Три дозволи на пісок у Київській області перейшли компанії з Вінниці

Три дозволи на пісок у Київській області перейшли компанії з Вінниці
Зображення асоціативне

Три спеціальні дозволи на користування ділянками з покладами піску в Київській області, надані ФОПам без аукціону у 2024 р., отримали нового власника. Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на дані Державної служби геології та надр України.

Йдеться про ділянки «Мрія», «Новосілківська» і «Княжа». Первісно ділянку «Княжа» було надано ФОП Постоєнко Анна Анатоліївна із Києва (завантажити наказ). «Мрію» (наказ) і «Новосілківську» (наказ) отримувала ФОП Давиденко Олександра Юріївна з Вишгорода. ФОПи-первісні власники дозволів отримали їх без аукціонів, оскільки володіли земельними ділянками у межах ділянок надр (за правилами т.з., «малого надрокористування», із обмеженням максимальної площі спецдозволу 25 га).

Новим користувачем усіх трьох стало ТОВ «СПМ Будтехнологія»: ділянку «Мрія» набуло у червні (завантажити наказ про внесення змін), а ділянки «Новосілківська» і «Княжа» – у серпні (завантажити наказ про внесення змін).

Зауважимо, ТОВ «СПМ Будтехнологія» було зареєстровано невдовзі по тому, як Анна Постоєнко як ФОП отримала дозвіл на ділянку «Княжа». Компанію заснували Анна Постоєнко і Юлія Омельницька з Вінницької обл. (YouControl).

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ

Де саме знаходяться згадані ділянки – з офіційних відкритих джерел встановити неможливо: на відміну від спецдозволів, які Держгеонадра продає з аукціонів, місцезнаходження ділянок «малого надрокористування» на широкий загал не розкривається.

Отримати оперативні коментарі від учасників відчуження спецдозволів не вдалося.

19.08.2024 ІА NADRA.INFO звернулося до Держгеонадр із проханням надати інформацію про всі спецдозволи, до яких в 2023-2024 роках було застосовано процедуру відчуження, із зазначенням вартості відповідних угод. Опублікуємо відповідь, щойно отримаємо.

Відчуження спецдозволів на користування надрами (т.з. вільний обіг прав користування ділянками надр) дозволено з 28.03.2023 змінами до Кодексу України про надра. Першим спецдозвіл відчужило ТОВ «ВКФ «Велта». NADRA.INFO писали і про інші випадки зміни власників спеціальних дозволів на користування надрами (читайте також тут). Нещодавно стало відомо про зміну користувача Корецького родовища гранітів, а також про продаж спецдозволів компаніями Трендс Сістем і Моторонівський ГЗК. Також читайте про спробу відчужити спецдозвіл без згоди власника компанії-надрокористувача.