два газові родовища змінюють власника?

Ще два газові родовища змінюють власника?
Зображення асоціативне. Джерело: https://cutt.ly/TxROPlt

Два вуглеводневі обʼєкти – площа Смолянинівська (Луганська обл.) і родовище Володимирівське (Сумська обл.) – імовірно, перебувають у процедурі відчуження спеціальних дозволів на користування надрами. Таке припущення випливає з даних Державної служби геології та надр України про заяви, отримані регулятором щодо ділянок надр.

Так, у липні-серпні 2024 р. із заявами щодо Смолянинівської площі і Володимирівського родовища до Держгеонадр звернулося ПП «Югспецстрой»*, яке, за даними Служби, ще в липні не було надрокористувачем:

Дані Держгеонадр

Водночас, як свідчать дані Публічного аудиту надрокористування, спецдозволи на згадані ділянки надавалися іншій компанії – ПрАТ «Техноресурс»** (за даними YouControl, товариство має відношення до «Бурізма Груп» Миколи Злочевського).

Саме Техноресурс був власником спецдозволів станом на липень:

  • № 5371 – на родовище Володимирівське (видобування; газ природний (бутани, етан, пропан), газ, розчинений у нафті, нафта, конденсат);
  • № 6015 – на площу Смолянинівська (видобування; газ природний (бутани, етан, пропан), газ сланцевих товщ, газ, розчинений у нафті, нафта, конденсат, газ центрально-басейнового типу). Площа знаходить на тимчасово окупованій території між містами Сєвєродонецьк і Новоайдар. Термін дії спецдозволу – до 2034 р..

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ

Отримати коментарі сторін імовірної угоди не вдалося.

Відчуження спецдозволів на користування надрами (т.з. вільний обіг прав користування ділянками надр) дозволено з 28.03.2023 змінами до Кодексу України про надра. Першим спецдозвіл відчужило ТОВ «ВКФ «Велта». NADRA.INFO писали і про інші випадки зміни власників спеціальних дозволів на користування надрами (читайте також тут). Нещодавно стало відомо про зміну користувача Корецького родовища гранітів, а також про продаж спецдозволів компаніями Трендс Сістем і Моторонівський ГЗК. Також читайте про спробу відчужити спецдозвіл без згоди власника компанії-надрокористувача.

* – ПП «Югспецстрой» має статутний капітал 300 грн, зареєстровано в м. Татарбунари (Одеська обл.). Компанію з травня 2024 р. контролює Любов Ткаченко (раніше – Андрій Ткаченко). Спецдозволами на користування надрами підприємство не володіє, орендувало майно НАК «Надра України» (джерело). 

** – ПрАТ «Техноресурс» (статутний капітал 256 250 грн) зареєстровано в Києві. Учасниками товариства є ТОВ «Прикладна електроніка» Євгена Любченка і три кіпрські компанії: MERNALIX INVESTMENTS LTD, NAVARO DEVELOPMENT LIMITED, DUXTON HOLDINGS LIMITED (YouControl). NAVARO DEVELOPMENT і DUXTON HOLDINGS володіють частками в ПрАТ «Товкачівський ГЗК», який має відношення до групи Приват Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова (YouControl).